Midede ülserle kanserin belirtileri karışabiliyor

Çoğumuz zaman zaman mide sorunları yaşarız.

Şikâyetlerimiz bazen geçici bir asit fazlalığından, bazen de gastrit, ülser, reflü gibi önemli sorunlardan kaynaklanır. Midenin tehlikeli sonuçları olan problemleri de vardır, “mide kanseri ” bunların en önemlisidir.
Mide kanserinin kesin bir nedeni yok. Farklı etkenler söz konusu olabiliyor. Genetik eğilim önemli bir faktör. Ailesinde mide kanseri olanlar, midesinde polip hikâyesi bulunanlarda hastalık daha sık görülüyor. Uzun süre devam eden helikobakter enfeksiyonunun da kanser nedeni olabileceği belirtiliyor. Ayrıca tuzlanmış, tütsülenmiş yiyecekleri, çiğ et ve çiğ balık gibi besinleri sık yiyenlerde de risk biraz artıyor. Mide kanseri orta-ileri yaş grubunda ve erkeklerde daha çok görülen bir hastalık.
Mide kanserine özel tipik bir belirtinin olmaması, erken teşhisi güçleştiriyor. İştahsızlık , bulantı gibi bazı şikâyetler olsa bile bunlar önemsenmiyor veya reflüye, ülsere, gastrite bağlanıp ciddiye alınmıyor. Kanserli bölgedeki kanamanın oluşturduğu demir eksikliği kansızlığı, kilo kaybı, çabuk doyma hali ve karnın üst kısmında hissedilen ağrılar da ne yazık ki hastalığın ilerlemiş dönemlerinde ortaya çıkıyor. Prensip olarak sağlıklı bir kişide iştah kaybı, kansızlık, şişkinlik , bulantı, kilo kaybı şikâyetleri olduğunda en kısa zamanda endoskopik bir incelemeden geçmek gerekiyor.
Mide kanserini erken dönemde tanımlayabilmenin en iyi yolu sağlık taramalarında zaman zaman gastroendoskopik incelemelerden de geçmektir.

Bir virüs nasıl kanser yapar

İnsan papilloma virüsü cinsel yolla bulaşan bir virüs olup, rahim ağzı kanserinin baş sebebidir. HPV ile bir bulaşma olduğunda, kadınların bağışıklık sistemi virüsün ciddi bir zarar vermesini önlemektedir. Ancak, çok az sayıda bir kadında ise virüs yıllarca yaşayabilmektedir. Bildiğimiz kadarıyla kadınların yüzde 70’i 1 yıl içinde, yüzde 90’ı 2 yıl içinde vücutlarından bu virüsü atabilmektedir. Rahim ağzında bekleyen bu virüse bağlı bir belirti görülmemekte, ancak zaman içinde virüs rahim ağzı yüzeyindeki hücrelere etki ederek hücre bozulmaları gelişmesine sebep olmaktadır.
Başlangıçta hücrelerde sadece viral enfeksiyon bulguları vardır, ancak zaman içinde bu hücreler kanser öncesi durumuna gelebilirler. Bu durumda bile, çoğunlukla kendiliklerinden düzelebilirler. Ancak, bazı agresif tipte virüsler, özellikle de zayıf bağışıklık sistemi olan kadınlarda kanser öncesi hücreleri kanserli hücre haline getirebilirler.
Neden bazı kadınlarda bu virüse bağlı kanser gelişimine daha sık rastlandığı tam olarak bilinmemektedir .
Yazarın Tüm Yazıları