Milli Eğitim Bakanı Bostancıoğlu: Çok soru yapan başarılı olur

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ile önceki akşam sohbet ederken, yanındaki bir dershane sahibi ‘‘ÖSS'nin ertelenmesi üzerine lise son sınıflar, 6 Haziran'a kadar tatil edilebilir mi?’’ diye sordu.

Bakan, hemen ‘‘Hayır. Böyle bir şey olamaz. Okula devam esastır’’ dedi.

- Dershaneler, kurslarına devam edip para isteyebilecekler mi?

- Hayır, zaten kendileri de yeni para almayacaklarını açıkladılar.

- Lise son sınıfların bitirme sınavları ne zaman olacak?

- Esas olan öğrencilerin hem bitirme hem de ÖSS sınavlarına hazırlanmasıdır. Öğretmenler gerekirse, 6 Haziran'dan önce ya da sonra bitirme sınavlarını yapacaktır. Yani her okul serbest olacaktır. Liselerde kurslar açılacaktır.

- Bu yıl kargaşa yaşanıyor...

- Görevimiz bu kargaşayı sukûnetle geçirtmektir. Geçmişte eğitime ve öğretmene çok müdahale edildi. Ben bunu yaptırmam.

- Öğretmenlere yeni yük geliyor, onlara bir şey düşünülüyor mu?

- Bu dönem için kendilerine ek ders ücreti verilecektir.

- ÖSS sınavında ne olacak?

- Bu sınav geçmişteki ÖYS ile ÖSS arasında bir sınav olacaktır. 6 Haziran'daki sorular, 2 Mayıs sorularının benzeri olacaktır. Yani çok soru yapanın üniversiteyi kazanma şansı daha yüksek olacaktır.

Aktan, bakalım

neyi açıklayacak

ULAŞTIRMA Bakanı Hasan Basri Aktan, bugün İstanbul Atatürk Havalimanı 3. pisti ile ilgili olarak bakanlık Teftiş Kurulu raporunu açıklayacak.

Emlakbank'tan aldığı ihalelerle bilinen Sadri Şener'e, Mesut Yılmaz tarafından 1.8 trilyona verilip, 11.5 trilyona mal olan pist işinde yolsuzluk yapıldığı iddiaları ortaya atılmış, teftiş raporunun bugüne kadar neden açıklanmadığı da bazı meslektaşlarımız tarafından sorulmuştu.

Çiller'in kontenjanından bakan olan Aktan'ın, giderayak nasıl bir teftiş raporu açıklayacağı merak konusu... Dileriz, bu raporda ‘bilinmeyenler’ de açıklıkla yer almıştır. İlk soru şu: İlgili kişiler görevden alınmadan yapılan bir soruşturma ne kadar sağlıklı olur?

Bu arada DHMİ Genel Müdürü Taner Küçükünsal da, yeni hükümet tarafından görevden alınacağını bildiği için eşyalarını topluyor; ortağı olduğu havacılıkla ilgili temsil ve gözetim hizmeti veren Kızılelma Şirketi'ni yönetmek üzere... Aktan; Küçükünsal'a 1994'te Hasılat Müdürü iken emrindeki dört görevliyle açığa alınan Erol Topçu'yu DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdür Yardımcılığı'na nasıl atadığını hiç sormadı mı? (Dört kişi mahkemece suçlu bulundu, kurum zararı olan 700'er milyon lirayı ödeyerek hapse girmekten kurtuldular, ancak işten atılmaktan kurtulamadılar. Aynı davada yargılanan Erol Topçu ise personelin suçu üstlenmesi nedeniyle kurtuldu. DHMİ'nin kaybettiği davaya Küçükünsal'ın önerisi ile itiraz edilmeyince Erol Topçu, çeşitli alt görevlerde ‘soğutuldu’ ve şimdi de terfi ettirildi.) Sizin de dostunuz olan Ümit Utku'nun, vakıf yönetim kurulu üyesi olarak Florence Nightingale Hastanesi'nin bir kliniğinin havalimanında KTHY binası içinde açılması için yazdığı ‘hayali’ mektup konusunu, Taner Küçükünsal ve KTHY Yönetim Kurulu Başkanı Sözer Özel'e sordunuz mu?

Merve okusun

‘‘GÜLHANE Parkı'nda harf inkılabının ilan edildiği o gece yarısı, Büyükada'daki Yat Kulüp'e gitmek üzere Gülhane Parkı'ndan ayrılıyorduk. Kendisini teşyi eden, etrafını alıp çılgıncasına alkışlayan halk arasında, Atatürk'ün gözüne, sımsıkı çarşaf giymiş, yalnız bir gözü açıkta kalan ve onunla bakan bir kadın ilişti. Adını sordu; 'Hafız Hanım' dedi.

Atatürk, nereli olduğunu sorunca 'Eyüplüyüm' karşılığını verdi:

- Hafız Hanım, benim hatırım için başındaki şu siyah örtüyü atıp etrafı daha rahat görmek istemez misin?

Atatürk bu sözleri söyler söylemez kadın hiç cevap vermeden iki eliyle sarıldığı gibi çarşafını başından çıkarıp attı ve:

- Sana kurban olayım... diyerek ve ellerine sarılıp öperek, Atatürk'ün ricasını bir anda yerine getirdi.’’

(Ali Kılıç; Kemal Arıburnu, Ayyaldız Matbaası- Ankara 1960 ‘Atatürk Anekdotlar, Anılar’, s: 197)

CUMHURİYET Gazetesi'nin yarın

75. kuruluş yıldönümü... Eski ve yeni çalışanları yarın akşam Cankurtaran Armada'da bir araya geliyorlar.



Yazarın Tüm Yazıları