Nurten Erk: Hükümet, kontratı tek taraflı bozdu






Nurten ERK
Haberin Devamı

ECZACIBAŞI Topluluğu Tüketim Ürünleri ve İlaç Grubu Koordinatörü Dr. Erdal Karamercan, ‘‘Hükümet, halkı, sanayi ve ticaretiyle yaptığı kontratı tek taraflı bozdu. Ancak bu dönemde her kesim birbirine destek olup elele vermeli. Krizden daha güçlenerek çıkmayı hedeflemeliyiz. Olaylara çok olumsuz bakmamalıyız’’ dedi.

TÜRKİYE'nin içinde bulunduğu kriz ortamından çıkış yolları aranırken, işdünyasından ‘‘elele verip, birbirimize destek olalım’’ mesajları geliyor. Türkiye'nin dev gruplarından Eczacıbaşı Topluluğu'nun Tüketim Ürünleri ve İlaç Grubu Koordinatörü Dr. Erdal Karamercan, ‘‘Hükümet, halkı, sanayi ve ticaretiyle yaptığı kontratı tek taraflı bozdu. Ancak bu dönemde her kesim birbirine destek olup elele vermeli. Krizden daha güçlenerek çıkmayı hedeflemeliyiz. Olaylara çok olumsuz bakmamalıyız’’ diyor. Türkiye'nin bir siyasi gaf sonucu haketmediği ani bir krize sürüklendiğine işaret eden Karamercan, bu krizden güçlenerek çıkmayı hedeflemek gerektiğini söylüyor.

Eczacıbaşı Topluluğu'nun faaliyetlerinin programlandığı gibi sürdüğünü belirten Karamercan, grubun yeni girdiği sağlık hizmetleri alanında ‘‘evde psikoterapi ve aile doktoru’’ uygulaması başlattığını belirtiyor. Erdal Karamercan'la, Türkiye'yi sarsan krizin yanısıra Eczacıbaşı Topluluğu'nun geleceğe bakışını ve yeni projelerini konuştuk.

Türkiye'nin son yaşadığı krizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

- 1994'den sonra Türkiye bir kez daha haketmediği bir finansal krizle karşı karşıya bırakılıyor. Ekonominin ve finansal dünyanın içindeki sorunların hepsini çok iyi biliyoruz. Ancak Türkiye'de krizlerin özellikle psikolojik ortamlardan son derece etkilendiği de tecrübelerimizle sabit. Bütün bunlar gözününde bulundurulması gerekirken, böyle bir siyasi gaf sonucu bu olumsuzluklar tetiklendi. Böylece, Türkiye bir kez daha haketmediği bir ani krize sürüklendi.

Krizin reel ekonomiye etkisi ne olacak?

- Reel ekonomi son derece yara alacak, bu belli. Her ne kadar ihracat ve turizme olumlu katkıları olacak diyorsak da, toplam ekonomimizin son derece kısıtlı bir bölümünü oluşturan bu sektörlerin dışında kalan reel ekonomi son derece derin yara alacak. Nerede, nasıl bir dengenin oluşacağını söylemek mümkün değil. Ancak görülen o ki 21 Mart tarihine doğru bir beklenti oluşacak ve o tarihteki Hazine ihalesi dengelerin nerelerde oluşacağı hakkında kısa dönemde en azından bir fikir verecek. O döneme kadar da pazarlarda önemli boyutlarda bir durgunluk yaşayacağımız kesin. Hükümet, halkı, sanayi ve ticaretiyle yaptığı kontratı tek taraflı bozdu. Haziran'a kadar kurları fiksledim dedi, sonra da bozdu. Ancak bu dönemde her kesim birbirine destek olup elele vermeli. Krizden daha güçlenerek çıkmayı hedeflemeliyiz. Olaylara çok olumsuz bakmamalıyız. Bu krizden de çıkacağımıza inanıyoruz.

Türk ilaç sektörünün şu andaki büyüklüğü nedir?

- İlaç sektörünün kendine özgü kuralları var. Tamamen devlete bağımlı bir sektör. 190 civarında firmanın faaliyet gösterdiği ve 20 bin kişinin çalıştığı Türk ilaç sektörünün boyutu 3 milyar dolara yakın. Firmaların 80'i üretici, kalanı ithalatçı. Sektördeki 35 yabancı kuruluşun 9'u üretici. Yabancıların satışlardaki ağırlığı ise yüzde 50.

Peki ilaç sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

- İlaç, Türkiye'de gelişmiş bir sektör ama sürekli zarar ediyor. Yatırıma fon ayıramıyor. Krizden her sektör gibi ilaç sektörü de olumsuz etkileniyor. Türkiye ilaç ithalatının sürekli arttığı bir ülke haline dönüşüyor. Bu da sektör açısından sağlıklı değil. Türkiye üretici ülke olmaktan ithalatçı bir ülke olmaya doğru gidiyor. Haksız rekabeti önleyen, kalite denetimini ön plana çıkartan ve bunu etkin biçimde uygulayan bir ulusal ilaç politikamız yok. Sektörde başıbozukluğun yer aldığını ve konulmuş kurallara uyulmadığını görüyoruz. Fiyatlandırma da önemli bir sorun Türkiye'de. Herkese aynı fiyatlandırma yüzdesi uygulanıyor. Bu da maliyet açısından zaman zaman çok büyük sıkıntılar yaratabiliyor. Bir de KDV sorunu var. Avrupa Topluluğu'na baktığımızda Danimarka ve Norveç haricinde yüzde 17 KDV uygulayan bir tek Türkiye var.

İlaç sektörü sorunlarını aşmak için çaba gösteriyor mu?

- Başıbozukluğun önlenmesi ve kurallara uyulmasını sağlamak için İlaç İşverenleri Sendikası'nda güzel bir çalışma başlattık. Sağlık Bakanlığı ile çalışma bütünleştirilirse bir özdenetim mekanizması yaratabiliriz. İlaç sektöründe yabancı ve yerli firmalar arasında sorunların dile getirilmesinde fikir ayrılıkları yaşanıyor. Bu da çok doğal. Madem devletle bu kadar içiçe bir sektör ilaç, o zaman ulusal bir ilaç politikası oluşturulması lazım.

Türkiye'de birleşmeler hızlanır mı?

- Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hem yerli firmaların birbirleriyle, hem de yabancılarla evliliklerine sıkça rastlanacak. Biz de geçtiğimiz aylarda Çerkezköy'de kurulu Sifar'ı aldık.

ERDAL KARAMERCAN

Eczacıbaşı Holding Tüketim Ürünleri Grubu ve İlaç Grubu Koordinatörü Dr. Erdal Karamercan, 1950 İstanbul doğumlu. 1968 yılında İstanbul Erkek Lisesi'nden, 1973 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği'nden mezun oldu. ABD'de University of Virginia'da Kimya Mühendisliği dalında Yüksek Lisans ve doktora yaptı. 1977 yılında Eczacıbaşı Holding'de çalışmaya başladı. Sırasıyla Tesar ve İntema Proje Müdürlüğü, Artema Tesis Müdürlüğü, Eczacıbaşı Holding Dış Ticaret Müdürlüğü, Ekom Dış Ticaret Genel Müdürlüğü, İpek Kağıt Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Ocak 2001'den itibaren Eczacıbaşı Topluluğu Tüketim Ürünleri Grubu Koordinatörlüğü'nün yanısıra, İlaç Grubu Koordinatörlüğü'nü de üstlendi.

Islak tuvalet kağıdı üretecek

Eczacıbaşı bünyesindeki İpek Kağıt'ın dünyadaki yeri nedir?

- İpek Kağıt, temizlik kağıdında Türkiye'de pazar lideri. Bugün 90 bin ton kapasiteyle Avrupa'nın ilk üç büyük üreticisi arasındayız. Avrupa ülkelerine, Ortadoğu ve Uzakdoğu'ya temizlik kağıdı satıyoruz. Avrupa'nın en büyük ihracatçılarından biriyiz.

Temizlik kağıdında yeni ürünleriniz olacak mı?

- Islak tuvalet kağıdı üretmeyi düşünüyoruz. Büyük patlama yapmasını düşünmüyoruz, ama en son çıkan teknikleri ülkemizde uygulamak istiyoruz. Bazen de bizim geliştirdiğimiz ürünleri yabancı ortağımız alıp diğer ülkelerde üretiyor. Örneğin, otomobiller için yandan açılan kutu kağıt mendilleri dünyada ilk kez biz ürettik.

Ailelere evde psikoterapi

Geçtiğimiz aylarda başlattığınız evde bakım hizmetlerine talep nasıl?

- ABD'li The Corridor Group (TCG) ile ortak olduğumuz Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri şirketimizle hastalara evde bakım hizmeti veriyoruz. Evde bakımla özellikle ameliyat ve yoğun bakım sonrası hastaların evde kalma sürelerini azaltarak, ihtiyaç duyulan sağlık hizmetini ev ortamında hastaya veriyoruz. Ayrıca, evde doktor muayenesi, hemşirelik hizmetleri, hasta, yaşlı, felçli, özürlü bakımı, sonda, tansiyon takibi, rehabilitasyon gibi hizmetleri sunuyoruz. Bu hizmetlerimize büyük talep var.

Yeni hizmetleriniz var mı ?

- İstanbul'u 28 bölgeye ayırdık. Artık ihtiyaç anında ‘‘aile doktoru’’ hizmeti de veriyoruz. İhtiyaç anında yarım saat içinde eve doktor gönderiyoruz. Ayrıca evde psikoterapi hizmeti vermeye başladık. Çocuklara, büyüklere ve ailelere destek olmak için psikoterapistlerimiz var. Bu hizmetimiz son derece ilgi görüyor. Ailelerin müşterek sorunlarını grup terapi halinde çözümlemeye yardımcı oluyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları