Mini Cooper’ı duyunca balıklama atladım

İSTANBUL CNR’da dün kapılarını otomobilseverlere açan Auto Show 2006 Fuarı’nda standları turluyorum.

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, BMW’nin Türkiye distribütörü Borusan Oto’nun standını görmemizi öneriyor: "Standın üst kısmına VIP konuklar için bar-diskotek bile kurmuşlar."

Erem’in önerisiyle BMW’nin standına doğru yöneliyorum. Mini Cooper’ın sergilendiği bölüme girince, Dice Kayek vitrini dikkatimi çekiyor.

Dice Kayek markasını Fransa’da yaratan Ayşe-Ece Ege kardeşler de Mini Cooper’ların başında... Hazır giyim dünyasına damgasını vuran, Türkiye’de de İpekyol’un patronu Yalçın Ayaydın’la birlikte Machka markasını ortaya çıkaran Ayşe-Ece Ege kardeşlerin otomobil fuarında ne işi var?

Borusan Oto, BMW’yle ilgili bir etkinliklerinde Dice Kayek’in defilesine yer vermiş. Dice Kayek-Borusan Oto işbirliği böyle başlamış.

Auto Show, bu yıl Uluslararası Motorlu Taşıt Üreticileri Derneği’nin (OICA) dünya listesine de girince, Borusan Oto sdandlarında bir farklılık yaratmak istemiş. Borusan Oto İcra Kurulu Başkanı Müşerref İlpars, Ayşe-Ece Ege kardeşlere öneriyi götürmüş: "Mini Cooper standımızı siz tasarlar mısınız?"

Hem Dice Kayek’in, hem de Machka’nın tasarımlarını gerçekleştiren Ece Ege, gelen teklife kendi deyimiyle balıklama atlamış: "Otomobil kullanmıyorum ama çok meraklıyım. Tüm yenilikleri yakından izlerim. Mini Cooper ise en sevdiğim otomobil modeli."

Ece Ege, böylelikle hazır giyimde moda yaratmaya kafa yorarken, ilk kez otomobil fuarında stand tasarımına da girmiş: "Öneri geldiği anda standı gözümde canlandırdım. Paris sokaklarında, Arnavut kaldırımlarının kenarına, cafe’lerin önüne park etmiş Mini Cooper’lar bir bir gözümün önünden geçti."

Gerçekten de Mini Cooper’ın bulunduğu stand, tipik bir Paris sokağını andırıyor. Park etmiş Mini Cooper’lar, başlarında şık giyinmiş genç kadınlar var. Hemen arkasında bir cafe... Bir de Dice Kayek vitrini...

Ece Ege, vitrini de şöyle açıklıyor: "Madem bir sokak tasarladık. O zaman mağaza vitrinleri de olmalıydı. Biz de Dice Kayek’i buraya koyduk."

Kahvelerimizi yudumlarken yan tarafta Land Roover için getirilen Brezilyalı kızların samba gösterileri başlıyor, Ece Ege, "off the record" (yazılmamak kaydıyla) diye söze giriyor:

"Otomobil fuarlarında güzel kadınların göğüslerini, bacaklarını göstererek araçlara dikkatleri çekmeye bir son vermek gerek. Otomobil mi sergiliyorsunuz, yoksa güzel mankenleri mi?"

Belli ki Ece Ege, bu sözleriyle başkalarını kırmak da istemiyor. Ancak, kendisini ikna edip, "yazılmamak kaydı" koyduğu cümlelerini buraya alıyorum.

Mini Cooper standında Dice Kayek tasarımı görenlerin aklına, "BMW, bu tasarımı Paris, Cenevre, Frankfurt gibi fuarlara da taşır mı acaba?" sorusu geliyor...

Ayşe-Ece Ege kardeşler, "Neden olmasın" diyerek, böyle bir öneriye çok sıcak yaklaşacakları mesajını veriyor...

Türk hazır giyim tasarımcıları Dice Kayek’in açtığı yoldan dünya otomobil fuarlarında çizgileri ve markalarıyla boy gösterse iyi olmaz mı?

Chery geliyor Chery, bütün markalar geri

OTOMOBİL Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Yüksel Mermer’in başında bulunduğu Mermerler Grubu, 22 yıldır Türkiye’de Mazda’yı temsil ediyor, pazarlıyor.

Yüksel Mermer, şimdi de Çin’de üretilen "Chery" serisini Türkiye’ye getirme peşinde. Bu yöndeki ilk ciddi nabız yoklamasını İstanbul Auto Show’da yapıyor.

Mermer, beni ısrarla Çinli Chery’lerin sergilendiği standa götürüyor. Karşısında İran’ın Samand’ı da var. Türkiye pazarına girmek için izin bekleyen iki marka belki de özellikle aynı noktalara konulmuş.

Yüksel Mermer, Chery’nin sadece Türkiye’de değil, dünyada da ilgi göreceğine inanıyor, şakayla karışık sloganını atıyor: "Chery geliyor Chery, bütün markalar biraz geri..."

Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı başta olmak üzere bütün dünya Çin istilasından korkarken, Türkiye Çin’den gelecek otomobillere kapıyı rahat açar mı?
Yazarın Tüm Yazıları