MP3 indirme dönemi bitiyor

İnternetin ilk dönemlerinde şarkıcıların ve müzik şirketlerinin üzerinde kara bulutlar gibi dolaşan MP3, günümüzde önemini giderek yitiriyor. Bunun sebebi, kullanıcıların artık istedikleri şarkıları ve sevdikleri tarzda müzikleri her an her yerde yüksek kalitede dinleyebilmeleri.

Haberin Devamı

Online müzik yükselişini sürdürüyor. Son olarak Apple’ın müzik akışı hizmetine yoğunlaşması dikkatleri tekrar bu konuya çekti. Apple, geçtiğimiz ay Uluslararası Geliştiriciler Konferansı’nda iTunes Radio adlı yeni hizmetini duyurdu.


Apple iTunes Radio adlı bu yeni hizmetle müzik akışı (music streaming) alanına ciddi bir yatırım olarak yorumlanabilir. Pandora’ya benzer olarak, iTunes Radio belirli şarkılardan yola çıkarak temalı internet radyo istasyonları oluşturacak. Apple da “özellikli” radyo istasyonları sağlayacak. Hizmet reklâmlar ile desteklense de kullanıcılar için ücretsiz olacak.  Tabi eğer bir iTunes Match abonesiyseniz, ona reklamsız olarak sahip olabileceksiniz.

 

MP3 indirme dönemi bitiyor

Haberin Devamı


Öte yandan geçtiğimiz haftalarda sosyal ağ devi Twitter da benzer biçimde müzik akışı gemisini suya indirdi. Hem bir mobil uygulama hem de web hizmeti olan Twitter Music, müzikseverlerin yeni müzikler keşfetmesine olanak tanıyor. Rdio ve Spotify yardımı ile yeni keşifler yapmak mümkün oluyor.


Sonuç olarak, hizmeti anlamak ve kullanmak oldukça basit. Twitter #Music’i çalıştırdığınız anda popüler parçalardan oluşan bir sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Bu parçaların popülerliğini ise o parçayı tweet’leyen kişi sayısını ve bir seçimi kaç kişinin dinlediğini baz alan Twitter belirliyor.


Twitter #Music’in şu an için ülkemizde kullanılamadığını da belirteyim.

/images/100/0x0/55ea214cf018fbb8f86d1210

 


Online müzik (online radyolar dâhil) yakın zamana kadar bilgisayar başında dinleniyordu. Fakat son yıllarda akıllı telefonlar sayesinde milyonlarca kullanıcının davranışı değişti.

 

Apple ve Twitter gibi pek çok şirketin gözü de zaten mobil durumdayken müzik dinlemek isteyenlerde.

Haberin Devamı


Üstelik ücretsiz müzik hizmetlerinin yanı sıra, çok uygun fiyatlara abonelikler ve müzik satın almalar da yaygınlaşıyor.

 

Mobil bağlantı hızlarının artması ve online müzik uygulamalarının daha yetenekli-kullanışlı hale gelmesi de müzik dinleme alışkanlığımızın değişmesinde önemli etkenler olarak sayılabilir. Görünen o ki, terabaytlarca MP3 arşivi yapma külfetinin tarihe karışması yakındır.

 

 


 

E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter:
https://twitter.com/kaplanseren


Yazarın son yazıları


#23 Haziran 2013 Bir sonraki milyoner neden siz olmayasınız?
#19 Haziran 2013 Sosyal medya düzenlemesi ne anlama geliyor?
#12 Haziran 2013 iOS 7 ile Apple neleri değiştirdi?
#09 Haziran 2013 Bilgisayar üretimi çevreye zarar veriyor
#05 Haziran 2013 Gezi sebebiyle internette engelleme-yavaşlatma oldu mu?
#02 Haziran 2013 Sosyal medyanın zaferi!
#29 Mayıs 2013 Dokunmatik ekranlar oyun deneyimini değiştiriyor

Haberin Devamı



YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları