Önce akciğer sonra nikâh

Nikâh işlemleri sırasında talep edilen akciğer röntgen filmi ve sağlık raporları yüzünden davetiyeleri bastırılıp konukların davet edildiği nikâhlar, son anda suya düşebiliyor.

Haberin Devamı

Buna da sadece devlet hastanelerinden alınan sağlık raporlarının kabul edilip özel sağlık kuruluşlarından alınanlar için onay şartı arandığı uyarısının yapılmaması sebep oluyor.

BELEDİYELERİN evlilik işlemlerinde talep ettiği sağlık raporlarını biran önce tamamlamak için özel laboratuvar ve hastanelerde yaptırılan tahliller ile çektirilen akciğer röntgen filmleri yüzünden davetiyeleri bastırılıp, konukların davet edildiği nikâhlar, suya düşebiliyor. Buna da nikâhı kıyan belediyelerin sadece devlet hastanelerinden alınan sağlık raporlarını kabul etmesi yol açıyor. Evlenecek çiftlerin her biri 225 TL’yi bulan tahlil bedellerini ödeyerek, özel laboratuvar ve hastanelerden aldığı raporların geçerli olabilmesi için bu raporları mutlaka aile hekimlerine onaylatmaları gerekiyor.

SON DAKİKAYA BIRAKILIYOR

Aile hekimlerine onaylatılmayan özel kurumlar tarafından düzenlenen sağlık raporları belediyelerin nikah daireleri tarafından geçersiz sayılıyor. Sağlık kuruluşlarının yanı sıra nikah dairelerinin de yoğunluk yüzünden evlenecek çiftleri uygulamayla ilgili yeterli bilgilendirme yapmaması, son dakikaya bırakılan işlemlerda tüm hazırlıkların boşa gitmesine ve önceden alınmış nikah tarihinin kaçırılmasına neden olabiliyor. Belediyelerin nikâh daireleri, evlenecek çiftlerden nüfus cüzdanları ve fotokopilerini, nüfus müdürlüğünden alınan yerleşim belgelerini, fotoğraflarını, nüfus kayıt örneklerini, daha önce evlenip boşananlardan nüfus cüzdanlarına son medeni durumlarını işletmelerini, yabancı uyruklulardan pasaportlarının noter tastikli tercümelerini ve elçilikten alıp Dışişleri Bakanlığı’na onaylattıkları bekarlık belgelerini, 2 adet posta puluyla birlikte hazırlamalarını istiyor.

AİLE HEKİMİ ONAYI

Ayrıca, evlenecek çiftler, nikâh kıyılmadan önce bazı sağlıkla ilgili işlemleri de gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bunlar da aralarında HIV-ELISA, HBSAC-Sarılık, VDRL-Sifilis gibi testler ile çektirilen akciğer röntgen filmlerinin de bulunduğu bu işlemleri içeren sağlık raporlarını içeriyor. Bu sağlık raporları da hükümet tabipliği, sağlık ocakları, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlama Merkezleri’nden alınabiliyor. Özel sağlık kuruluşlarında yaptırılan test ve çektirilen röntgen filmleri içeren sağlık raporlarının geçerli olabilmesi için aile hekimlerinin onay şartı aranıyor.

Haberin Devamı

Uyarı yapılmadığı için kaçırmışlar

Haberin Devamı

BELEDİYELERİN nikâh dairelerinin bu konuda yeterli bilgilendirme yapmaması, okuyucularımızdan Nesrin Sağır’da olduğu gibi tatsız sonuçları da beraberinde getirebiliyor. Müstakbel eşiyle birlikte belediyeden nikâh tarihini aldıktan sonra işlemlere başlayan Nesrin Sağır, talep edilen sağlık raporu için de Ataşehir’deki özel bir hastaneye başvurmuş. Evlilik işlemleri için sağlık raporu düzenleyip, düzenlemediklerini sormuş. “Düzenliyoruz” yanıtını aldıktan sonra da gerekli testleri ve röntgen çekimlerini yaptırıp, kendinin payına düşen 225 TL’lik fatura bedelini ödemiş. Ancak, onay şartı olduğu konusunda herhangi bir uyarı yapılmamış. Tahlil sonuçlarını alıp, belediyeye gittiklerinde ise özel sağlık kuruluşlarının düzenlediği raporların kabul edilmediğini öğrenmiş. Bu tip sağlık raporlarının geçerli olabilmesi için aile hekimleri tarafından da onaylanması gerektiğini öğrendiklerinde ise iş işten geçmiş. Yaptıkları başvuru geçersiz sayılarak, davetiyelerini bastırdıkları nikâh tarihini kaçırmışlar. Oysa, tip tatsızlıklar, başvu sırasında ön bilgilendirmelerle kolayca atlatılabilir.

Yazarın Tüm Yazıları