Kış sabahlarında çorba

Sabahları, özellikle de soğuk kış sabahları çorba içme keyfini yaşadınız mı hiç? İşe gitmeden önce kahvaltı hazırlamaya zamanı olmayanlar için biçilmiş kaftandır sabah çorbası.

Kimi kış sabahları içimde çorba içme isteğiyle uyanır ve akşamdan kalan çorba tenceresini ocağa koymakla başlarım sabaha. Bazılarınıza tuhaf gelebilir sabah sabah çorba içme adeti. Ama aslında pek çok köyde hálá geçerlidir bu gelenek. Balkanlardan Türkiye’ye ve İstanbul’a göçmüş olan köylü kesim de pek sever sabah çorbasını. Bu iki örnekten yola çıkarak sanmayın ki, sadece Türkiye’de sabahları çorba içiliyor. Fransa’nın bazı yerlerinde de insanların sabah kahvaltısı yerine çorba içtiklerini görmüştüm. Ayrıca Japonların miso çorbası da meşhurdur. Onlar da bu çorbayı genellikle sabahları içerler. Tekrar ülkemize dönüp sabahları kimlerin çorba içtiğine bakacak olursak, köylülerin çoğunlukta olduğunu görürüz. Çünkü Türk köylüsü tutumlu olmak ve elindeki hasadın değerini bilmek zorundadır. E, çorba da bereketli bir yiyecektir kuşkusuz. Biraz su, varsa biraz kemik suyu ve içine koyacağınız bir tek malzemeyle çok lezzetli çorbalar yapabilirsiniz. Bir de içine ev yapımı ekmek doğradınız mı, alın size hem kolay hem de bereketli bir kahvaltı sofrası. Şimdiye kadar hiç yapmadıysanız, deneyin derim bu soğuk günlerde sabah çorbası içmeyi.

Susamlı açma

8 kişilik

Hazırlama süresi 70 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

Hamur için

á 3 su bardağı ılık süt

á 1 yemek kaşığı toz maya

á 1 su bardağı sıvıyağ

á 3 yemek kaşığı tozşeker

á 7 su bardağı un

á 1 çay kaşığı tuz

Hamur aralarına sürmek için;

á 125 gr eritilmiş margarin

Üzeri için

á 2 adet yumurta

á 4 yemek kaşığı yoğurt

á 1 tatlı kaşığı susam

Toz maya ve ılık sütü yoğurma kabına aktarıp maya eriyinceye kadar karıştırın. Sıvıyağ, tozşeker ve tuzu ekleyip karıştırın. Unu da azar azar ilave edip pürüzsüz ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp 30 dakika bekletin. Kabarıp mayalanan hamuru 24 eşit parçaya ayırın. Bezelerden birini, oklava yardımıyla pasta tabağından küçük yuvarlak bir hamur oluşturacak şekilde açın. Üzerlerine eritilmiş yağ sürüp rulo yapın. Ruloların iki ucunu ters yöne birkaç kez çevirip uç kısımlarını birleştirerek açma şekli verin. Hazırladığınız açmaları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine kalan eritilmiş margarini fırça yardımıyla sürün. Yumurta ve yoğurdu küçük bir kapta karıştırıp hamurların üzerine sürün. Susamı serpin ve kabarıp mayalanması için 20 dakika daha bekletin. Açmaları 175 dereceye ayarlı fırının alt rafında üzeri kızarıncaya kadar 35-40 dakika pişirin. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Peynirli tatlı pide

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 1 yemek kaşığı kuru maya

á 1 çay bardağı ılık süt

á 1 çay bardağı ılık su

á 1 tepeleme yemek kaşığı yoğurt

á 3 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1/2 çay kaşığı tuz

á 4 su bardağı un

İçi harcı için;

á 2 su bardağı rendelenmiş tuzsuz keçi peyniri

(kullanacağınız peynir sert olmalı)

á 3 su bardağı tozşeker

İç harcını hazırlamak için; rendelenmiş peynir ve tozşekeri bir kapta karıştırıp bir kenarda bekletin. Kuru mayayı derin bir kaba koyup ılık süt ve ılık suyu ilave edin. Maya eriyinceye kadar elinizle karıştırın. Üzerine sıvıyağ, yoğurt ve tuzu ekledikten sonra karıştırın. Unu da ilave edip pürüzsüz, yumuşak ve ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Mayalı hamuru oda sıcaklığında 40 dakika dinlendirin. Dinlenip kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp tezgahın üzerinde biriktirin. Hamur elinize çok yapışırsa elinizi sık sık tabağa koyduğunuz sıvıyağa batırın. Bezeleri, oklava yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açın. Ortalarına peynirli şekerli harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup küçük pideler yapın. Pideleri yağlanmış fırın tepsisine yerleştirip 15 dakika da tepside bekletin. Pideleri 5 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları