Konfor yalnızca erkeklere

Hani çok kalabalık bir misafir topluluğu gelir bazen ve onları çok önemsemenize rağmen salonunuzda bulunan masaya sığdıramazsınız.

Bu durumda yapılacak şey, yiyecekleri masaya yerleştirmek ve herkesin masadan yiyecek almasını sağlamaktır. Ama ister masada ister koltuklarda ya da eskiden olduğu gibi yerde, biz yemeği oturarak yeriz değil mi? "Yemek başka türlü nasıl yenir ki?" demeyin. İ.Ö. yedinci yüzyılda Yunanlılar uzanarak yemek yerlermiş. İnanması güç ama "kline" denen döşekler yemek yemek için yapılır ve Yunanlılar bu döşeklere uzanarak yerlermiş yemeklerini. Bu geleneği Anadolu üzerinden Perslerden öğrenmişler. İlginç olan bir başka şey de yalnızca Yunan erkeklerinin uzanarak yeme hakkına sahip olması. Yani, Yunan kadını öyle rahatça uzanarak yiyemiyormuş yemeğini. Kadının görevi, genel olarak erkeği memnun etmek olduğundan, kadınlar değil uzanarak yemek yemek, erkelerle aynı sofraya bile oturamıyorlarmış o zaman. Erkekler yemeklerini rahat rahat ve uzanarak yesinler diye, kadınlar onlardan daha önce sofraya oturur ve çabuk çabuk yemek yerlermiş. Demek ki o dönemde de erkekler egemenmiş ve kadınlar bugün kimi yerlerde üzülerek şahit olduğumuz gibi sadece erkeğe hizmet etmek için varmış.

Tavuklu cevizli börek

6 kiÅŸilik

Hazırlama süresi 20 dakika Â

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

2 adet hazır yufka

1 su bardağı ılık tavuk suyu

1 su bardağı ince dövülmüş ceviz içi

100 gr rendelenmiÅŸ beyaz peynir

1/2 çay kaşığı tuz, karabiber

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber

2 diş dövülmüş sarımsak

Kızartmak için;

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ

Böreğin iç harcını hazırlamak için; haşlanmış tavuk göğsünü neredeyse kuru fasulye tanesi büyüklüğünde parçalar elde edecek şekilde doğrayın. Zeytinyağını ve dövülmüş sarmısakları orta boy bir tavaya koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Tavuk etlerini tavaya aktarıp karıştırarak 3-4 dakika kavurun. Ocaktan alıp üzerine ezilmiş beyaz peynir, dövülmüş ceviz, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave edin. Yufkaları mutfak tezgahına yan yana serin. Ilık haldeki tavuk suyunu kaşık yardımıyla yufkaların üzerine gezdirin. Her bir yufkayı 8 eşit parça elde edecek şekilde bölün. Böylece toplam 16 adet üçgen yufka elde etmiş olacaksınız. Üçgen yufka parçalarının uzun tarafına tavuklu malzemeden birer yemek kaşığı kadar koyun. Yufkaların kenarlarını içeriye doğru kıvırıp sararak rulo yapın. Hazırladığınız sigara böreklerini teflon tavada kızdırdığınız sıvıyağda kızartın. Servis tabağına yerleştirip sıcak sıcak servise sunun.

Cevizli ay çöreği

12 kiÅŸilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

Hamur için;

100 gr bitkisel margarin (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

1 adet yumurtanın sarısı

1 çay bardağı süt

2,5 su bardağı un

İç harcı için;

1/2 su bardağı tozşeker

1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

1/2 su bardağı çekirdeksiz kuru İzmir üzümü

2 çay kaşığı toz tarçın

1/2 su bardağı süt

Ayrıca;

1 su bardağı pudra şekeri

İri çekilmiş ceviz içini derin bir kaba koyun. Yıkayıp saplarını ayıkladığınız kuru üzümleri, tarçın ve tozşekeri ekleyip karıştırın. Son olarak, sütü ilave edip tekrar karıştırın ve malzemelerin sütü çekmesi için en az 30 dakika bekleyin. Yumurta sarısı, hafifçe ılık hale gelmiş olan sütü ve oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir yoğurma kabına koyun. Unu da azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın. Kulak memesinden biraz daha sert ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 18 eşit parçaya bölüp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayıp oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin. Hamur parçalarını hafifçe unlanmış mutfak tezgahının üzerinde elinizle ya da merdane yardımıyla 10-12 santim çapında açın. Üzerlerine yarımşar yemek kaşığı kadar cevizli malzemeden yayın ve uçlarından başlayarak rulo yapın. Uç kısımlarını birbirine doğru yaklaştırıp ay çöreği şekli verin. Hazırladığınız ay çöreklerini fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.

Ay çöreklerini 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri beyazlaşıncaya kadar, 20-25 dakika pişirip çıkarın. Hafifçe ılık hale gelmelerini bekleyip üzerlerine pudra şekeri serpiştirerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları