Kendine eş buldu yakında çocuğu olacak

Şempanze Çarli, 90’ların sonunda rol aldığı dizilerle televizyon fenomenleri arasına girdi.

Katıldığı programlar ilgi gördü. Hayvan besleyenlerin çoğu hayvanlarına Çarli adını taktı. Farklı şehirlerde Çarli olduğu iddia edilen şempanzeler ortaya çıktı. Fakat Çarli 2002 yılında ortadan kayboldu. Peki şimdi nerede? Neler yapıyor? Çarli dizisinin yapımcısı, prodüktör Burçin Özdemir anlattı.

Şempanze Çarli’yi 1998’de Star TV’de yayınlanmaya başlayan Çarli dizisiyle tanıdık. 24 bölüm süren sit-com tarzındaki yapımda ABD’den getirilen ve film çekimleri için özel olarak eğitilmiş şempanze Çarli başrolü üstleniyordu. Dizi o dönemde iyi reytingler aldı. İzleyici ve medya akıllı şempanze Çarli’ye yoğun ilgi gösterdi. Böylece dizinin yapım şirketi Sinerji, Çarli ile daha uzun süre çalışmak için onu satın almaya karar verdi. Yurtdışındaki bakıcısı bir süre Türkiye’ye gelerek şirket için çalışan elemanlardan birini şempanzenin bakımı için eğitti. Ve Çarli’nin Türkiye’deki kariyeri süreklilik kazandı.

Sevimli şempanze başka bir kanalda yayınlanan “Beş Maymun Çetesi” isimli dizide rol aldı. Şov programlarına konuk oldu. Tiyatroya el attı. Uzun süre Yalçın Menteş’in oyunlarına konuk olarak katıldı. Bu süre içinde yapım şirketindeki özel odasında bakıcısıyla birlikte yaşadı.

Fakat Çarli 2002’de bir anda ortadan kayboldu. Bu yok oluşta şempanzenin en iyi anlaştığı isimlerden dizinin yapımcısı Burçin Özdemir’in parmağı vardı. Özdemir, Çarli’nin doğal ortamına dönüp kendi hayatını yaşamasının zamanı geldiğine inanıyordu.

DOĞASINA UYGUN YAŞIYOR

Tam da bu sırada İngiltere’de Londra’nın bir buçuk saat uzaklığındaki Monkey Business isimli bir merkezin yetkilileri Özdemir ile irtibata geçti. Türkiye’ye gelip Çarli’yi almak istediklerini söylediler. Burçin Özdemir bu merkeze şempanzeyi ücretsiz verdiklerini söylüyor:

“Çiftlik dünyanın her yerinden kendi ortamlarından uzakta yaşayan ve farklı amaçlarla kullanılan maymunları toplayıp rehabilite ediyor. Canlıların kendi doğalarına uygun ortamda yaşamalarını sağlıyor. Devletten aldıkları katkı payları ve maymunları ziyaret etmeye gelenlerin ödedikleri paralarla geçimini sağlıyor. Aynı zamanda National Geographic televizyonuna da program hazırlıyorlar. Merkezde maymunlar türlerine ve ortama adaptasyon sürelerine göre farklı farklı bölmelere konuyor, akşamları kendi özel alanlarında yatıyor. Çarli orada kendisiyle eşit seviyede olan şempanzelerle birlikte yaşıyor.”

SAYESİNDE PARA KAZANDIK

Burçin Özdemir eğitimli şempazelerin dizilerde oyuncu olarak kullanılmalarına yönelik bir yaş sınırı olduğunu da anlatıyor: “Yedi yaşından sonra erkek bir şempazeyi herhangi bir programda oynatmak kolay değil. Çünkü yetişkin aşamasına geçiyorlar. Baba olup kendi ailelerini kurmak istiyorlar. Biz Çarli sayesinde para kazandık. Ve karşılığında ona bir hediye vermek istedik.” Özdemir, henüz Çarli’yi ziyaret etme fırsatı bulamamış ama en kısa zamanda merkeze gitmeyi düşünüyor. İnternet üzerinden ve rehabilitasyon merkezinin televizyon programlarından Çarli’yi takip ediyor. Bakıcılarıyla sık sık konuşuyor. Bu arada müjdeyi de veriyor: “Çarli’nin kendine bir eş bulduğunu öğrendim. Yakında çocukları olacak.”

Pako pano

Bu ufaklık 8-9 yaşlarında bir dişi, bichon veya terrier’a benziyor. Dört hafta önce Üsküdar’da yaralı olarak dolanırken bulundu. Son derece bakımlı, yeni tıraş olmuş ve evinde el üstünde tutulduğu her halinden belli. Sahibinin hâlâ onu aradığını düşünüyorum. Alev Yıldırım: 0538 361 37 97,

Sokakta bulduğumuz bu güzellik 3.5 aylık oldu. Bulduğumuzda küçücük ve bakımsızdı. Evde bakımı yapıldı. Çok güzel bir genç kız oldu. Artık başka bir evin kızı olsun ama İzmir’e gitsin istiyoruz. Çok uslu ve diğer kedilerle iyi anlaşıyor: 0537 523 22 33-0555 544 51 14
Yazarın Tüm Yazıları