Kelkit’te düğün hazırlıkları - 2

Dün Kelkit’e gitmiş, bir mahallede düğün hazırlıkları yapan keyveni kadınları izlemeye başlamıştık. Ancak yer darlığı nedeniyle keyveni kadınların sadece mönü hazırlıklarına şahit olabilmiştik. Sonrasını bugüne bırakıp, mönü oluşturulmasından sonra bu becerikli kadınların neler yaptıklarını bugün anlatacağımızı söylemiştik.

Haberin Devamı

Düğün ya da nişan hazırlığı yapmaya mönü oluşturmakla başlayan keyveni kadınlar, bahçelerde yakılan açık odun ateşlerinin üzerine irili ufaklı kazanlar yerleştirirler.
Aralarında işbölümü yapan kadınların kimi suböreği açar, kimi baklava yufkası. Yapılacak çorbanın hazırlıkları tamamlanır.
Yüzyıllardır düğün yemeklerinde var olan coşku, Kelkit’teki düğün hazırlıklarında da en önemli unsurdur. Düğün evinde bir yandan yemekler yapılırken bir yandan da türküler söylenir. Erkek evinde ayrı, kız evinde ayrı bir telaş vardır.
Düğün sahibi zenginse bol etli yemekler yapılır. Gelinle damat için ayrı ayrı hamam yemekleri hazırlanır, gerdek odasına gidecek mönünün hazırlıkları da yavaş yavaş tamamlanır. Bu yemekler siniye konup gelinle damadın odasına götürülür.

Haberin Devamı

BARBUNYALI AKDENİZ MAKARNASI

Zeytinyağı ve kıyma orta boy bir tencereye koyulup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak, kıymanın rengi iyice kahverengileşinceye kadar, 5-6 dakika kavrulur.
Üzerine incecik doğranmış soğanlar eklenip karıştırılarak orta ısılı ateşte 3-4 dakika daha kavrulmaya devam edilir. Kırmızıbiber, rendelenmiş domates, kimyon, tuz ve karabiber de ilave edilip karıştırılır. Yaklaşık 4-5 dakika daha pişirildikten sonra haşlanmış barbunya eklenir ve ocaktan alınıp bir kenarda bekletilir.
Diğer taraftan, makarna tuzlu kaynar suda 10 dakika kadar haşlanır ve süzülür. (Makarnanın haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayrılır.)
Makarna aynı tencereye aktarılıp ayrılan makarna suyu tavadaki kıymalı harcın üzerine ilave edilir. Kıymalı sos tekrar ocağın üzerine alınır ve sık sık karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir.
Sos kaynayınca ocaktan alınıp makarnanın üzerine aktarılır ve karıştırılır. Üzeri incecik kıyılmış maydanozla süslenip sıcak sıcak servise sunulur.
İstenirse üzerine rendelenmiş mihaliç ya da kaşar peyniri serpiştirilebilir.

Malzeme listesi

1 paket burgu veya kelebek makarna (Herhangi bir makarna çeşidi kullanabilirsiniz.)
- 2 su bardağı haşlanmış barbunya fasulye
- 250-300 gr az yağlı dana kıyma
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 2-3 diş sarmısak
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet orta boy domates
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber ve kimyon

Yazarın Tüm Yazıları