Mevlevi mutfağı

Bu hafta sizi Konya lezzetleri arasında kısa bir gurme turuna çıkarıyorum

Haberin Devamı

Konya’da geç bir kahvaltı fırsatı yakalayabilirseniz Aziziye Mahallesi’ndeki Bolu Lokantası’na gitmenizi öneririm size. İsminin yaratabileceği tereddüde aldırmayıp olası kuzu saplantınızdan da sıyrılabilirseniz eğer, son yarım yüzyılda çevresine dikilmiş tüm binalardan daha zarif ve kasadaki hacı sahibinin de gururla söylediği gibi, dana kıymasından yapılmış nefis etli ekmekler yiyebileceğiniz bir mekân burası... Akşam içinse, ismini dergâha gelen derviş adayı nevniyazların bin bir gün boyunca gönüllü olarak yapılması gereken18 hizmetten biri olan ‘somatçılık’tan alan, Konya’nın en eski ve karakteristik mahallelerinden olan Akçeşme’deki Somatçı Fihi ma Fih Lokantası’na (Arapça’da ‘ne varsa içindedir’) gidebilirsiniz. Mevlana dönemindeki Mevlevi yemeklerini ustaca günümüze uyarlayan bu lokantada haliyle, 13. yüzyılda henüz eski dünyaya girmemiş olan patates, domates gibi sebzeler kullanılmıyor.
Dergâhta sabahları zihin açıklığı versin diye içilen ballı-sirkeli sirkencübin şerbetinin ardından erişte ve yoğurtla hazırlanmış nefis bir tutmaç çorbasıyla başladığınız yemeğe, Anadolu yemeklerinde de meyve kullanıldığını hatırlatan kuru incirli etle devam edin.  Güllü badem helvasını yerken, yemek kalitesinin, konseptin iddialı manevi yükünün altından kusursuzca kalktığını fark edeceksiniz.

Haberin Devamı

Fırında patatesli kokoreç

/images/100/0x0/55ea4525f018fbb8f8751f7c
* Kokoreci birer parmak kalınlığında, dört dilim halinde kesin. Izgara tavasını kızdırın ve dilimleri yerleştirip iki yüzünü de pişirin. Güzelce renk alıp gevrekleşmeye başladığında kokoreç dilimlerini bir tabağa alın; erimeyen yağlı kısımlar varsa atın. 
* Domatesleri rendeleyin, elde ettiğiniz püreyi kullanacağınız fırın kabına alın. Buna gelişigüzel doğradığınız sarımsakları, iki kaşık zeytinyağıyla pul biberi ve birkaç dal kekiği ekleyin. Tuzunu da ilave edip karıştırın. 
* Patatesleri varsa mandolin, yoksa bıçakla ince ince dilimleyin ve üstlerine bir limon sıkın. İki kaşık zeytinyağı, yeterince tuz ve biraz karabiber ekleyin, bunları ovalayarak patateslere yedirin. 
* Fırınınızı 220 dereceye kurun. Patatesleri içinde domates püresi olan kaba dik ve arka arkaya gelecek şekilde yerleştirin. Kokoreç dilimlerini de tuzlayıp patateslerin aralarına sokuşturun ve üstüne artan taze kekiği gezdirip kabın üstünü aluminyum folyoyla kapatın.
* Fırına aldığınız yemeği yarım saat kadar pişirin. Bu süre sonunda üstünü açın, fazla suyunu atıp renk alması için 10-15 dakika daha fırında tutun. Patateslerin pişip pişmediğini bıçakla kontrol edin; hazırsa sıcak olarak servis edin.

Haberin Devamı

MALZEME (4 kişilik)

Kuzu kokoreç 500 gram
Patates 600 gram, soyulmuş
Taze kekik birkaç dal
Sarımsak 5 diş
Domates 5 adet, orta
Maraş pul biber 1 tatlı kaşığı
Limon 1 adet
Zeytinyağı 4 çorba kaşığı
Tuz
Karabiber

 

 


 

Yazarın Tüm Yazıları