Lahanalı sulu köfte ve sumak

Başta Karaman olmak üzere İç Anadolu’da yapılan Arap aşı çorbasını andıran bir yöntemle sumağı şalgam, nişasta, sumak ekşisiyle pişirip dondurdum. Sonra onu kimyonlu köftelerin içine yerleştirdim ve yoğurt terbiyeli lahana çorbasına ilave ettim

Haberin Devamı

YAPILIŞI

-Şalgam suyu, nişasta, sumak, sumak ekşisi ve tuzu küçük bir sos tavasında, kısık ateşte karıştırarak kaynatın. İyice kıvam alıp koyulaştığında üzerine yağlı kağıt serilmiş küçük bir tepsiye döküp yayın. Oda sıcaklığına geldiğinde sertleşmesi için dondurucuya alın.
-Köfte harcı için ekmek içini hafifçe ıslatıp yumuşatın ve fazla suyunu iyice sıkın. Kıyma, ekmek içi, yumurta, pul biber, sarımsak, yenibahar, karabiber ve tuzu orta boy kâsede güzelce karıştırın. Sonra hepsini robota alıp macun haline getirin.
-Nişastalı karışım donduğunda doğrama tahtasına alın ve küçük küpler halinde doğrayın. Hızlı çalışamayacaksanız küplerin yarısını tekrar derin dondurucuya alın. Sumaklı küpleri tek tek, lokma büyüklüğündeki kıymalı köfte harcıyla kaplayın. Elinizi arada suya batırarak yapacağınız bu işlemle köfteleri avuç içiyle güzelce yuvarlayıp una bulayın ve hepsini dolaba alın.
-Lahanayı ince şekilde doğrayın. Çorba pişecek tencerede tereyağını eritin, piyazlık doğranmış soğanı ekleyin. Bunları orta ateşte öldürün, sonra da unu ekleyip biraz daha kavurun. Tencereye üç litre suyu karıştırarak ilave edin. Doğranmış lahanayı ve tuzu da katıp orta ateşe alın.
-Lahana yaklaşık yarım saat sonra piştiğinde köfteleri katın ve onlar da birkaç dakika sonra hazır olduğunda ocağın altını kısın.
-Ayrı bir kâsede yoğurt, limon suyu ve yumurta sarısını güzelce çırpın. Kaynar çorbadan biraz alıp yoğurda hızlıca yedirin. Yoğurtlu karışımın sıcaklığı çorbanınkine yaklaştığında (aksi takdirde yoğurt kesilir), karıştırmaya devam ederek tencereye ilave edin. Köftelerin hafifçe yarılmasına hiç aldırış etmeyin, böyle daha da güzel görünüyorlar.
-Çorbanın tadını, tuzunu kontrol edip kâselere
alın ve servis edin.

Haberin Devamı

MALZEME (4 Kişilik)

Sumak Küpleri İçin

Şalgam suyu 250 ml.
Pirinç nişastası 25 gr.
Sumak 1 çorba kaşığı
Sumak ekşisi 1 tatlı kaşığı
Tuz

Köfte İçin

Dana kıyma 300 gram
Yenibahar 1 çay kaşığı
Toz kimyon 2 çay kaşığı
Bayat ekmek içi 100 gram
Pul biber 1 çay kaşığı
Yumurta 1 adet
Sarımsak 1 diş, rendelenmiş
Karabiber
Tuz

Çorba İçin

Haberin Devamı

Tereyağı 3 çorba kaşığı
Un 4 çorba kaşığı
Kuru soğan 1 adet
Lahana 400 gram
Süzme yoğurt 250 gram
Limon suyu 1 limondan
Yumurta sarısı 2 adet
Tuz

Yazarın Tüm Yazıları