Negatif kalorili yiyecekler gerçek mi?

Günümüzde forma girmek veya formda kalmak hemen hepimiz için pek önemli. Her yeni diyet programı karşımıza farklı mucizevi sonuçlar vadederek çıkıyor.

Ancak, beslenme düzeni oluşturmak, kulaktan dolma bilgilerle yapılabilecek kadar basit bir iş değil. Sahip olduğumuz bedene iyi bakmak için, onu deneme tahtası olarak kullanmadan önce derinlemesine araştırma yapmak, uzman tavsiyelerine kulak vermek çok önemli.
ışte bahsettiğimiz bu mucize diyet yöntemlerinden biri de “negatif kalorili yiyecekler”den tüketmek. Bu teoriye göre; kereviz, kuşkonmaz, lahana gibi sebzeleri ve elma, armut, greyfurt gibi meyveleri sindirirken harcanan kalori, yiyeceğin kendi kalorisinden fazlaymış. Böylece daha yemeği yerken kalori kaybediyor ve kolayca zayıflıyormuşuz. Yani örneğin, 10 birim enerjisi olan bir yiyeceğin sindirilmesi 15 birim enerji gerektiriyormuş, böylece hem yemek yiyip hem de yağ yakabiliyormuşuz.
Bu teori gerçeği yansıtmıyor. Bu konuda bilimsel olarak ispatlanmış herhangi bir sonuç olmadığı gibi, bilinçsiz uygulandığında ters etki yapması ihtimalinin üzerinde duruluyor. Çünkü, her yiyeceğin enerji miktarının aşağı yukarı sadece %10’luk bir kısmı sindirim için harcanıyor, fazlası değil.
Öte yandan, düzenli spor yaparak metabolizmanın hızlandırılması ve beslenme biçiminde sözü geçen sebze ve meyveler destekleyici olarak son derece başarılılar. Örneğin; kahvaltıda yenilen greyfurt, sindirilene kadar geçen nispeten uzun sürede mideyi dolu tuttuğu için, yağlı ve şekerli gıdaları aramıyoruz. Hangi beslenme biçimine adapte olursak olalım, şurası bir gerçek, harcadığımızdan az kalori almaya başlamadan vücudumuzda biriken yağların bir yere gideceği yok.
Bunun için de en sağlıklı yöntem, beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmek, en sevdiğimiz spor dalına yönelmek ve haftanın en az 3 gününü bu spora ayırmak. Ama en önemlisi, yaşadığımız her günün tadını doya doya çıkarmak. Gerisi kendiliğinden geliyor zaten.

Ispanaklı soslu makarna bella

2 Kişilik
Hazırlama Süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika

Malzeme listesi
· ½ paket boru makarna
(kısa herhangi bir makarna çeşidini kullanabilirsiniz)

Sos için;
· 250 gr ıspanak
· 2 diş sarmısak
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan çekilmiş ceviz içi
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 su bardağı makarna suyu
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan rendelenmiş eski kaşar
(parmesan, mihalıç ya da ızmir teneke tulum da kullanabilirsiniz)

Yapılışı
Ispanakların köklerini kesip attıktan sonra yıkayın ve ince ince doğrayın. Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlediğiniz sarmısakları ve doğradığınız ıspanağı tencereye hemen aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Ocaktan alıp üzerine çekilmiş ceviz içi, tuz ve karabiberi ekleyin. Karıştırıp mutfak robotuna aktardıktan sonra püre haline gelinceye kadar çekin. Diğer taraftan, makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Aynı tencereye tekrar aktarın. Makarnayı haşladığınız sudan 1 su bardağı kadar alıp robotun içindeki ıspanaklı sosun içine aktarın. Robotu çalıştırıp ayran kıvamında yeşil renkli bir sos elde edin. Hazırladığınız sosu tenceredeki makarnanın üzerine aktarıp karıştırın. Tencereyi tekrar ocağın üzerine koyup kısık ateşte, sık sık karıştırarak 5 dakika kadar ısıtın. Makarnayı servis tabağına aktarıp üzerine rendelenmiş peyniri serpiştirerek sıcak sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları