Kültür Bakanlığı'nın dış kültür politikası

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Kültür Bakanı İstemihan Talay ile Kültür Bakanlığı'nın dış kültürel ilişkileri üzerine konuştuk. Zamanlama doğruydu.

Bugün Antalya'da Türki Cumhuriyetler Kültür Bakanları toplanacaklar.

Ben de hem bu ülkelerle hem diğerleriyle kültürel temaslarımızın seyrini merak ettim.

İç atakları, girişimleri izleyebiliyoruz ama bakanlık ve bakan acaba Türk kültürünün dışarda tanınması için neler yapıyor?

Özellikle bu sorunun cevabını öğrenmek istedim İstemihan Talay'dan.

Genellikle Türki Cumhuriyetler'le kültürel bağlantılarımız konusunda, ayrıntılı olmasa da basındaki haberlerden bilgi ediniyoruz. Bunlar rutin bir çalışma düzeni gösteriyor.

Talay'ın söylediğine göre, eski iktidar döneminde bu cumhuriyetlerle olan kültürel bağların dokusu gevşemiş, hatta bazı çalışmalar askıya alınmış.

Hiç kuşkusuz dış kültürel ataklarda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ayrı bir yer vermeli, payı da büyük olmalı. Bütün yıla yayılan etkinlikler dizisi ile Kıbrıs, müzikten resme kadar değişik alanlardaki çalışmaların sergilendiği yer olacak.

Mısır ziyaretinin, aradaki politik soğukluğun giderilmesinde yararlı olduğunu belirtiyor Talay. Kültürün politikaya yansımasının bir çok sorunun çözümünde etkili olduğunu hepimiz biliyoruz.

Ben de Kahire'de bir kongreye katılmış, orada yeni dostlar edinmiştim. Mısırlı yazarların kitaplarını okumuş, onları daha yakından tanımıştım.

Bence bu tür temasları genişletmeli, yaymalı, uluslararası kongreler düzenlemeli, resmi temaslar dışına kaydırmalı, sivil toplum kuruluşlarının da bu açıdan kültürel katkıları sağlanmalı.

Mısır, tarihi bağlar içinde kültürü en çok taşıyan ülke.

***

İstemihan Talay'ın bu ülkelere birlikte götürdüğü sanatçıların, toplulukların niteliğini öğrenince, onun renkli, geniş bir mozaik sergilemeyi amaçladığını hemen farkedersiniz.

O,Türkiye'yi tek renk olarak değil, değişik renkleriyle göstermek istiyor. Beraberinde, Türk tasavvuf müziğinden halk müziğine, opera ve bale sanatçılarına kadar geniş bir temsilciler topluluğunu götürüyor. Böylece Türk kültürünün tarih içindeki bütün varlıklarını, gelenekselden moderne kadar bütün gelişim tarihini sunmayı amaçlıyor.

Kültür Bakanı olarak tavrı doğrudur, sanatımızın, kültürümüzün belli bir yanını, yönünü göstererek herhangi bir güdümlülüğe ya da yapılmaması gereken bir seçiciliğe düşmüyor.

Ülkelere göre değişik program hazırlanıyor, bunu da akıllı bir strataeji olarak yorumluyorum.

Mısır'da konser Luxor Tapınağı'nda verilmiş, üstelik bunun katliamdan sonra gerçekleştirilmesi, kamuoyunda daha olumlu yankılar yapmasını sağlamış.

Mısır'daki Türk şehitliğinin onarılması için de bir Türk sponsor bulunmuş.

Bosna-Hersek Kış Festivali'ne söz verildiği halde, geçen iktidar ödenek vermeyerek, bizi mahcup etmişti.

Talay, Cezayir'le temaslarımız konusunda, kültürel boyutla politik boyutu bir sentezde buluşturuyor.

Laik bir düzeni yaşatabilmek için mücadele veren Cezayir'le kültürel bağlantılarımızın güçlendirilmesi düşüncesine ben de katılıyorum.

***

İstemihan Talay'ın verdiği bilgiler, kültürümüzün dışarı açılma çabaları içinde olduğunu belgeliyor. Sınırlarımız içine kapanmıyor, kabuğumuzu kırmayı amaçlıyoruz.

Ne var ki, Avrupa bölümünü de güçlendirmeyi bekliyorum.













Yazarın Tüm Yazıları