Nurten'in konukları

Nurten ERK
Haberin Devamı

1 milyar dolarlık çevreci kasaba Çin'de yarışacak

Pekin'de nisan ayında yapılacak Dünya Genç Girişimciler Yarışması'nda İzzet Garih 1 milyar dolarlık ‘‘Alkent 2000’’ projesiyle Türkiye'yi temsil edecek. Garih, 78 ülkeden 95 genç girişimciyle yarışacak. Garih, ‘‘Sıfır yatırımla 1 milyar dolarlık bir kasaba yaratıyoruz. Çünkü, sat-yap modeliyle çalışıyoruz’’ dedi.

WORLDCOM Millenium tarafından Pekin'de bu yıl dördüncüsü yapılacak Dünya Genç Girişimciler Yarışması'nda 78 ülkeden 95 genç girişimciyle yarışacak olan İzzet Garih, ilk 15 arasına girerek Türkiye'nin sesini uluslararası arenada duyurmak istiyor. Alarko Holding Arazi Geliştirme ve İnşaatlar Grup Koordinatörü İzzet Garih, toplam satış cirosu 1 milyar dolar olan 2800 konutluk ‘‘İstanbul Alkent 2000’’ projesiyle Türkiye'yi Çin'de temsil edecek. İzzet Garih, yarışmada projeyi en etkileyici biçimde anlatmak için harıl harıl çalışırken iki heyecanı birarada yaşıyor. Çünkü Garih yarışmada sadece Türkiye'yi temsil etmekle kalmayacak, üniversiteden sınıf arkadaşlarıyla da yarışma imkanını bulacak. Endonezya ve Hindistan'dan katılacak genç girişimcilerin Michigan Üniversitesi'nden sınıf arkadaşı olduğunu tesadüfen öğrenen Garih, Nisan ayını iple çekiyor. İzzet Garih'le, Çin'e gidecek Alkent 2000 Projesi'nin yanısıra 2000'li yıllardaki hedeflerini, yeni projelerini ve konut sektörünü konuştuk.

Dünya Genç Girişimcisi Yarışması ‘na neden katıldınız?

- Buna olağan bir yarışmadan ziyade, Türkiye'nin uluslararası platformda sesini duyurabilmesi için yapılması gereken kaliteli bir çalışma olarak baktık. Bence olayı milli maç gibi düşünmek lazım. Giderken yanıma diğer finalist arkadaşlarımı da almak istiyorum.

Sıralamadaki hedefiniz nedir?

- 78 ülkeden 95 girişimcinin katılacağı Çin'de hedefim ilk 15 arasına girmek. Tesadüfen öğrendim Endonezya'dan katılacak olan projenin sahibi benim Michigan'dan sınıf arkadaşım. O'nun projesi 10 milyar dolar. Hindistan'ın ilk üç girişimcisi arasında yine Michigan'dan arkadaşım var. Bu da yarışmaya ayrı bir hava katıyor.

Alkent 2000 Projesi'nin başarısını neye bağlıyorsunuz?

- Büyükçekmece Gölü kıyısında 5 bin 600 dönüm arazi üzerinde kurulan Rekreasyon Şehri Alkent 2000, Kaliforniya'dan RNM, Don Sandy ve Robert Swedroe gibi ABD ve dünya çapında ödüllü mimarlar tarafından tasarlandı. 7 mahalleden oluşan proje 2002 yılında tamamlanacak. Bu bir takım işi. 1200 kişilik bu takım 14 yıldır benimle. Takımımdaki oyuncuları kadın ya da erkek olsun, eski sporculardan seçmeye çalışıyorum. Çünkü onlar, takım ruhuna daha yatkın. Olaya basketbol maçı olarak bakıyor ve oynuyoruz.

Projenin toplam satış değeri nedir?

- Alkent 2000 bünyesindeki 2800 konutun toplam satış cirosu yaklaşık 1 milyar dolar.

Alkent 2000'in en önemli özelliği nedir?

- Çin'de projemizi tanıtırken ana temamız insan hayatına ve çevreye katkımız olacak. Alkent 2000'de hem Büyükçekmce Gölü'nün etrafındaki kuşaklama kollektörünü, hem de göldeki deşarj hattını yaptık. Bunun yanısıra, her mahallede bir su arıtma tesisi kurduk. Bütün konutların pis suları bu merkezde arıtılarak, bahçe sulamasına geri veriliyor. Konut sahiplerinin harcanan elektriğe ödediği para ise suya ödeyeceği miktarın onda biri. 9.5 milyon mark harcayarak, doğalgazı kilometrelerce uzaktan kendimiz getirdik. Teorik olarak bunu İgdaş'ın getirmesi lazımdı.- Proje içindeki tüm su arıtma tesislerinin maliyeti 8.5 milyon dolar.

Alkent 2000 Projesi, neleri kapsıyor?

- Alkent 2000'de alışveriş amaçlı bir şehir merkezi ve her bir mahallenin içinde özel rekreasyon ve spor tesisleri yer alıyor. Toplam 22 tenis kortu, 8 açık yüzme 7 kapalı yüzme havuzu, 21 squash, 21 basketbol, 14 sauna, 21 jakuzi, 7 sağlık kulübü, 1 golf kulübü, bir golf oteli, 18 delikli gol sahası, binicilik kulübü, 7 masaj, 7 solaryum, 7 ayrı restaurant, 7 aromatik sağlık kulübü, iki de gıda kulübü var. Rekreasyon tesisleri için 63 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Her mahalleye spor ve sosyal tesis yaparak, ABD'nin de önüne geçtik.

Arazi geliştirme aşamasında zorluklarla karşılaştınız mı?

- Türkiye'de bir ruhsat alınması için 294 imza gerekiyor. Biz bu işlemleri iki yılda tamamladık. Proje için minumum net 5600 dönüm araziye ihtiyacımız vardı. Bunları arazi sahiplerinden toplamak zor oldu. Araziye para vermedik. Sıfır yatırımla başladık. Arazi sahipleriyle satış üzerinden yüzde anlaşması yaptık, konutları, villaları sattıkça onlara ödeme yaptık.

Konut sektöründe Alarko nerede?

- Konut sektöründe uluslararası standartlarda iş yapan İngiliz Bowis ve Taylor Woodrow, Fransız Dumes ve ASE var, ABD'nin, Almanya'nın ve Japonya'nın dev firmaları var. Böyle 20 civarında konut sektöründe iyi firma faaliyet gösteriyor. Biz özellikle Avrupa veya Asya'dan ziyade ABD'li firmalarla bilgi alışverişi yapıyoruz. Bazı ABD'li firmalara müşavirlik vermeye başladık. Avrupa'da bile olmayan bir databank'ımız var. Biz çok büyük olma iddiasında değiliz. İşini en iyi yapanlar firmalar arasında olmak istiyoruz.

Peki gelmek istediğiniz nokta neresi?

- Yapılan işin kalitesinde 2005'e kadar Avrupa'da ilk üçü yakalamak gibi bir rüyamız var. Ciroda değil...

Alkent tarzı projeleriniz olacak mı?

- Alkent 2000 tarzı projeleri İzmir, Adana ve Gaziantep'de de kurmak istiyoruz. Bunun için pazar araştırmaları yapıyoruz.

İZZET GARİH

Alarko Arazi Geliştirme ve İnşaatlar Grubu Koordinatörü İzzet Garih, 1961 İstanbul doğumlu. ABD'de Michigan Üniversitesi'nin Endüstri Mühendisliği bölümünü bitirdi. Master'ını yine aynı üniversitede inşaat işletmeciliği alanında yaptı. İş hayatına 1984'de Michigan Hastanesi inşaatında mühendis olarak başladı. Bir yıl sonra babası Üzeyir Garih'in İshak Alaton'la birlikte kurucusu olduğu Alarko Holding'e katıldı. 1987'den itibaren Alarko Arazi Geliştirme ve İnşaatlar Grubu'nda çeşitili projelerde görev aldı. İzzet Garih, 1998 başından itibaren de Alarko Arazi Geliştirme ve İnşaatlar Grup Koordinatörü olarak görev yapıyor. ALkent İstanbul 2000 Projesi'nin yanısıra Demirciköy Dört Mevsim Evleri, İzmir Projeleri ve Mosalarko Moskova projelerini yürütüyor. Garih aynı zamanda, Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi. 1991-92 arasında Young Presidents Organization (YPO) Türkiye Başkanı olarak görev yapan Garih halen YPO üyesi.

Tam akıllı evler mayısta satışta

Alkent 2000 bünyesindeki mahallelerde yenilikleriniz sürecek mi?

- Alkent'te yeni kurduğumuz mahallede ‘‘Smarthome’’a yani ‘‘tam akıllı evler’’e geçiyoruz. Evin bütün alarm, sıcak su, sulama sistemleri, doğalgaz ısıtma, müzik kontrolü, ışık kontrolü gibi olaylar evdeki bir lap top'tan idare edilecek. Hatta telefon aracılığıyla evine gelmeden önce evini ısıtabilecek. Bu evlerin satışına Mayıs ayından itibaren geçiyoruz.

Akıllı evlerin fiyatı ne olacak?

- önemli olan müşteri tatmini. Bu evler diğerlerinden en fazla 3 bin dolar pahalı olacak.

Şu anda Alkent 2000'de fiyatlar ne kadar?

- Daire fiyatları 90 bin ile 280 bin dolar, villalar ise 450 bin ile 750 bin dolar arasında.













Yazarın Tüm Yazıları