Macaristan'da köşe kapmaca

Eşref Apak’ın 4. olduğu çekiç atmada şampiyonluğa ulaşan Macar Annus, evine kadar gelen yetkililere doping örneğini vermedi. Annus’un madalyası elinden alınırsa, Apak bronz kazanacak.

ATİNA-2004’te, erkekler çekiç atmada 4. olan Eşref Apak’a bronz madalya umudu doğdu. Bu dalda şampiyon olan Macar atlet Adrian Annus, kendisine tanınan süre içinde doping kontrolüne gelmediği için madalyası tehlikeye girdi. Eğer Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Annus’un madalyasını geri alırsa, sıralama değişecek ve Eşref Apak, bronz madalya kazanacak.

Yarışma sonrası doping testine giren ve sonucu negatif çıkan Adrian Annus, altın madalyasını da alıp Atina’dan ayrılmıştı. Ancak, Macar sporcuların birbiri ardına dopingli çıkması Annus’un birinciliği gölgelendi.

Japonlar bastırdı

Çekiç atmada sporcuları Koji Murofuski ikinci olan Japon kafilesi, Annus’un yeniden teste alınmasını istedi. Bunun üzerine Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), Macar atletten ikinci kez teste girmesini istedi. Annus WADA’nın bu açıklaması üzerine şok bir açıklama yaparak, sporu bıraktığını ve WADA yetkililerini evinde beklediğini söyledi. WADA’yı eleştiren Annus, ‘Eğer başka bir test örneği verirsem, onun sonucunun gerçek olacağını kim garanti eder? Verdiğim örneği manipule etmelerine izin vermeyeceğim’ dedi.

WADA yetkilileri dün Annus’un Macaristan’daki evine gitmelerine karşın kendisine kendisine ulaşamadılar. Evin çevresinde toplanan Annus taraftarı Macarlar, doping kontrol görevlilerine karşı slogan atmaya başlayınca, yetkililer polis eşliğinde evi terketmek zorunda kaldılar.

WADA, Macaristan Olimpiyat Komitesi’ne gönderdiği resmi yazıda, Annus’un dün TSİ 17.00’ye dek Szombathely ile Avusturya arasında bulunan Bucsu sınır kapısında WADA’nın Avusturya Temsilcisi Carl Heinz Demel tarafından beklendiğini, idrar örneği vermediği taktirde madalyasının geri alınabileceğini bildirdi. Demel, Annus’u belirlenen saate dek beklediğini, ancak Macar sporcunun kontrole gelmediğini WADA’ya bildirdi.

IOC’nin kararı bugün

Annus
’un antrenörü Joseph Vida ise, sporcusunun aktif sporu bıraktığını, altın madalyayı geri verebileceklerini ve Macar atletin yeniden idrar örneği vermeyeceğini açıkladı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Annus ile ilgili kararını bugün verecek. Altın madalya geri alınırsa, Eşref Apak bronz madalya kazanacak.
Yazarın Tüm Yazıları