Kilo sorunu kadınlarda daha tehlikeli

Kilo fazlalığı herkesi üzse de kadınlarda erkeklerden daha sıkıntılı seyrediyor.

Haberin Devamı

Örneğin kilo sorunu olan kızlarda hormonal denge süratle bozuluyor, tüylenme ve akne sorunları artıyor. Genç kadınlarda hamilelik ve doğuma ilişkin problemler sıklaşıyor. Orta yaş ve sonrasındaysa artrite (özellikle diz ve kalçalarda), safra kesesi taşlarına ve ruhsal alanda sarsıntılara (en sık görüleni depresyondur) sebep oluyor.
50’li yaşlarda “premenopoz-menopoz” süreci nedeniyle zaten yavaşlayan metabolizma hızının iyice düşmesi, psikolojik sorunlara ve duygusal dalgalanmalara bağlı aşırı miktarda yemek tüketimiyle birleşince sorun içinden çıkılamaz bir noktaya da gelebiliyor.
Bu nedenle kadınların, kilo sorununu daha çok ciddiye almaları, özellikle erkek tipi kilo alma yani “göbeklenme” varsa çözüm konusunda süratli davranmaları lazım.

Haberin Devamı

Hamilelik problemli geçer

Hamilelikle oluşan kilo fazlalığının hem anne hem de bebekte bazı hastalıklara yakalanma riskini artırdığı bilinmektedir. Şişman kadınlarda, gebelikle ilişkili şeker sorunu daha sık görülmektedir. Şişman hamilelerde normal doğum daha zordur, çoğu kez sezaryene ihtiyaç duyulmaktadır. Hamilelik öncesinde her kadının beden kitle indeksinin belirlenmesi ve bunun hamilelik süresince sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Beden kitle indeksi 26’nın altında olan kadınların hedefi; gebeliklerinin ikinci ve üçüncü yarılarında her hafta yarım kilo almak iken, beden kitle indeksi 26 ve üzeri olan kadınlarda, kilo alımı haftada en fazla 300 gramla sınırlıdır.

Kansere yakalanma olasılığı artar

Aşırı kilosu olan kadınlarda meme, yumurtalık, kalın bağırsak ve safra kesesi kanseri riski, normal kilolulara oranla daha fazladır. Özellikle meme kanseri ile fazla kiloluluk ve insülin direnci arasında bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Kanser riskindeki artışın fazla kiloya mı, yüksek yağlı ve yüksek kalorili beslenmeye mi bağlı olduğu henüz açık değildir. Kilo-kanser ilişkisinin özellikle bazı organ ve doku kanserlerine yakalanma şanssızlığını artırdığından kuşkunuz olmasın!

Reflü ve mide fıtığı olasılığı artar

Şişman ya da fazla kilolu kadınlarda yemek borusu ile mide arasındaki ilişkiyi düzenleyen yapının bozulması, yemek borusuna gıdaların geriye kaçışını kolaylaştırmakta, şişkinlik, hazımsızlık, göğüs kemiği altında ağrı ve basınç hissi, ekşime, kaynama gibi sorunlar, ağızda metalik tat, boğazda asit kaçağına bağlı yanma, tekrarlayan öksürük atakları ve ses kısıklığı gibi problemler sıklaşmaktadır.

Haberin Devamı

Eklem sorunları çoğalır

Osteoartrit özellikle dizleri, kalça eklemlerini ve omurgayı etkileyen, yaşlandıkça da yaygınlaşan bir eklem hastalığıdır. Fazla kilo, eklemlere ilave bir ağırlık yükleyerek, eklem yüzeylerini koruyan kıkırdağa (kartilaj) zarar verir. Eklem yüzeyleri birbirine sürtmeye, ağrılar ve hareket sınırlanması ortaya çıkmaya başlar. Kilo kaybı, eklemlerin üzerindeki baskıyı azaltabilir. Artan kiloların bel ağrılarına ve bel fıtığı gibi sorunlara da yol açtığını unutmayın.

Damarlar daha hızlı yaşlanır

Diyabet, koroner arter hastalıkları ve hipertansiyon gibi damarları erkenden yaşlandıran temel soruların hepsi de kilo fazlalığıyla ilişkilidir. Yeni çalışmalar, bu tür damarsal risk faktörlerinin Alzheimer hastalığı için de önemli olabileceğini düşündürmektedir. Şişman kadınlarda damarsal risk faktörleri artmakta, bellek azalmasına yatkınlık fazlalaşmaktadır. Araştırmalar şişman kadınlarda Alzheimer hastalığının daha sık görüldüğünü düşündürüyor.

Haberin Devamı

Depresyona eğilimi tetikler

Kilo sorunu yalnızca beden için değil, duygusal bakımdan da travma nedeni olabilir. Kilo aldıkça canınız sıkılır, keyfiniz kaçar. Bedeniniz ve ruhunuz arasındaki uyum bozulur. Ruhsal dengeniz de iç barışınız da (özellikle kendinizle barışık olma durumunuz) tehlikeye girer. Kilo fazlalığı ve şişmanlık sorunu olanlarda depresyon sorunu en azından kaygı hali sık görülmektedir.

Safrakesesi taşları daha sıktır

Safra taşı hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha yaygındır. Risk, kilonuz arttıkça artmaktadır. Kilolu olmanın safra taşına nasıl bir mekanizma ile yol açtığı bilinmemektedir. Özellikle sık doğum yapmış şişman kadınlarda safra kesesi taşları daha sık oluşmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları