Nurten'in konukları

Nurten ERK
Haberin Devamı

Eczacıbaşı 8.5 trilyona sağlık merkezi kuracak

Büyük sağlık kompleksi kuracak gruplar arasına Eczacıbaşı da katıldı. Eczacıbaşı Topluluğu Genel Koordinatörü Sezgin Bayraktar, yatırım değeri 50 milyon doları bulacak büyük bir sağlık merkezi kuracaklarını bildirdi. Bayraktar, ‘‘Bu merkez için konusunda uzman bir yabancı kuruluşla anlaşma yapacağız'' dedi.

Eczacıbaşı Topluluğu Genel Koordinatörü Sezgin Bayraktar, 1998 yılı içinde konusunda uzman Amerikalı bir kuruluşla birlikte ‘‘sağlık merkezi'' kuracaklarını açıkladı. Bayraktar, sağlık sektöründe teşhisten tedaviye kadar uzanan çok geniş bir yatırımı içeren ve holding bünyesinde çalışmaları süren proje için 50 milyon dolarlık (yaklaşık 8.5 trilyon lira) bir bütçe ayırdıklarını söyledi. Bayraktar, topluluğun geçtiğimiz beş yıl içinde 500 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiğine dikkat çekti. 27 yıldır aralıksız Eczacıbaşı Topluluğu'nda görev alan Sezgin Bayraktar ile topluluğun gelecekteki projelerini konuştuk.

Eczacıbaşı Topluluğu'na nasıl katıldınız?

- Üniversiteden sonra Bandırma'da babamla birkaç yıl çalıştım. Sonra İstanbul'a geldim ve mali tahlil uzmanı olarak Turizm Bankası'na girdim. 1971'de merkezi Ankara'ya taşıma kararı alınınca bankadan ayrıldım. Bir arkadaşım beni finansman müdürü arayan Nejat Eczacıbaşı ile tanıştırdı.

Vefatından sonra grupta ne gibi değişimler yaşandı?

- Nejat Bey 135 yaşına kadar yaşamak isterdi ama herkes gibi fani olduğunu biliyordu. 1980'lerde kurumsallaşmayı ciddi biçimde başlattı. İcra Kurulu'nu kurdu. Yönetimi o yıllarda profesyoneller bırakma yolunda kararlı adımlar attı. Nejat Bey'i kaybettiğimiz 1993'e kadar, 13 yıl Nejat Bey'in denetimi altında kurumsallaştık.

Eczacıbaşı'nın yabancı ortaklarıyla ilişkileri nasıl?

- Konusunda en büyük uluslararası kuruluşlarla joint-venture'lar yaptık. Çeşitli şirketlerle on yılı geçen bir süredir işbirliği yapıyoruz. Tatsız hiçbir şey yaşamadık. Çözüldüğü noktaya kadar meseleyi tartıştık. Çünkü birimizin diğeri üzerinde söz hakkı yok, ortaklıklarımız yüzde 50-50. Bundan sonraki muhtemel ortaklıklarımızda da bu prensipleri korumaya çalışıyoruz. Uluslararası ortaklıklarımızın bir bölümünde yönetim tamamen bizde.

Holdingin yeni yatırım projeleri var mı?

- İlaç grubunda insan sağlığına dayalı, hammaddeden başlayan ve bir noktada insan sağlığı da içine alan geniş bir yatırım düşünüyoruz. Daha ziyade sağlık alanına açılmak istiyoruz. Bir sağlık merkezi kurmak istiyoruz. Teşhisten tedaviye kadar giden safhayı içeren bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Bunu da bu konuda uzman bir kuruluşla yapacağız. Ülkemizde şimdiye kadar bütünüyle verilemeyen sağlık hizmetini vermeyi amaçlıyoruz. Bu çalışmaları, bütün dünyada ismi saygıyla anılan Amerikalı bir kuruluşla birlikte yürütüyoruz. Bu işbirliğinin nasıl olması konusunda henüz karar vermedik. Ama arzumuz ortaklık. Amerikalı bu kuruluş da Türkiye'ye sıcak bakıyor. Eczacıbaşı Topluluğu'nun sağlık sektörü içinde olması nedeniyle bizi kendilerine yakın buluyorlar.

Bu yatırım ne zaman gerçekleşecek?

- Eczacıbaşı Holding olarak fizibilite çalışmalarımız sürüyor. 1998 öncesinde bunun kararını vermiş olacağız. Amerikalı kuruluşla görüşmelere 1996 sonunda başladık, son olarak Haziran ayında buraya geldiler, görüşmeler artık sonuçlanmak üzere.

Sağlık merkezi ne kadarlık bir yatırım olacak?

- En az 15-20 bin metrekarelik bir kapalı alan içinde, health club (sağlık kulübü) ile teşhis ve tanı merkezi gibi komple bir yatırım düşünüyoruz. Bu da 50 milyon dolar civarında bir yatırım.

Eczacıbaşı, önümüzdeki dönemlerde yeni bir sektöre girecek mi?

- Şu anda bulunduğumuz tüketim maddeleri, ilaç ve yapı grubu gibi ana alanların dışında yeni bir arayış içinde değiliz. Mevcut sektörlerde rekabet gücümüzü ve pazar payımızı artırmaya dönük yatırımlarımız sürüyoruz. Ancak bu, Eczacıbaşı sadece bu üç alanla sınırlı kalacak demek değil. Hem bu üç grupta daha çeşitli noktalara gelmek, hem de bunların ilgili olabileceği alt sektörlere inmeyi düşünüyoruz. İlaç grubunda ilacı imal edip satmak var, ilacın hammaddesini üretmek var.

Yılda ne kadarlık yenileme ve kapasite artırım yatırımı yapıyorsunuz?

- Son beş yılda 500 milyon doları geçen yatırımlar yaptık. Bu yatırımları mali yapımızı bozmadan ve özvarlığımızı güçlendirerek gerçekleştirdik. Sanipak'ta kadın ve çocuk sağlığı konusunda son iki yıldır 40 milyon dolarlık yatırım yaptık, bu yatırımlar 70 milyon doları bulacak. Seramikte kapasitemizi yüzde 40 artırdık. Küvet fabrikamız 97 sonunda bitecek.

Önümüzdeki yılki yatırım hedefiniz nedir?

- Yılda ortalama 100-110 milyon dolar yatırım yapıyoruz. Önümüzdeki yıl da bu civarda bir yatırımız yapacağız. Fizibilitesini yaptığımız yeni yatırım çalışmaları bu rakamın dışında. Rusya'da bu ay içinde bir şirket daha kuruyoruz. Yapı grubu ürünlerinin satış ve pazarlamasını yapacak.

SEZGİN BAYRAKTAR

Eczacıbaşı Topluluğu Genel Koordinatörü ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezgin Bayraktar, 1938 Bandırma doğumlu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezunu. 1968'de Turizm Bankası'na mali tahlil uzmanı olarak girdi. 1972'de Turizm Bankası'ndaki İktisadi Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı'ndan ayrıldı ve Eczacıbaşı Holding'e Finansman Müdürü olarak katıldı. Daha sonra sırasıyla Eczacıbaşı Yatırım Holding Genel Müdürlüğü, Yapı Grubu Başkanlığı görevlerini üstlendi. 1982-1993 yılları arasında Eczacıbaşı Grubu İcra Kurulu Üyeliği yaptı. 1994'den itibaren Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'nı, 1995'de de Eczacıbaşı Topluluğu Genel Koordinatörlüğü'nü üstlendi. Bayraktar, ayrıca gruptaki birçok şirketin de yönetim kurulu üyesi. 7 bin 200 kişinin çalıştığı Eczacıbaşı Topluluğu'nda 35 şirket var.

Turizm sevdamızı DPT öldürdü

Son yıllarda gözde olan turizm sektörüne nasıl bakıyorsunuz?

- Bir zamanlar holdingin planları içinde turizm de vardı. 1974'lerde önemli bir yabancı grupla birlikte turizm sektörüne girme kararı almıştık. Tekirova sahilinde on bin yataklı bir projeydi. O yıllarda Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), yabancı

sermayenin turizm sektöründe yeri olmadığı görüşünü benimsediği için bu sektöre giremedik. ‘‘Sezgin Bey, turizm için yabancı sermayeye ne gerek var, binayı yaparsın, turist de gelir'' dediler. Bizim turizm sektöründe olmamızı engellediler. Daha sonraki yıllarda ise diğer yatırımlarımız ön plana çıktığı için turizme giremedik.

Yazarın Tüm Yazıları