Nerede kahvaltı etsek

Dün İngiltere ve Fransa'yla başlattığımız kahvaltı ziyaretlerimiz bugün de sürdürelim istedim.

Çarlık döneminden kalma alışkanlıkların hala korunduğu Rusya'da, havyar, lakerda ve balık ürünleri kahvaltı sofrasında tercih edilen yiyeceklerdir. Rusların meşhur lakerdalı ekmekleri ve Rus yumurtaları da iyi bir kahvaltı masasında olmalıdır.

Füme, salam, balık ve zeytin gibi tüm İspanyolların tercihi olan kahvaltılıklar mevcut olmakla birlikte, İspanya'da, coğrafi ve kültürel farklılıklar, kahvaltıda tüketilen yiyeceklere de damgasını vurmuştur. Zeytinli ya da domatesli ekmek ve sütlü kahve ise İspanyol kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleridir.Ringa balığı ve peyniriyle tanınan Hollanda'daki bir kahvaltı sofrasında ince dilimlenmiş salam, peynir ve Ringa balığı bulmak mümkündür. Bu mönüye çay ya da kahve eşlik eder. İsveç'te bulunan çok sayıda göl ve nehrin beslenme kültürünü etkilememiş olması imkansızdır. Kahvaltıda sosa yatırılmış olarak sunulan alabalık, somon ve çeşitli tatlı su balıklarının yanında, üzümlü ekmeğin üzerine sürülmüş yaban mersini reçeli de yenir.İtalyanlar, diğer öğünlere göre daha az önem verdikleri kahvaltıda, üçgen şeklindeki ev yapımı ekmekleri ve cappuccinoyu ya da esspressoyu tercih ederler. Damak tadı ve yemek kültürü ülkeden ülkeye değişiyor. Ancak, hangi ülkede olursak olalım kendimizi günün ilk öğününden mahrum bırakmamamız gerekiyor.

Afrodit soslu tavuk salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

3 adet tavuk göğüs eti

(veya 4-5 adet de olabilir)

1 demet kıvırcık salata

1 su bardağı mısır (konserve)

Sos için;

1 adet taze soğan (yalnızca yeşil kısmı kullanılacak)

1 demet dereotu

1 demet maydanoz

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

1 tatlı kaşığı hardal

2 yemek kaşığı elma sirkesi

1 adet limonun suyu

1 çay kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 yemek kaşığı sıvıyağ

2 yemek kaşığı susam

Önce, tavuk etlerini küçük bir tencerede 3 bardak suyla, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp ılınmasını bekledikten sonra, iri parçalar halinde didikleyin. Diğer taraftan, kıvırcık ya da göbek salatayı yıkayıp iri parçalar halinde koparın ve derin bir salata kasesine aktarın. Üzerine suyu süzülmüş mısır tanelerini serpiştirin. Didiklenmiş tavuk etlerini de şekil vererek yerleştirin. Sosunu hazırlamak için; taze soğanın yeşil kısmını ince ince doğrayıp geniş bir kaseye aktardıktan sonra, ince kıyılmış dereotu ve maydanozu da ekleyin. Üzerine zeytinyağı, hardal, sirke ve limon suyunu aktarıp toz şeker, tuz ve karabiberi ilave edin. Sonra, bu sosu mutfak robotunda çekip salata kasesindeki tavukların üzerinde gezdirin. Son olarak, sıvıyağı küçük bir tavada kızdırıp üzerine susamı ilave edin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1-2 dakika, rengi sarı-kahverengi oluncaya kadar kavurun. Kavurduğunuz susamı da salataya katıp servise sunmaya hazır hale getirin. Isterseniz, susam yerine keten tohumu da serpiştirebilirsiniz. Ya da susamı kavurmadan kullanabilirisniz.

Çilekli pelte

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 10 dakika

Malzeme listesi

500 gr çilek

3 yemek kaşığıdolusu mısır nişastası

2 su bardağı soğuk su

1 su bardağı pudra şekeri

Çilekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. 8-10 tanesini süsleme i_lemi için ayırıp, kalanını mutfak robotuna aktarın. Üzerine pudra şekerini ekleyip, püre haline gelinceye kadar çekin. Diğer taraftan, soğuk su ve mısır nişastasını derin bir kaba koyup, tel çırpacak ya da çatal yardımıyla, nişasta eriyinceye kadar karıştırın. Karışımı orta boy bir tencereye boşaltıp, üzerine püre haline getirdiğiniz çilekleri ilave edin. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak, kaynayıncaya kadar pi_irin. Kaynamaya ba_ladıktan birkaç dakika sonra pelteyi ocaktan alıp henüz sıcakken kaselere payla_tırın. Soğuması için buzdolabında bekletin. Üzerlerini çilek dilimleriyle ve isterseniz dövülmü_ badem veya fındıkla süsleyip soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları