KöpeÄŸinizi sık sık yıkamayın, temizlik için her gün fırçalayın

Sertifikalı kedi-köpek kuaförü Mustafa Yaka, "Köpekler ne kadar az yıkanırsa o kadar sağlıklı" diyor.

Haberin Devamı

Ama durum bunun tam tersiymiş: "Sokağa çıkarılan hayvanlar çabuk kirleniyor. Çamurlanıyor. Sahipleri günlük koşuşturma içinde her gün tüylerini fırçalamak için zaman ayıramayınca geriye tek yol kalıyor o da banyo yaptırmak. Çoğu köpek sahibi de ayda en az bir kez, banyo için kuaförün yolunu tutuyor. Sık banyo aslında hayvanın doğasına aykırı. Koruyucu yağ tabakası tahriş oluyor."

Köpekler her gün fırçalanmazlarsa tüyleri çabuk keçeleniyor. Keçelenme ise banyoyu güçleştiriyor. Yaka, köpek sahiplerine mutlaka her gün fırçalama için zaman ayırmalarını öneriyor.

Fırçalama yıkarken ve kuruturken de çok dikkat edilmesi gereken bir konu. Yaka, iyi yıkanmayan ve nemli bırakılan köpeklerin kısa zamanda yeniden kokmaya başladığına dikkat çekiyor: "Kedi ve köpeklerin kokmasını önlemek için yediklerini takip etmek ve özen göstermek de şart. Bazı mamalar kokuya yol açabilir. Egzamaları tetikler. Genelde tavuklu mamalar köpeklerde alerjik etki yapıyor. Ayırca çok kötü kokular karaciğerindeki sorunun habercisi de olabilir."

Köpeklerin, kedilerin bağlanmadığı, özgürce dolaştığı Ulus’daki salonunda kendi yetiştirdiği 4 personelle çalışan Yaka, "Burayı ikinci evleri gibi görmelerini istiyoruz" diyor. Texas Grooming School’da 6 ay eğitim alan, Amerikan ve Avrupa köpek kuaförleri birliği üyesi Yaka, kedi ve köpekleri güzelleştirmenin 19’uncu yüzyılda mesleğe dönüştüğünü söylüyor: "Yaptığımız güzelleştirmekten ibaret değil. Sağlıkları için de gerekli temizliğin yapılması şart."

TARAFTAR RENKLERÄ°NE BOYANMASINA HAYIR!

Yıkamada yurtdışından getirttiği özel şampuanları kullanan Yaka, "Köpek sahiplerine önerim şampuanı direkt sürmesinler. Önce sulandırsınlar" diyor. Banyodan sonra mutlaka 50 farklı yağ ve esanstan kendi hazırladığı parfümü sürüyor. Bir de bandana, kolye gibi bir süs takıyor. Yaka’ya göre köpekler tıraş olduklarını fark ediyorlar. Hatta bazıları utanıp, birkaç gün ortalıkta görünmemek için saklanıyor. Bazıları ise güzelliklerinin farkına varıp, ortalıkta "kurum kurum" dolaşıyor.

Yaz aylarında kısa tıraş daha sık yapılıyor. Ancak yağmur çamurdan dolayı kirlenen, keçelenen tüyler nedeniyle kışın düzeltme tıraşları tercih ediliyor.

Küçük ve uzun tüylü köpekler daha zor tıraş ve banyo ediliyor. Bu köpeklerin daha cazgır olmasının yanı sıra tüyler uzun olduğu için canlarının da daha fazla yanması nedeniyle güçlük çıkarıyorlar. Büyük köpeklerin tıraş edilmesi ve banyosu daha kolay, küçüklerin daha zor. Köpekler kediye göre banyoyu daha çok seviyor.

Her kedi ve köpeğin farklı tüy yapısı var. Bazıları hiç tıraş olmaz. Schnauzer, airdale, wirehaired pointing griffon, wire fox terrier, welsh terrier, kery blue terrier gibi köpek cinslerinin tıraşında makas veya makine kullanılmıyor. Tüyleri elle koparılarak tıraş ediliyor. Bazılarında makas vurulması tüylerin sertleşmesine veya beyazlamasına yol açıyor. Sert tüylü köpeklerde makas veya makineden sonra tüyleri yumuşuyor. Önemli olan köpeğe uygun, doğal tüy yapısını bozmayacak şekilde tıraş etmek.

Kanişlere çok farklı kesimler uygulamak mümkün. Dutch, kennel, lamb, papi, royal dutch, summer, town and country, kanişlere uygulanabilen birkaç farklı kesimin adı. Kafa, kuyruk, gövde, ayaklarındaki tüylerin tıraş şekillerine göre bu isimleri alıyorlar.

Kediler genellikle kendilerini temizleyebiliyor. Bu nedenle banyoya ihtiyaç duymuyorlar. Ancak Himalayalar ile İran kedileri kendilerini temizlemiyor. Ciltlerinin hava almasını sağlamak için çok sarsmadan banyo yaptırılması gerekiyor.

Köpeklerin kulak, tırnak, ayak aralarının temizlik sırasında özenle elden geçirilmesi şart. Örneğin ayaklarına dikenler girebilir ve ciddi sorunlara yol açabilir.

Kedi ve köpeklerin tüyleri için doğal boyalar var. Ancak Türkiye’de petlerini taraftarı olduğu takımın renklerinde boyamak isteyenler çıkıyor. Yaka, bu önerileri kabul etmiyor.

Cins Banyo (YTL) Tıraş (YTL)

Kafkas 100 150

Alman kurdu, husky, Belçika kurdu, samoyet 70 120

Golden retriever, labrador 70 80

Cocker, terrier 40 50

Yarkshire ve benzeri 30 40

Kedi 50 80ÂMesude ERÅžAN

Yağlı kuyruk hastalığı

SORU: 12 yaşına girmiş olan safkan erkek Himalaya cinsi kedimizin kuyruk başlangıcından sonuna kadar bir süredir siyah renkte yağlı bir tabaka ile kaplı. Bu durumun meydana neden geldiğine dair bir bilgi var mıdır? Kullanmış olduğumuz mama 10 yaş üstü ev kedileri için yapılmış olan hazır kuru mama. Başka cins ve marka mamayı kesinlikle yemiyor. Buna karşılık evde pişen tavuk, et, balık tarzı yiyecekleri ısrarla yemek istiyor. Engellemek istesek de annem bu şekilde besin takviyesi yapmayı sürdürüyor. Sabahları da 1 siyah zeytin yiyor. Daha önceden peynir, salam, süt, yoğurt da yiyordu ama son bir kaç senedir bunları yemiyor. Kullanmamız gereken bir ilaç veya tedavi yöntemi önerebilir misiniz? Ulaş ACAR.

CEVAP : Kedinizde bahsettiğiniz problem büyük bir ihtimalle "yağlı kuyruk hastalığı" olarak adlandırılan bir durum ve yaygın olarak karşılaştığımız bir problem. Özellikle erkek kedilerde kuyruğun bahsettiğiniz bölgesinde oluşan yağlanma "kuyruk bezi hiperplazisi" olarak da adlandırılır. Tam olarak sebebi bilinmeyen bu durumun erkek kedilerde kandaki testosteron düzeyine bağlı olarak geliştiğinden şüphe edilir. Buna ilave olarak evde beslenen kedilerde sokakta yaşayanlara göre daha fazla görülüyor. Kuyruktaki yağlanmanın kontrol altına alınmadığı durumlarda bakteri enfeksiyonları da işin içine girer ve kuyruk bölgesinde daha kirli renkte bir yağ tabakası oluşur. Bu yağlanmanın tedavisi tam olarak bilinmiyor. Eğer kediniz kısırlaştırılmadıysa, kısırlaştırılmanın ardından bu hastalığın kendiliğinden ortadan kalktığı durumlar görülüyor. Deride yağlanma giderici ilaçlarla da kontrol altına almak mümkün. Özellikle "benzol peroksit" içeren şampuanlarla yağlanma olan bölgeyi haftada 2-3 kez yıkamak faydalı olacaktır. Yine o bölgedeki tüylerin kısaltılması ve beslenmesinin düzenlenmesi de tedaviye yardımcı olur. Yağlanmayla birlikte o bölgede bakteri enfeksiyonlarının gelişebileceği göz önüne alınırsa, yapılacak en iyi şey kedinizi en kısa zamanda veteriner hekiminize götürerek tedavi ettirmek. Geçmiş olsun dileklerimle.

Pako pano

Haberin Devamı

Şiddetli yağmurda sırıksıklam olmuş 25 günlük bir bebek buldum. Annesi yok. Şu an minik bir obur panda oldu. Bu güzel panda bebeği isteyenler lütfen bizimle irtibata geçsinler. 0538 430 66 78

1-1.5 aylık dişi dünya güzeli bir bebek. Barındığı depoda şiddete ve açlığa maruz kalmıştı dayanamadık, aldık. Acil yuva. 0543-445 69 50

İki aylık, annesiz, sağlıklı 4 bebeğe yuvanızı açar mısınız? 0216 384 51 65

Yaklaşık 2 hafta evvel Bakırköy’de bulundu. Sahibini arıyoruz. 0538 683 96 25

Adı Ceylan. Kız olan bu miniği 2 Haziran’da henüz yeni doğmuş ve göbek bağı üzerindeyken sokakta buldum. Bizim için çok kıymetli, ancak büyüdükçe evde mutsuz olmaya başladı. Bahçe istiyor. Ona önce kalbini, sonra bahçesini evini açacak biri çıkarsa sahiplendirmek istiyorum. Tolga Öztorun, 0532 616 51 99

Yazarın Tüm Yazıları