Libananco’yu TMSF’ye sorun, arkasını görün

DÜNYA ilaç devlerinden Novartis’in İsviçre’nin Basel kentindeki toplantısından dönerken gazetelerde "Ankara’da Uzan alarmı" haberlerini okudum.

Buna göre, Maliye Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ile Dışişler Bakanlığı’na Güney Kıbrıs merkezli görünen, "Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik’ten zarara uğradım 10 milyar dolarlık dava açıyorum" diyen Libananco Holdings hakkında bilgi soruyordu.

Maliye Bakanlığı öncelikle "Böyle bir şirket var mı?" diyor, sonra da, "Libananco Holdings’in Uzan Ailesi’yle bağlantısı olup olmadığı" sorusuna yanıt arıyordu.

Bu çerçevede Elektrik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) da bilgiler sorulmuştu. Enerji Bakanı Hilmi Güler de, Cem Uzan’la görüşmüş, Libananco Holdings’in adı o görüşmede de geçmişti.

Ankara’yı daha yeni alarma geçiren Libananco Holdings’le ilgili ilk açıklama 2-2.5 ay önce ABD’den, avukat Stuart Newberger’den gelmişti: "Türkiye, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik’in sözleşmelerini 2003’te aniden feshetti. Müvekkilim Libananco Holdings, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik’in halka açık hisselerinin çoğunu elinde tutuyor. Müvekkilimin buradan doğan zararı 10 milyar doları aşıyor. 90 günde Enerji Bakanlığı çözüm getirmezse, Dünya Bankası’nın tahkim kurumu ICSID nezdinde 10 milyar doları aşan tazminatı içeren dava açarız."

Bu açıklama üzerine o günlerde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimini aramış, Libananco Holdings’le ilgili ellerinde bilgi olup olmadığını sormuştum. Zaten TMSF’de avukatın açıklamasını görür görmez harekete geçmişti.

TMSF’nin Libananco Holdings’in perde arkasını aralaması uzun sürmedi. Bilgiler bana da ulaştı, haber olarak yayınladık. Ankara’daki "alarm"ı görünce bilgileri tekrarlamayı yeğledim.

Merkezi Güney Kıbrıs’ta olan Libananco Holdings’in yüzde 100’ü Ali Cenk Türkkan’a ait. Şirket, "38 Andrea Araouzou Street, Kritikos Building, 3 th Floor, Nicoia Güney Kıbrıs" adresinde görünüyor.

Ali Cenk Türkkan’ın "991491" numaralı pasaportunda adresinin, "Medine Munawara Street, Apposeda Regan Supermarket, Amman, Jordan" olduğu dikkat çekiyor.

Kaçak Kemal Uzan ve oğlu Hakan Uzan’ın Ürdün’de yaşadığı biliniyor. TMSF’nin ulaştığı bilgilere göre, Ali Cenk Türkkan, Ürdün’de kurulu, "Alfa International Trading Co. Ltd.", "Aqaba Hotels Canal Beach Ltd.", "Jordan Public Fon Services" ve "Asria Dairy Co. Ltd." adlı dört şirketin yönetiminde bulunuyor.

TMSF ayrıca Türkkan’ı bir başka olaydan, el koydukları Uzan Ailesi yatlarının Cayman Adaları’ında açılan bir davayla satışının engellenmesinden tanıyor. Ali Cenk Türkkan, söz konusu olayda davayı açan Abdullah Al Ayed’in tanığı görünüyor.

TMSF bununla da yetinmedi, emniyetin de yardımıyla, Türkkan’ın Uzan Ailesi fertleriyle yaptığı telefon görüşmelerine de ulaştı. Ali Cenk Türkkan, Uzan Ailesi’yle sık sık görüşüyordu.

Görüldüğü gibi TMSF’nin elinde Ankara’nın "korktuğu" Libananco Holdings’le ilgili, benim ulaşabildiğim bu bilgiler var. Eminim TMSF’nin elinde daha fazlası da vardır. En azından telefon dinleme kayıtları daha ilginç veriler ortaya koyabilir. Ancak, bu kadar bilgi bile Libananco Holdings’in arkasında Uzanlar’ın olduğunu gün gibi ortaya koyuyor.

TMSF yönetimini yokladım, Ankara’dan kimse kendilerinden bilgi istememiş... TMSF’nin elindeki bilgiler, "Türkiye’den 10 milyar dolar isterim" diye tehditler savuran Libananco Holdings’i, sahibi Ali Cenk Türkkan’ı, onun arkasındaki Uzanlar’ı püskürtmeye yetmez mi?..

TMSF’yle görüşün, sağlam formülü bulun...

Özerk kurum başkanı, bakan fırçası yer mi

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, kısa süre önce Abant’ta düzenledikler bir toplantıda Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisseleri yüzünde mağdur olan 34 bin 500 küçük yatırımcıyı umutlandırdı:

"ÇEAŞ ve Kepez’de 250 milyon YTL’lik, tabiri caizse bir avuç YTL’lik sorun var. Bunların mağduriyeti giderilmeli. Hazırladığımız iki maddelik yasal düzenleme Meclis’te alt komisyonda bulunuyor."

Cansızlar’ın bu sözleri, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in başkanlığında, Ankara’da yapılan bir başka toplantıda gündeme geldi. Devlet Bakanı Ali Babacan, Cansızlar’a, "Bizi bu açıklamayla sıkıntıya soktunuz" diye yüklendi. Toplantı haberi sayfamıza, "Bir avuç YTL fırçası" başlığıyla yansıdı.

SPK koridorlarından kulağıma gelen bilgilere göre, Cansızlar, "fırça" başlığına üzülmüş, "SPK gibi özerk bir kurumun başkanı, bir bakandan fırça yiyebilir mi?" diyormuş...

Cansızlar haklı, belki "sitem" demek daha doğru olurdu...

Ancak Uzanlar, Libananco Holdings üzerinden Enerji Bakanlığı’nı sıkıştırırken, "ÇEAŞ ve Kepez hisseleri sorunu bir avuç YTL’yle çözülür" yaklaşımını iyi tartışmakta yarar var...

Küçük yatırımcıya "bir avuç YTL" verirken, Uzanlar çuvalla götürmesin...
Yazarın Tüm Yazıları