Nedir aşurelik buğday

Bazı yemek tariflerinin malzeme listelerinde görürsünüz "aşurelik buğday"ı.

Peki Anadolu’nun pek çok yöresinde çorbaların ve bazı yöresel yemeklerin olmazsa olmazı aşurelik buğdayın, bazı yörelerde dövme adını da alır, diğer buğdaydan farkı nedir? Bilmeyenler için hemen anlatalım. Buğday toplanır ve değirmenlerde çekilerek bulgurdan biraz daha kalın taneler elde edilecek şekilde kırılır. Ama bu kırma işini yapan değirmenler çok özeldir çünkü buğdayın sadece saplarından ayrılması ezilmemesi gerekir. Hareketli taş hareketsiz olanın üzerinde dönerek buğdayın kabuğunun çıkmasını sağlar. Daha sonra kısım kısım ıslatılan buğday suda yeterince bekleyince kurutulup çuvallara doldurulur ve ihtiyaç olduğunda kullanılır.

T avuk suyuna pırasa çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

4 adet ince pırasa

1 diş sarmısak

1 adet orta boy kuru soğan

2 adet orta boy patates

8 su bardağı tavuk suyu

3 su bardağı süt

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 su bardağı hazır süt kreması (200ml)

Tavuk suyunun hazırlanması için; 500 gr kemikli tavuk eti bir tencereye koyulur. Üzerine 10 su bardağı soğuk su eklenip kısık ateşte, en az 1-1,5 saat pişirilir. Arada sırada suyun üzerinde oluşan köpükler el kevgiriyle alınır. (Tavuk suyu hazırlamanın kolay yolu 8 su bardağı ılık suyun içine 2 adet tavuk suyu tableit koyup eritmektir.) Pırasaların kökleri kesilip, sararan yaprakları atılır. İncecik halkalar halinde doğranıp yıkandıktan sonra süzülür. Pırasalar orta boy bir tencereye aktarılıp üzerine incecik doğranmış kuru soğan ve ayıklanmış sarmısak eklenir. Patatesler soyulup kuş başı et formunda doğranarak pırasaların içine aktarılır. Sebzelerin üzerine, hazırlanmış olan 8 su bardağı tavuk suyu aktarılıp 3 su bardağı süt ilave edilir.

Tuz ve karabiber serpilip karıştırıldıktan sonra, orta ısılı ateşte, ara sıra karıştırılarak pırasalar iyice yumuşayıncaya kadar, 45 dakika pişirilir. Ocaktan alınıp bir el blenderi ya da mutfak robotu yardımıyla sebzeler iyice ezilip püre oluncaya kadar çekilir. Boza kıvamına gelen çorba tekrar tencereye aktarılıp üzerine hazır süt kreması ilave edilir. Kısık ateşte, sık sık karıştırılarak, kaynayıncaya kadar pişirilir. Çorba kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınıp üzerine rendelenmiş eski kaşar ya da parmesan peyniri serpiştirilir. Kırmızı toz biberle süslenip sıcak sıcak servis yapılır.
Yazarın Tüm Yazıları