Merkez sağın burun merakı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Merkez sağdaki iki güzide partimiz arasındaki yarışta ‘‘burun farkı’’ çok önemli. Belki de o yüzden merkez sağ liderlik, öyle her devlet sırrına burnunu sokmuyor. Bu yöndeki eleştirilere de burun kıvırıyor.

Susurluk sansüründe bu gizli ittifak sağlanınca tartışma çerçevesi daralıyor. Geriye kalan tek heyecanlı ayrıntı Mesut Yılmaz'ın burnu, daha doğrusu o buruna inen yumruk olarak gözüküyor.

* * *

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın üstün performansı sayesinde kamuoyunda ‘‘Susurluk mağduru’’ konumuna terfi eden Tansu Çiller ve sadık partisi DYP'nin alternatif raporu da aynı konuya eğiliyor.

Dünkü gazetelere yansıdığı kadarıyla, polis milletvekilleriyle nam salan DYP'nin ihtisas raporunda Yılmaz'a Budapeşte'de yapılan saldırının faili ilan ediliyor: Yeşil...

Rapordan alıntılar: ‘‘24 Kasım 1996 tarihinde Yeşil ile Mesut Yılmaz'ın Budapeşte'deki Hilton Oteli'nde buluştukları,

Mesut Yılmaz'ın Yeşil'den Tansu Çiller hakkında belge ve bilgiler istediği, Yeşil'in karşılığında önemli miktarda para talebinde bulunduğu, daha sonra bu görüşmelerin tartışmaya dönüştüğü ve sinirlenen Yeşil'in Mesut Yılmaz'ı yumrukladığı...’’

* * *

Kuzum bu merkez sağda hiç mi akıl fikir yok... Bu komik senaryoyu kim uydurduysa Yılmaz'ı değil, Tansu Çiller'i gömdüğünün farkında mı?

1) DYP raporunda Yeşil'in Budapeşte'ye MİT üyesi üç kişi tarafından götürüldüğü açıklanıyor. İyi de o tarihte Başbakan kim, Başbakan Yardımcısı kim, MİT kime bağlı? Bu soruların yanıtı açık: Erbakan başbakan, Çiller yardımcısı, Ailenin İçişleri Bakanı Meral Akşener görevde, Çiller'in adamı diye suçlanan Mehmet Eymür MİT'te...

Kısacası eğer DYP raporu gerçekleri yazıyorsa, o tarihte ana muhalefet lideri olan Mesut Yılmaz'a karşı hükümet bilgisiyle düzenlenen bir suikast söz konusudur. Ve rapor, Yılmaz'a ‘‘geçmiş olsun, özür dileriz’’ temennisi sayılmaktan öteye geçmez.

2) Daha da önemlisi, raporu kaleme alanlar Yeşil'in elinde Tansu Çiller'le ilgili para edecek bilgi bulunduğunu zımnen kabul ediyorlar. Yılmaz ve Yeşil arasındaki sorun ödenecek para miktarından çıkıyor.

Kritik soru, Yeşil, Tansu Çiller hakkında bu kadar değerli bilgiyi nasıl temin etti, yoksa tanışıyorlar mı?

Sayın rapor müellifleri bu konuda kamuoyunu aydınlatma zahmetine katlanırlar mı?

* * *

Hayali ihracatın yaratıcısı... Polisi, devleti mafyaya teslim eden hukuk düzeninin kurucusu... Türkiye'yi narko-devlet haline getiren ANAP hakkında rapor yazıp da bu kadar komik duruma düşmek zaten ancak DYP'ye yakışırdı.

Ama ilham perisini fazla uzakta aramamak lazım.

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın 7 Kasım 1997 tarihli ve Hürriyet'ye yer alan açıklamasına göre, Yeşil ve Budapeşte arasındaki ilişkiye önce Başbakanlık müfettişleri el attı...

Yılmaz'ı yumruklayan kişinin Yeşil olup olmadığı 20 gün kadar araştırıldı. Konu bir dergi ve bir gazeteye sızdıktan sonra, Yeşil'in Budapeşte değil Beyrut'a götürüldüğü saptandı.

Yumruk dosyası kapatılırken, çok yorulan müfettişlerde 1993 öncesi olaylara göz atacak hal kalmadı.

* * *

Ne faili meçhuller, ne rüşvet düzeni...

Merkez sağ liderler burunla meşguller.

Burnumun direği sızlıyor.













Yazarın Tüm Yazıları