Munzur’da Alman aşkı

33 yıl önce Tunceli’ye yaptığı geziden sonra bıyık bırakan ve ‘Almanca konuşan Pülümürlü’ olarak tanınan Münih Belediye Başkanı Christian Ude, beş günlük gezisinde Türkiye’de renkli saatler geçirdi.

Pülümür’de ‘Christian Ude Kültür ve Eğitim Merkezi’nin temelini attı, kurt avı yaptığı Munzur dağlarını gezdi.

Eşi Edith Ude ve Türk-Alman Dostluk Federasyonu Başkanı Ali Kılıç ile hafta sonu Erzurum üzerinden Pülümür’e giden Ude, davul ve zurna ile karşılandı. Bölge halkının büyük sempatisini kazanan Ude, gezisi ile ilgili olarak şunları söyledi:

‘Pülümür’ün benim gönlümde ayrı bir yeri var. Bu yöre insanları çok sıcak ve candan. İnsan burayı görünce hayran kalıyor. 33 yıl önce başlayan bu dostluk perçinleşerek büyüyor. Kültür Merkezi’nin benim adımı taşıması çok onur verici bir olay. Münih’te çok sayıda kültür merkezi var. Ancak hiçbiri benim adımı taşımıyor. Bu Pülümürlülerin ne kadar evrensel düşündüklerinin işaretidir. Ben artık Pülümürlüyüm. Münih’te de çok sayıda Pülümürlü var. El ele vererek ilçemize daha fazla katkıda bulunacağız. Bu Kültür Merkezi’nde gençlerin, kadınların ve ilçe halkının yararlanacağı aktiviteleri göreceğiz. Ancak, Pülümür yolu hálá 33 yıl önceki gibi duruyor. Bu beni çok üzdü. Bir çivi bile çakılmamış.’

MUNZUR DAĞLARINDA AŞK

Türk-Alman Dostluk Federasyonu Genel Başkanı Ali Kılıç, Ude’yi şöyle tanıttı:

‘O bir insan. Dostluğun, sevginin sınırlarını tanımayan, milliyetin bu konuda hiçbir belirleyici özelliği olmadığına inanan bir insan. Pülümür-Münih arasında kurulan dostluk köprüsünün temel direği... Almanya eski Cumhurbaşkanı Johannes Rau’nun dediği gibi ‘nefret öldürür, sevgi yaşatır’. Biz, kültür merkezlerinin sevgi aşılayacaklarına yürekten inanıyoruz. Bu Kültür Merkezi her türlü ayrımcılığın panzehri olacaktır.

Pülümür Bal Festivali ile aynı güne rastlayan törende Ude, Belediye Başkanı Mesut Coşkun ve gençlerle halay çekti; Ali Ekber Çiçek, Zeynel Aba, Ali Kılıç ve Nurgül Ateş’in konserini izledi. Kültür merkezinin açılışına katılacağına dair söz de veren Christian Ude, fotoğraf sanatçısı eşi Edit von Welser-Ude’yi de yanına alarak 33 yıl önce gittiği Munzur dağlarına tırmandı. Güvenlik nedeniyle kimseye haber verilmeden yapılan tırmanış tam gün sürdü. Dağların tepesinde çimenlerin üzerinde yalın ayak yürüyen Ude çifti, bir ara birbirlerine sarılarak öpüştü. Kendisini izleyenlere ‘Ben sizin yerinizde olsam bu yöreyi ne unuturum, ne de unuttururum’ dedi.

Daha sonra 33 yıl önce konuk olduğu Kılıç Ailesi’nin köyünü de ziyaret eden Başkan, ertesi günü İstanbul’a dönerken, Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk ve Erzincan Milletvekilleri ile kahvaltıda bir araya geldi.

ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜ

Ude’
nin özel ziyareti köşemizde yer alınca, Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kendisiyle görüşmek istediğini iletti. Ude, İstanbul’da da önceki akşam Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüştü. Erdoğan’ın ‘İstanbul’u nasıl buldunuz?’ sorusuna ‘Yenilenmiş bir kent olarak gördüm. Ama ne var ki, doğu hálá eski doğu... Sizden eski bir meslektaşım olarak, fahri hemşerisi olduğum Pülümür’un Tunceli ile olan 16 km’lik yolunun yapılmasını rica ediyorum’ dedi.

Ude’ye eşlik eden Türk Alman Dostluk Federasyonu Başkanı Ali Kılıç’a göre, görüşmede Erdoğan, ‘Sosyal Demokrat Parti (SPD), AB yolunda Türkiye’yi destekliyor. Seçimlerde bu hükümetin işbaşında kalmasını temenni ederiz. Gerekirse Almanya’daki seçimlerde vatandaşlarımızın SPD’yi desteklemesini isteriz’ diye konuştu.

Erdoğan, Münih Belediye Başkanı’na, Münih’te 7 milyon Euro’ya yapılacak caminin temel atma törenine katılacağını da söyledi.

Akşam Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın akşam yemeğine katılan Ude dün sabah Almanya’ya döndü.

Munzam vakıflarda ‘vakıf ağaları’

BAZI bankalarda personelin malullük, yaşlılık ve ölümlerinde yardım yapılmak üzere kurulmuş olan munzam vakıflar ya da sandık vakıflarının yönetimleri sık sık eleştiri konusu oluyor. Bu vakıflarda yönetimi ele geçirenlerin türlü oyunlarla koltuklarını bırakmayıp uzun yıllar saltanat sürdükleri dile getiriliyor.

Bir süre önce yeni bir düzenlemeyle munzam vakıflarda eleştirilere konu olan bu yönetim tarzının önünün kesilmesi yoluna gidildi.

18.6.2005 günlü Resmi Gazete’de yayınlanıp sessiz sedasız yürürlüğe giren bir tebliğ ile artık bu tür vakıfların delege seçimlerinde üyelerin oylarını bizzat kullanmaları öngörülüyor, vekaleten oy kullanılması engelleniyor.

506 sayılı SSK Kanunu’nun geçici maddesine istinaden bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar ya da bunların oluşturdukları birlikler personelleri için kurulabilen bu vakıflar daha ziyade bankalarımızda faaliyet gösteriyor.

Şimdi bugüne kadar binlerce delegenin oyunu vekalet yoluyla üzerlerine alıp başkanlıklarını her seçim sonucunda sürdürmenin yolunu bulan vakıf ağalarının bundan sonra ne yapacakları merak ediliyor.

İmza saklı-ANKARA

Depremi takmıyoruz

‘TÜRKİYE sadece bir deprem ülkesi değil akla, plana, bilime aykırı olarak uygulanan rant politikaları nedeniyle bir afet ülkesi olmuştur. Artık belirlenmiş bir günde ve her yıl tekrarlanacak şekilde tüm yurttaşların katılacağı ulusal ölçekte bir Afet Tatbikat Günü yapılmalıdır.’

(TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası)

İSTANBUL’daki binaların üçte ikisinde su ve nemin yol açtığı korozyona (paslanma) rastlanıyor. Paslanan demir her geçen yıl inceliyor ve taşıma kapasitesi azalıyor. Bodrumlarda kabarma, küflenme ve siyah lekelelerin bulunması, binanın su yalıtımına ihtiyaç duyulduğunu gösterir.’

(İZODER Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen)

DEPREMİ halkın morali bozulmasın diye anmak istemeyenler, etrafta bulunan ve hálá ağır hasarlı olupta depremi hatırlatan ve yıkılmayan binalara neden çözüm getirmiyorlar?

(Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı

Av. Ayşegül Şenolcan)


AÇIKLAMA

STAR
Medya Grup Başkanı Cengiz Özdemir, gazeteci-yazar Mehmet Metiner’in gruba danışman olduğu yolundaki bilginin doğru olmadığını belirterek, ‘1232 kişilik kadromuz arasında Mehmet Bey’in adı hiçbir şekilde yer almıyor’ dedi. Bu arada Star grubuna bağlı şirketlerin ihalesinin 31 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasında yapılacağını hatırlatan Özdemir, ihaleye katılacaklara grupta her türlü araştırma ve incelemenin şeffaf bir şekilde yaptırıldığını söyledi.

Dışişleri’ne teşekkür ederiz

13 Ağustos tarihinde kuzenim Emre, Yunanistan’ın Sakız Adası’ndan Türkiye’ye hareket edeceği sırada Yunan polisi tarafından sahte pasaport kullanma suçundan gözaltına alındı. 15 Ağustos tarihinde Dışişleri Bakanlığı’na durumu bildirdim. Konsolosluk Genel Müdürlüğü’ne faksla durumu bildirdi. Size salı günü döneriz dediler; nitekim dönerek bilgi verdiler. Kuzenim 18 Ağustos tarihinde 09.05 uçağıyla Münih’e hareket edecek. Bakanlık çalışanlarımızı nasıl ki her zaman eleştiriyorsak, özverili çalısmalarını da mükafatlandırmalıyız. Şahsınızda Konsolosluk Müdürlüğü çalışanlarına teşekkürler.

Nejat ÇALIŞKAN

Havada boğulacaktık

YUNANİSTAN’da düşen uçaktan sonra 26.7.2005 tarihinde 06.35’de İzmir’den, 17.00’de de İzmir’den İstanbul’a dönüş yaptığım uçaktaki yolculuğumu hatırladım. MD88 model uçağının havalandırması uçuş sırasında çalışmıyordu. Her iki uçuşta da tam bir hamam sıcaklığında boğulacaktık. Havalanmadan önce hosteslere sorduğumuzda ‘sorun yerde’ dediler. Ama doğru çıkmadı. Bir özür bile dilemediler. Sık sık gündeme gelen arızalar karşısında biz de bu şirketten haklı olarak kuşku duyduk.

Ertuğ ÇETİNÇELİK-İSTANBUL

MESAJ PANOSU

ÇENGELKÖY
polis karakolu ile yanındaki restaurant’ın arasından yıllardır denize kanalizasyon akıyor. Öyle ki denizin üzerinde insan dışkıları bile yüzüyor. Bu durum maalesef yıllardır değişmiyor. Üsküdar, Büyükşehir, Valilik ya da Çevre Müdürlüğü... Hangisinin sorumluluk alanına giriyorsa kendilerini göreve çağırıyoruz. Ersin GÖKER

ANKARA’daki Yenimahalle kavşağı dünyadaki emsalleriyle yarışıyor! Büyükşehir Belediyesi’nin muhteşem eserlerinden biri daha. Kazasız bir günün geçmediği kavşakta, birbirlerine çarpmadan geçebilen her araç sahibinin ‘Bu sefer de atlattık’ demelerine sebep olan karmaşalar yumağı...

Lütfen yetkililer, kavşağı güvenli geçiş yapabilir hale getirmeli. Artık bu acaba, kim, nereden, nasıl, ne zaman, geçmeli-geçecek-geçmemeli halleri son bulsun..

Birol AKSU
Yazarın Tüm Yazıları