New York New York

Doğan ULUÇ
Haberin Devamı

Sahte Yahudiler

Yahudilik etkin, çok kapıyı açan bir sıfat. Üstü örtülü olarak İsrail sözcüğü de öyle. Batı başkentlerinde silah siparişinden ekonomik yardıma iş kovalayan ülkelerin İsrail'le ve dolayısıyle Yahudi lobisiyle ilişkilerinin niteliği girişimlerin başarıya ulaşmasında önemli rol oynuyor.

Yahudiler Avrupa ülkeleri ile Amerika'da akla gelen her meslek kolunda söz sahibi. Amerika'da yatırım bankacılığı, finansman, sigorta, üretim, emlak, uluslararası ticaret alanlarında önde gelen firmaların yönetim kadrosu Yahudilerde. Ünlü hukukçular, petrol zengini Arap şeyhlerinin sağlık sorunları için New York'tan Cleveland'a başvurdukları doktorlar da gene İbrani ırkından. Kral Fahd'ın yeğeni milyarder Prensi Al Waleed bin Tallal'ın danışmanları da.

En fazla göz önünde olanlar ise haber ve dedikodu sütunlarından eksik olmayan müzik ve eğlence aleminin ünlü simaları. ABD'nin başta gelen iki günlük gazetesi The New York Times ve Washington Post'un sahipleri yahudi. Dünyanın en büyük TV şirketleri ABC, NBC, CBS de en fazla hisse sahibi olanlar gibi. Moda devleri Ralph Lauren, Calvin Klein, Donna Karan, içki üretimcisi Edgar Bronfman, plakçı David Geffen, finansör George Soros, Empire State sahibi Leona Helmsley, film yapımcısı Steven Spielberg, medya patronu Walter Annenberg, yatırımcı Ron Perelman, Disney yöneticisi Michael Eisner milyarder Yahudiler grubundan aklımıza gelen bir demet.

Her ırkın gıpta edeceği bir destek ve dayanışma içinde İbrani kökenliler. Aile bağları çok güçlü. Amerikan mozayiği içinde örf, adet, gelenek ve kültürlerini erimeksizin yüzyıllardır sürdürüyorlar. Bir diğeriyle kıyasıya rekabete rağmen dışardan baskı belirdiğinde yumruk gibi kapanıp birleşiyorlar. Piyasaya çıkmak, arayış içinde olan kendi kökenlerindekilere yahudi işverenlerin desteği yabana atılır gibi değil. Çeşitli meslek dallarında olduğu gibi film, müzik ve eğlence alemi bunun tipik örneği.

Sinemanın ilk döneminde Hollywood'da Avrupa göçmeni yahudilerin yönettiği MGM ve benzeri stüdyolara şimdilerde Miramax, DreamWork ve diğerleri eklendi. Yahudi dayanışması son yıllarda öylesine güçlendi ki eğlence sektöründe işlerini garantilemeye çalışan aktörü, yazarı, direktör ve yapımcısı aile kökeninde 'yahudilik' bağını keşfettiklerini(!) açıklamaya başladılar.

Ana-babası katolik Madonna ile geçenlerde Oscar alan aktris Gwyneth Paltrow Yahudi Kabala tarikatına girdiler. Vefatından önce sahneye David Yıldızı kolye taşıyarak çıkan sonradan Yahudi olma Sammy Davis, Jr.a ilaveten zenci şarkıcı Lionel Richie Rosh Hasanah bayramında duaları şarkıyla okudu. Yahudi dinine yönelen popçu Michael Jackson haham giysileri içinde bir sinagoga Tevrat taşıyarak geldi. Oteller Kralı Donald Trump'ın sinemaya geçmeye çalışan eski eşi hıristiyan Marla Maples Yahudi yazar Norman Mailer'in oğluyla nişanlandı ve bir hahamdan din dersi almaya başladı. Popüler aktör Harrison Ford'da geçen gün ‘‘Babam İrlanda'lı ama annem yahudi. Ben tam Yahudiyim’’ deyip çıktı.

‘‘Amaca ulaşmak için her yol mubahtır’’ ilkesi izleyen şöhretler dev aktör Marlon Brando misalini unutmamış olmalı. Yıllar önce Brando ‘Hollywood'u yahudi çeteleri idare ediyor’’ dediğinde sinema dünyasının boykotuyla karşılaşınca çark edip sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyleyip özür dilemişti.

Peki bu sonradan Yahudi olma modasına gerçek yahudiler ne diyor ? Los Angeles'de Kabala mistisizmi öğreten bir okulun hahamı öfkeyle dert yanıyor:

‘‘Bıktım bu yeni bitme yahudilerden. Kurslarımız aktör adayı, şarkıcı özentilerinden geçilmiyor. Çoğu güney ve orta Amerika kökenli hıristiyan. Hollywood bunlara iş verecek olanların yüzde 90'ı yahudi. Kapıları aralamak için derhal sinagoglara gidip büyükdedeleri, anneannelerinin yahudi olduğu söyleyerek hahamlara sığınıyorlar. Bu sahte akımı durdurmamız lazım.’’

Yazarın Tüm Yazıları