Nurten'in konukları

Nurten ERK
Haberin Devamı

Polat, seramikte Rusya ve ABD'de atağa geçti

Bünyesindeki Ege Seramik'le geçtiğimiz günlerde Rusya'da bir tesis alan Polat Holding, şimdi de ABD'de ortak üretim için girişim başlattı. Polat Holding Başkan Yardımcısı Adnan Polat, ‘‘Rusya ve ABD'deki üretimimiz belli bir noktaya gelince Çin'e de açılmayı planlıyoruz’’ dedi.

ANAP'ın İstanbul Büyükşehir Başkanlığı adayları arasında yer alan Polat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Polat, bankaları ‘‘tefecilik yapmakla’’ suçluyor. Bir süre önce yapı kimyasalları şirketi Markem'i Fransızlar'a satan Adnan Polat, artık sadece seramik, inşaat ve turizmde yoğunlaşacaklarını söylüyor. 1998 yılı sonunda 300 milyon mark ciro bekleyen Adnan Polat'ın öncelikli hedefi, Ege Seramik'i bir dünya markası yapmak. Bu amaçla Rusya'da bir fabrika satın alan Polat, ABD'de de ortaklığa hazırlanıyor.

Adnan Polat'la finans sektöründen seramiğe, inşaat ve turizmdeki yeni projelerine kadar değişik konuları konuştuk.

Markem'i neden sattınız?

- Grup olarak bir strateji değişikliğine girdik. Bir konuda uzmanlaşalım, uzmanlaştığımız konuda da dünya çapında bir marka haline gelelim, bunu da Ege Seramik'le yapalım istedik. Markem'in faaliyet alanı yapı kimyasalları, bu da boya ve inşaat malzemesi olmasına rağmen farklı bir işkolu. Aynı felsefeyi Markem'de uygulayamayacağımız için, Fransızlar'la görüşüyorduk. Aslında tamamını satmak istedik ama Fransızlar ilk aşamada yüzde 80'ini alıp, yüzde 20'yi bize bırakmayı istedi. Bir süre sonra tamamını alacaklar.

Ege Seramik için bundan sonraki planlarınız nedir?

- Şirketlerimiz içinde en bilineni Ege Seramik... Bu firmamız dünyadaki ilk on büyük üreticiden biri. Öncelikle Ege Seramik'i bir dünya markası yapmayı hedefliyoruz. Halen Ege Seramik'in üretim kapasitesi yılda 22.5 milyon metrekare. Kapasite artırımı devam ediyor, böylece 26.5 milyon metrekareye yükselecek. Rusya ve Amerika'nın çok büyük bir pazar olması, yer ve duvar karosunda da yeni yeni gelişmesi bizi bu ülkelerde yatırım yapmaya itti. Bunun için Rusya'da yer ve duvar karosuyla sağlık gereçleri üreten eski bir fabrikanın yüzde 90'nını satın aldık.

Rusya'daki fabrika size ne kadara mal oldu?

- Moskova'ya 70 kilometre uzaklıktaki fabrikanın şu andaki değeri 25 milyon dolar. Bu fabrikaya 25-30 milyon dolar daha yatırım yapacağız. Fabrikada ilk etapta 4 milyon, sonra da 8 milyon metrekarelik üretime ulaşmayı planlıyoruz. 1999 Eylül ayında üretime geçeceğimizi tahmin ediyorum. Fabrika başarılı olursa Rusya'da yatırıma devam edeceğiz.

ABD'de nasıl bir yatırım düşünüyorsunuz?

- ABD'de bir seramik üreticisiyle işbirliği yapacağız. Bu firmayla prensipte anlaştık. Orada bir ortaklık kuracağız. Fiyatları daha ucuz ve nakliyeden etkilenebilecek ürünleri ABD'de üreteceğiz, ama buradan da ürün göndereceğiz. Buradaki pahalı ürünlerimizin üretilmesine de bu pazarlar katkıda bulunacak.

Seramik üretimi için düşündüğünüz başka ülkeler var mı?

- Önceliği ABD ve Rusya'ya verdik. Bu pazarların gelişim hızı her iki ülkede de çok hızlı. ABD'deki kaplama malzemeleri yerini seramikle değiştirmeye başladı. Çin de gündemimizde, ama önce ABD ve Rusya'daki yatırımlarımızı bitirmemiz gerekiyor.

Yeni yatırımlarınızı nasıl finanse ediyorsunuz?

- Mümkün olduğu kadar özkaynakla yapmaya çalışıyoruz. Borçla büyümek hoşumuza gitmiyor.

Birçok grup finans sektörüne giriyor. Siz düşünmüyor musunuz?

- Türkiye'de finans sektörü, tamamiyle bankacılık. Türkiye'de bankacılık ise tefecilik. Bankalara bakıyorsunuz, bankacılık gelirleri yok gibi. Ama Hazine bonosu, repo faiz gelirleri anormal. Bankacılık mı bu? Enflasyondan dolayı devletin kaynak ihtiyacı var, hazine bono çıkarıyor, onlar da pazarlayarak para kazanıyorlar. Enflasyon düştüğü anda bu bankaların çoğu büyük sıkıntıların içine girecektir. Birleşmeler olacaktır.

ADNAN POLAT

İbrahim Polat Holding'in Başkan Vekili ve Ege Seramik Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, 1953 yılında Erzurum'da doğdu. 1972-1976 yılları arasında New York Long Island Üniversitesi'nde İş İdaresi Eğitimi aldı. 1976-1981 arasında Polat İnşaat'da Şantiye Şef Yardımcısı olarak işe başladı ve grubun değişik kademelerinde çalıştı. 1981'de İ.Polat Holding'in kontrolüne geçen Ege Seramik'in yönetiminde görev aldı. 1992-1994 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü Futbol Şubesi Başkanlığı yaptı. Mart 1997'de Tayland Fahri Konsolosluğu görevini üstlendi.

İstanbul ve Antalya'da yeni otel

İnşaat sektöründe şu anda neler yapıyorsunuz?

- Mevcut işlerimiz devam ediyor. İstanbul'da birçok büyük iş merkezi yapıyoruz. Bunların başında kardeşim Murat Polat var. Yakında İstanbul'da başlayacağımız bir inşaatımız daha olacak. Bir oda, bir salon stüdyo tipi daireler yapacağız. Şehir içinde yaşamak isteyen insanlara, ulaşılabilir konutlar sunacağız. Ulus'ta da henüz başlama aşamasında olan bir konut inşaat projemiz var.

Turizmde yeni oteller gündeme gelecek mi?

- Turizm sektörüne İstanbul'daki Polat Renaissance ile hizmet veriyoruz. Erzurum'da Palandöken'de inşa ettiğimiz bin yataklı otelimiz 1999'da bitecek. Burayı hizmete açtıktan sonra İstanbul'da bir otel daha gündeme gelebilir. Antalya civarında da arazi bulursak, bin yataklı bir tatil köyü yapmak istiyoruz.













Yazarın Tüm Yazıları