Modern ailelere bilgece öğütler

Bilge anne ve babalar olmak istiyorsanız,suyu örnek almalısınız.

Ayrım yapmaksızın,

dokunduğu her şeyi besleyen,

herkes en tepeye tırmanma kavgası verirken,

coşkuyla aşağıya akıp,

alçaklardaki boşlukları dolduran suyu.



Eviniz düzenli olsun.

Onlarla yönlendirmeden,

dürüst ve direkt konuşun.

Cezalandırmayın, utandırmayın.

Her konuda adil ve cömert olun.



Hayatı sessiz ama coşkulu yaşayın.

Doyumlu ve huzurlu olun.

Çocuklarınıza

en güzel mirası bırakmış olursunuz.



Anı yaşıyorken,

en basit uğraşlardan dahi zevk alabilen

anne babadan

daha iyi öğretmen olur mu?

Doyumlu ve mutlu musunuz?

Yoksa yetinmeyi bilmiyor

sürekli fazlasını mı istiyorsunuz?

Çocuklarınıza nasıl örnek oluyorsunuz?

(*) William Martin,

Modern Ailelere Bilgece Öğütler (Boyner Yayınları)

Bu kitap beni tuttu, bir yerden başka bir yere götürdü. Yüreğimi eline aldı, sıkı sıkı sarıldı. İçindeki her şiiri en az üç kez okudum, her mesajı da bir o kadar düşündüm. Hangi şiirini yazsam da size anlatsam dedim. Karar veremedim. Kitabı kapadım, hangisi çıkarsa onu yazmak en iyisi olur diye seçtim tesadüfen ve "Doyumdan Gelen Huzur" çıktı şansa. Özgüven sahibi çocuklar nasıl yetiştiririz? Çocuklarımıza doyumlu olmayı nasıl öğretiriz? Nasıl bilge anneler oluruz? Onları korkudan ve yalandan nasıl uzak tutarız? Bildiğimiz ne doğru? Bilmediğimiz ne yanlış? Bu kitapta bulacağınız yanıtlardan sadece bazıları.

Şiddetle tavsiye ediyorum. Her annenin kütüphanesinde, çantasında, arabasında, mutfağında, tuvaletinde, yatağının başında, ofisteki masasında olmalı. Her fırsatta bir kez daha göz atmalı. Çevirmen Burcu Gezek’in dediği gibi sorulara dürüst ve içten yanıt verilmeli. Hatta yanıtlar bence bir yere yazılmalı.

Sevimli Dinozor

Okyanusun ortasında küçük volkanik ada Titiwoo’da, çok yönlü fakat toplumla uyumsuz bir bilim adamı olan Horatio Tibberton yaşamaktadır. Güney denizindeki bu doğa parçasına sürgüne gönderilmiştir. Adanın önde gelenlerinden bir grup yaratık profesörün kendine özgü dil okulunda eğitime devam etmektedir. Gündelik yaşam; uygun barınma koşullarının temini, çocukça kıskançlıklar ve insan dilini öğrenmek ile geçmektedir. Ta ki bir gün bir buzdağı kıyıya vurana dek... Buzdağında tarih öncesi çağlardan kalma donmuş bir yumurta vardır. Ada sakinleri yumurtayı hemen kuluçkaya yatırırlar; içinden tuhaf, yeşil bir yaratık; buzul çağından kalma bir dinozor olan Impy çıkar.

Yönetmen: Reinhard Klooss, Holger Tappe

Seslendirenler: Mehmet Ali Erbil, Yavuz Seçkin, Oya Küçümen


Zamanı Durdurma Oyunu

İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Birimi’nde açılan "Magnum Fotoğrafları ile Türkiye" adlı sergi kapsamında çocuklar ve genç ziyaretçiler için "Zamanı Durdurma Oyunu" başlıklı bir eğitim çalışması hazırladı. İstanbul Modern’in girişine kurulan bir Karanlık Oda (Camera Obscura) tüm çocuk ve genç ziyaretçilere açık. Çocuklar ve gençler, bu karanlık odanın içinde doluşarak fotoğraf makinesinin ilk halini keşfedecekler. Bu hafta sonu çocuğunuzun fotoğraf makinesini keşfetmesine fırsat verin.

Adres: Meclisi Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No: 4 Karaköy Tel: (0212) 334 73 31

Edebiyat Okumaları’na katılmaya ne dersiniz

İstanbul’un yeni çağdaş gösteri sanatları merkezi garajistanbul "Edebiyat Okumaları"nı İstanbul’a taşıyor. Ocak ayında başlayan "Metis Edebiyat Okumaları" 19 Mayıs Cumartesi günü saat 21.00’de Engin Geçtan ile devam ediyor. Uzmanlık alanı psikiyatri olan yazar Engin Geçtan ile "Edebiyat Okumaları"na katılın.

Adres: Tomtom Mahallesi Yeni Çarşı Caddesi Kaymakam Reşat Bey Sokak No: 11/A Beyoğlu/İstanbul Tel: (0212) 244 44 99

Kaptan Şarki

Miki teknesinde dalgın dalgın yatarken, bir anda kendisine emirler veren ve onu esir aldığını söyleyen bir korsanla karşılaşır! Küçük, minicik bir teknesi, içinde fare ve konuşmayan bir papağanla birlikte seyir eden minik bir kaptan! Kaptan Şarki! Belki başkaları için ürkütücü olabilir, ama zaten canı sıkkın olan Miki için hayli eğlenceli bir hale dönüşür bu esaret.

Yazan: Jutta Langreuter / Büyülü Fener Yayınevi

Benim Trafik kitabım

Benim Trafik Kitabım, "Ağaç yaşken eğilir" atasözünden hareketle bugünün yayaları ve geleceğin sürücüleri olan siz küçük kardeşlerimizi, trafik kuralları konusunda bilgilendirmeyi hedefliyor. Kısacası bu kitap; siz sevgili çocukların, kazasız belasız bir çocukluk geçirmelerine yardımcı olmak için hazırlanmış.

Yazan: Banu Bozdemir

Kelime Yayınları Tel: (0212) 519 83 74

Havuzlu Asmazlar Konağı & Cevizli Konak

Bu hafta sonu Anadolu’nun en iyi korunmuş kasabalarından biri olan Safranbolu’daki Havuzlu Asmazlar Konağı & Cevizli Konak’ta kalmaya ne dersiniz? Adres: Beybağı Çelik Gülersoy Cad. No: 18 Safranbolu / Karabük Tel: (0370) 725 28 83

Hayal Sahnesi’nde çocuklara bale eğitimi

Sanat, insan hayatındaki mutluluk ve huzurun anahtarı; toplumun karmaşık hayatı içinde estetik anlayışının ve ayrı bir dünyanın başladığı nokta... Tüm sanat dallarını bünyesinde toplayan zarafetin sembolü ise bale... Disiplinli, özverili, alabildiğine zevkli bir süreçtir bale eğitimi. Siz de çocuğunuzun bu zevki yaşayıp, bedeninde oluşan zarafeti görmek istiyorsanız bale eğitimi alması için onu desteklemelisiniz.

Hayal Sahnesi Adres: Bişkek Caddesi No: 83 / 2 Emek/Ankara Tel: (0312) 223 87 07

Keşke hep çocuk kalsaydık

Bugünlerde, Ortaköy’de yeni açılan The Play Barn’ı görenler "Keşke hep çocuk kalsaydık" diyor. Boğaza karşı muhteşem bir villa ve bu villanın tropik bir denizaltı dünyası gibi göründüğünü hayal edin. Kendinizi denizaltında sınırsız bir eğlence dünyasında, bir annenin kollarındaymış gibi güvende hissedin. Şimdi itiraf edin, kim burada çocuk olmak istemez? Çocuğunuzun özgürce eğleneceği bu keyifli mekánın muhteşem manzaralı kafesinde sizin de sıkılacağınızı sanmıyoruz.

The Play Barn Ortaköy Adres: Ruhi Bağdadi Sok. No: 5 Balmumcu/Beşiktaş Tel: (0212) 273 18 98
Yazarın Tüm Yazıları