Keten tohumundan nasıl faydalanmalı

Keten tohumu mükemmel bir sağlıklı yaşam desteğidir. Salatadan yoğurda, ekmekten çorbaya birçok yiyecekte kullanılabilen bu ucuz ve etkili sağlık desteğinin yararları saymakla bitmez.

Tokluk duygusunu güçlendiren, kilo kontrolünü kolaylaştıran, vücuda bitkisel Omega-3 yükleyen, kabızlığı önleyen ve mükemmel bir östrojen işlevi gören bu güçlü destekten faydalanmak isteyenlerin yazıyı daha dikkatli okumasında fayda var!

OMEGA 3, LİGNAN VE POSA DEPOSU

Keten tohumunun yaklaşık yüzde 50’si balık yağında da bulunan Omega-3 yağ asitlerinden olan Alfa Linolenik Asit (ALA)’tir. Alfa Linolenik Asit, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmakta, ayrıca iltihap azaltıcı, yangı giderici (anti-inflamatuar) etki göstermektedir. Keten tohumu az miktarda Omega-6 yağ asitlerinden linoleik asidi de ihtiva eder. Keten tohumu sahip olduğu bu dengeli Omega-3/Omega-6 yapısı nedeniyle sağlık üzerine çok sayıda olumlu yararlar göstermektedir.
Keten tohumu posadan da zengindir. Östrojen benzeri etki gösteren “lignanlar”ın en iyi kaynaklarından biridir. Bu nedenle kabızlık, menopoz sorunları, kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı gibi birçok alanda yararlı etkilere sahiptir.

NASIL KULLANACAKSINIZ

Keten tohumu bütün bu yararlarının yanında dikkatsiz kullanıldığında zararlı da olabilen bir destektir. Özellikle herhangi bir uzman önerisi alınmadan ve yüksek dozlarda kullanıldığında sindirim sisteminde bazı rahatsızlıklara (şişkinlik) sebep olabilir. Fazla miktarda kullanıldığında inflamasyon azaltıcı romatizma ilaçlarından bazılarıyla ve kan inceltici, kolesterol düşürücü diğer bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Hamileyseniz, emziriyorsanız, hormonal herhangi bir sorununuz varsa, özellikle prostat veya göğüs kanserine ilişkin kuşkular mevcutsa keten tohumunu kullanmayın.

Kadınların korkulu rüyası: Jinekolojik muayene

Birçok kadın basit bir prosedür olmasına rağmen jinekolojik muayeneden korkar veya çekinirler. Bu muayeneden ne beklediğini ve ne şekilde yapıldığını iyi bilmek hastaları rahatlatmaktadır. Muayenelerin başlaması için önerilen zaman ilk ilişkiye başlanması, ilişki olmamışsa da 20 yaşının doldurulmasıdır. Doktor başka bir sıklık önermemişse yılda bir yapılır. Kızlık zarı bozulmayanlarda karından muayene ve ultrason ile gerekirse de rektal muayene yapılır. Rutin muayene için zaman genellikle adet bitiminden sonraki haftadır.
Muayene sadece birkaç dakika sürer ve gerekirse muayene sırasında spekulum denilen bir araçla vajina içine bakılarak rahim ağzından pap smear alınır. Bu test sırasında ucunda küçük bir fırça bulunan ince bir çubuk rahim ağzına sürülerek buradan akıntı alınır. Smear testi sırasında genellikle hiçbir şey hissedilmez. Bu kısa muayene sırasında ne kadar relax olunursa muayene o kadar kısa ve rahat olur. Bundan sonra doktor iki parmağıyla veya vajen içine uygulanan bir ultrason çubuğu yardımıyla muayenesini tamamlar, bunlar da en çok birkaç dakika sürer. Meme muayenesi de yapılırsa kadın doğum muayenesi tam yapılmış olur.
Muayeneden korkmayıp düzenli kontrollerini yaptıran kadınlarda gelişebilecek her türlü patoloji çok erkenden saptanarak en kolay şekilde takip ve tedavi yapılır. Erken teşhisle jinekolojik kanserlerin tamama yakını tedavi edilebilmektedir.
Dr. Erhan Cankat

Aç geziyorum ama kilo veremiyorum

BİR SORU: Sürekli aç gezer şekilde benimsediğim bir yaşam tarzı geliştirdim. Ama hiç kilo veremiyorum. Artık vücudum sıkılmış olabilir mi?

Unutmayın diyet yapmak aç gezmek değildir. Peki, gerçekten aç mı geziyorsunuz? Genellikle ana öğünleri olabildiğince azaltmak aralarda yapılan kaçamakları masumlaştırır. Ara öğünlerde yenilen yiyeceklerin porsiyon tarifi “bir parmak kalınlığından büyük” değildir. İncecik bir dilim kek, ufacık bir kurabiye gibi. Bir gün içersinde bu minik kalorileri arka arkaya tükettiğinizde emin olun günlük enerji ihtiyacınızın üzerinde kalori alırsınız. Protein grubundan alacağınız enerji miktarı oldukça düşer. Bunun yanı sıra karbonhidrat ağrılıklı beslenmiş olursunuz. Aç gezmeden, ana öğünleri çeşitliliğin doruğunda düzenlenmiş, ara öğünleri daha masum kaloriler içeren bir beslenme planı uygulamaya ne dersiniz?
İşte birkaç basit ara öğün;
- Kuru kayısı + ceviz
- Kuru erik + fındık
- Az yağlı yoğurt + çilek
- Az yağlı peynir + galeta
- Domates suyu + kepekli bisküvi
- Az yağlı süt + az yağlı kek (evde yapılmış tercih edelim)
(Dikkat! Porsiyonlar kişiye göre değişir)
Diyetisyen Nilüfer Bayram
Yazarın Tüm Yazıları