Krizde işsiz kalınca evde yemek dersine başladım

Nihan Aytaç Pala, uzun yıllar turizm sektöründe çalışırken en büyük hobisi mutfak ve yemek yapmakmış.

Haberin Devamı

2009’da kriz nedeniyle işten çıkarılınca ne yapacağını düşünürken evde yemek dersi vermeye, özellikle de yabancı kadınlara Türk mutfağını öğretmeye karar vermiş. Hatta artık yabancı mutfakları bile denemeye başlamışlar. Büyük ilgi gören bu kurslardan birine ben de katıldım. Tabii kursiyer olarak değil, sadece yiyici olarak. Hem Nihan Pala ile hem de katılan yabancı kadınlarla, ayıptır söylemesi, pek de lezzetli ve keyifli bir röportaj yaptım. Tadı hala damağımda...

En garip gelen yemek kele (kelle) ve kokoreç

Anna Örücü

?Nerelisiniz, kaç senedir buradasınız?
?Polonya’nın kuzeyindenim. 12 yıldır İzmir’de yaşıyorum.
?Eşinizle nasıl tanıştınız?
?Amerika’da üniversitede eğitim görürken tanıştık. Beni ikna etti, buraya taşındık. Şimdi 2 çocuğumuz var.
?Yemek kursuna nasıl katıldınız?
?Nihan’la uzaktan akraba sayılırız. Onun güzel yemeklerini biliyordum, kurs açtığını duyunca özellikle zeytinyağlıların püf noktalarını öğrenmek için katıldım.
?En çok hangi Türk yemeğini seviyorsunuz?
?Zeytinyağlıları, özellikle dolmaları, hele kabak çiçeği dolmasını çok seviyorum.
?Garip bulduğunuz bir yemeğimiz var mı?
?Kele (kelle), kokoreç..
?Burada yaşamanın en çok neyini seviyorsunuz?
?Pazara gitmek büyük zevk. Her renk her şey var, çok şanslısınız.

Haberin Devamı

İzmir’de güneş çok, depresyon yok

Sandara Kostak

?Siz nerelisiniz, kaç senedir buradasınız?
?Ben de Polonyalıyım. 8 senedir İzmir’deyim.
?Eşinizle nasıl tanıştınız?
?Ablamla Kuşadası’na tatile gelmiştik. Eşimle tanıştık, evlendik. Şimdi 3 çocuğumuz var.
?Yemek kursuna nasıl katıldınız?
?Anna arkadaşım olduğundan beni Nihan ile tanıştırdı. Yemeklerine bayıldım. Türk yemekleri öğrenmek için katıldım. Çünkü ben henüz pek güzel yapamıyorum. - En çok hangi yemeğimizi seviyorsunuz?
Pide ve lahmacuna bayılıyorum.
?Garip bulduğunuz bir yemeğimiz var mı?
?Isırgan otu değişik geliyor.
?Burada yaşamanın en çok neyini seviyorsunuz?
?Sadece pazar mı, her sabah kalkınca güneşi görebilmek ne büyük bir şans.. Burada yaşamaktan çok mutluyum. Depresyon yok.

Ukrayna’da kış uzun taze sebze bulmak çok zor

Rachel ParÅŸina

Haberin Devamı

?Nerelisiniz, kaç senedir buradasınız?
?Ukraynalıyım. 10 yıldır buradayım.
?Eşinizle nasıl tanıştınız?
?Eşim fuar için gelmişti. Ben de fuarda rehberlik yapıyordum. Tanıştık ama hemen evlenemedik.
?Neden?
?Çünkü, tek çocuk olduğumdan annem, babam uzağa gitmemi istemedi. Ama sonra eşimi tanıdılar ve güvendiler. Şimdi bir çocuğumuz var.

Ne yapacağımı düşünürken karar verdim

Nihan Aytaç Pala

?Aşçılık eğitimi aldınız mı?
?Bilkent Üniversitesi Turizm Otelcilik mezunuyum. Uzun yıllar turizm sektöründe çalıştım. Özellikle mutfakla ilgili derslerimize çok ilgiliydim.
?Yemek kursu vermeye nasıl başladınız.
?En son 2009 yılında kriz nedeniyle işten çıkarıldım. Evde oturup düşünmeye başladım. Mutfağımın iyi olduğunu, özellikle Türk yemeklerini iyi yaptığımı düşünüyordum. Kurs açmaya, özellikle de yabancılara ders vermeye karar verdim.
?Peki onlara nasıl ulaştınız?
?Uzun yıllar çalışmamın sonucu turizm sektöründe çok arkadaşım var. Yabancılar da mutlaka memleketlerine uçtuklarından kayıtları oluyor. Arkadaşlarımdan tüm tanıdıkları yabancılara Türk yemekleriyle ilgili mesajımı iletmelerini rica ettim. Çok güzel tepkiler aldım.

Haberin Devamı

İngiliz arakadaşım ‘Bana çiçek bile yedirdin’ dedi

?Kursta nasıl bir yol izliyorsunuz?
?Bir menü belirliyorum ve duyuruyorum. Talepler üzerine en fazla 4 kişi katılıyor, çünkü evimin mutfağı çok büyük değil. Malzemeyi ben alıyorum, genellikle ben şef oluyorum ve kimi soğanı doğruyor, kimi domatesi rendeliyor. Sonra hep birlikte yemeği hazırlıyoruz. Yemeğin tarifini önceden basıp verdiğimden neler yapacaklarını az çok biliyorlar.
?En çok hangi yemekler ilgi görüyor?
?Parti yemekleri, atıştırmalıklar çok ilgi görüyor. Bunun dışında zeytinyağlılarımıza yabancı kadınlar çok ilgi gösteriyor. Otları ve sebzeleri pek tanımadıkları için şaşırıyorlar. Hatta İngiliz bir arkadaşım ‘ya bana çiçek bile yedirdin’ demişti.

Haberin Devamı

Maliyeti artırdığından et yemekleri yapamıyoruz

?Menüyü nasıl belirliyorsunuz?
?Her ay farklı menü çıkarıyorum. Haftada 3 gün kurs veriyorum. Bazen yabancı arkadaşlarımızı şef yapıyoruz. Onlar bize kendi mutfaklarını tanıtıyorlar. Bugün Rachel bize Ukrayna mutfağından yemekler yaptı mesela.
?Katılım ücreti ne kadar?
?Katılım ücreti genelde 50 lira civarında oluyor. Bununla malzemeleri alıyorum. Önceden piÅŸirdiklerimizi öğle yemeÄŸinde yiyorduk ama pahalı ve uzun geldi ÅŸimdi piÅŸirdiklerimizi paketleyip yanlarına alıyorlar. Hatta artık et yemekleri de pek yapmıyorum çünkü maliyeti artırıyor.Â

Åžarap ve yemek konusunda uzmanlaÅŸmak istiyorum

?Yemek yapma dışında farklı kurslar da var mı?
?Bizim peynirlerimiz yabancılara değişik geliyor. O nedenle peynir üzerine ayrı dersler yaptım. Birlikte şarküterilere gittik, tadımlar yaptık. Onlar da Türk peynirleri hakkında daha çok şey öğrendiler.
?Ä°leride neler yapmak istiyorsunuz?
?Şarap, peynir ve yemek üzerine yoğunlaşmak istiyorum. Hatta yazın Wineway’de böyle bir çalışma yapmıştım. Yemeğe uyan şaraplar nelerdir, peynirler nasıl seçilmelidir diyerek bir nevi menü danışmanlığı yapıyorum.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları