Okulun halinden utanmıyor musun Ethem Bey, hiç sana yakışıyor mu

HEDEF Alliance Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, 2 yıl kadar önce yolu Siirt’in Aydınlı (Tillo) ilçesine bağlı köyü Çatılı’ya düştüğünde, eğitim gördüğü ilköğretim okuluna uğradı.

Haberin Devamı

Okulu gezerken kendisine eşlik eden öğretmenlerle tanıştı, birinin Arap, birinin Kürt, diğerinin de Türk kökenli olduğunu öğrendi. İçlerinden biri, oluşan samimi ortamı fırsat bilip, Ethem Sancak’a sordu:
- Okulu gördünüz Ethem Bey, her tarafı dökülüyor. Okulun bu halinden utanmadınız mı? Bu okul size yakışıyor mu?
Öğretmen haklıydı, hemen kararını verdi, kendisine eşlik eden ve Siirt’te Sancaklar Vakfı’nın sosyal sorumluluk projelerini yürüten amcası Şakir Sancak’a döndü:
- Amca, bu okulu tümüyle yenileyelim.
Sonra öğretmenlere yöneldi:
- Yalnız bir şartım var...
Öğretmenlerin üçü birden sordu:
- Hayrola Ethem Bey? Nedir şartınız?
Ethem Sancak, kendi ilköğretim günlerini anımsattı:
- Biz burada öğrenciyken ana dilimiz Arapça, çarşı dilimiz Kürtçe, resmi dilimiz de Türkçe idi... Biriniz Arapça, biriniz Kürtçe biliyorsunuz. Burada eğitim gören çocuklarımıza 3 dili de öğretin.
Öğretmenlerin tereddütlü bakışlarını görünce garanti verdi:
- Merak etmeyin. Çocuklara Kürtçe ve Arapça da öğretiyorsunuz diye Sayın Valimiz de, hükümetimiz de size birşey yapmaz. Hükümetimiz zaten bu zenginliğin sürmesinden yana.
Geçen cumartesi sabahı saat 06.15’te uçağımız İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan kalktıktan sonra Ethem Sancak’tan yenileyince kendi adını verdiği okulun öyküsünü dinledik.
Ethem Sancak, Siirt’e giderken kendisine eşlik eden kardeşlerini tanıştırdı:
- Suat Sancak, Sancak Grup ve Sancaklar Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanıdır. Burhan Sancak da Hedef Alliance Holding Yönetim Kurulu Üyesi.
Bizim bulunduğumuz uçakta ayrıca Hedef Alliance Holding CEO’su Bülent Denkdemir ile Ethem Sancak’ın danışmanı Çetin Kımız da vardı. Ethem Sancak’a sorduk:
- Okula ne kadar harcadınız?
Suat Sancak yanıt verdi:
- 1 milyon TL’ye yaklaştı.
- Siirt’te başka neler yaptınız veya yapıyorsunuz?
- 4-5 cami yaptırdık. Onarımına veya yapımına ayrıca yardım ettiklerimiz oldu. Pervari’ye devlet hastanesi yaptırdık. Siirt il merkezine Sancaklar İlköğretim okulu, kan merkezi ve diyaliz merkezi de yaptırdık.
Vakfın burs da verdiğini vurguladı:
Sancakcaklar Vakfı’na (Eğitim, Sağlık, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı) her yıl 5 milyon lira kaynak ayırırız. 2 milyon lirası öğrencilere burs olarak aktarılır. Toplam rakamı bu yıl 10 milyon liraya çıkaracağız.
Çatılı’daki 4 derslikli Ethem Sancak İlköğretim Okulu’nun resmi açılışına o gün AK Parti İl Kongresi ve GAP Gençlik Festivali nedeniyle Siirt’te bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı.
Ethem Sancak, öğretmenlere söylediği şartını bir kez de açılış töreninde tekrarladı:
- Bu okulda Arapça, Kürtçe ve Türkçe’nin birarada okutulmasını istiyorum.
Bu sözü ilk ve en çok alkışlayan Siirt’in BDP’li Belediye Başkanı Selim Sadak oldu. Egemen Bağış da konuşmasında Ethem Sancak’a destek verdi:
- Bugün artık devletin resmi kanalı TRT, günde 24 saat Kürtçe ve Arapça yayın yapıyor...
Okulu gezerken sınıflardaki tahtaların “akıllı” olmadığını gördük. Okulda bir bilgisayar sınıfı olmasının yetmeyeceğini düşünerek Hedef Alliance Holding CEO’su Bülent Denkdemir’e yüklendik:
- Okula 3-4 akıllı tahtayı da holding olarak hediye edin...
Denkdemir söz verdi:
- Hemen ilgileneceğim...
Bugüne kadar hayırseverler tarafından yaptırılan çok sayıda okul açılışına katıldım... Hepsinde bağışçıların ne kadar gurur ve haz duygusu yaşadığını gördüm...
2 yıl önce öğretmenin “Okulundan utanmıyor musun?” demesi, Ethem Sancak’a kendi adını taşıyan okul gururunu yaşatmış oldu... Ne mutlu ona...

Haberin Devamı

Okulun halinden utanmıyor musun Ethem Bey, hiç sana yakışıyor mu

Haberin Devamı

Yeraltında camiyi Hira’dan esinlenip tasarladı, Diyanet minaresiz olmasını istemedi

ETHEM Sancak, Sancaklar Vakfı Başkanı kardeşi Suat Sancak’a İstanbul Büyükçekmece’de Alkent 2000 yakınlarındaki cami projesini anımsattı:
- Mimar Emre Arolat, Hira Mağarası’ndan esinlenip tümüyle yer altında olacak bir cami tasarladı.
- Camiyi kim yaptıracak?
- Sancaklar Vakfı olarak yaptıracağız.
Suat Sancak araya girdi:
- Emre Arolat, bu projeyle İspanya’da “Geleceğin Kültür Mimarisi Ödülü” aldı.
Ethem Sancak, burada yaşanan minare tartışmasına değindi:
- Aslında cami tümüyle yerin altında olacak. Ancak, Diyanet İşleri Başkanlığı, caminin minaresiz olmasına izin vermedi. Böylece 15 metrelik bir minare projeye eklendi. Minarede asansör de olacak.
- Ne kadara mal olacak?
Suat Sancak yanıtladı:
- 2.5 milyon dolara mal olacak.
- Temeli ne zaman atılacak?
- Bu ay temel atılacak.

Haberin Devamı

Şakir Amca, Pervari’deki caminin ikinci minaresini ‘gizli’ yaptı

SANCAKLAR Vakfı, Siirt’in Pervari ilçesine Abdülkerim Sancak Camisi’ni yaptırmaya karar verdiğinde Vakıf Başkanı Suat Sancak, işleri yürüten amcası Şakir Sancak’a boyutları verdi:
- Tek minareli, 400 kişilik bir cami olacak...
Caminin yapımı başladı. İnşaat ilerledikçe Şakir Sancak, fotoğraflar çektirip Suat Sancak’a gönderdi. Tam son aşamaya gelindiğinde Burhan Sancak Siirt’e bir iş için gitti. Cep telefonuyla caminin fotoğrafını çekti, dönüşte Suat Sancak’a gösterdi. Suat Sancak fotoğrafı görünce şaşırdı:
- Şakir Amcamın gönderdiği fotoğraflarda cami bizim istediğimiz gibi tek minareliydi. Burada iki minare var.
Şakir Sancak, yeğenini dinlememiş, Pervari’ye 3 bin kişilik, 2 minareli camiyi uygun görmüştü.
Ethem Sancak, daha sonra camiyi gezen Başbakan Tayyip Erdoğan’a da durumu anlattı:
- Biz 400 kişilik tek minareli cami planlarken, amcam 3 bin nüfuslu Pervari’ye iki minareli 3 bin kişik cami yaptırmış oldu. Oysa paranın yarısıyla bir de okul yaptırırdık.
Başbakan Erdoğan, Ethem Sancak’a hak verdi ama Şakir Sancak iddialıydı:
- Ben Başbakanımızın vizyonuna uydum. Bir gün Pervari’nin nüfusunun 100 bine çıkmayacağı ne malum...

Yazarın Tüm Yazıları