Kediniz geceleri uyutmuyorsa

Kedi sahiplerinin en sık şikayet ettikleri konulardan birisi "kedinin gece uyutmaması" ya da sabah çok erken uyandırması.

Bu, aslında basit yöntemlerle kontrol altına alınabilen bir huy. Eğer sizin kediniz de vahşi doğadaki akrabaları gibi gececiyse ve geceleri uyumuyor ve uyutmuyorsa, aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

Kedinize yatak odanızın dışında ve uzağında sıcak ve konforlu bir yatak yeri hazırlayın.

Yatak odanızın kapısını geceleri kapalı tutarak kedinizin geceleri yanınıza gelip sizi oyun oynamak maksadıyla uyandırmasını engelleyin.

Gündüzleri çok fazla uyumasına izin vermeyin. Günlük aktivitesini arttırın. Birlikte oyunlar oynayın, tırmanıp enerji harcayabileceği tırmanma düzenekleri hazırlayın, oyuncaklarını dönüşümlü olarak kullanın. Bu amaçla oyuncaklarını birkaç gruba ayrın ve bir grup oyuncak meydandayken diğerlerini kaldırın. Böylece oyuncaklarından sıkılıp oynamaktan vazgeçmez.

Uyumadan önce bir süre kedinizle oynayın. Yorulmasını ve uykuya ihtiyaç duymasını sağlayın.

Sabah kediniz sizi uyandırdığında ilk iş olarak ona yemek vermekten kaçının. Bu onun için ödül gibi olacak ve ertesi sabah yine ödül almak için büyük bir zevkle sizi daha da erken uyandıracaktır. Bu nedenle uyandıktan bir süre sonra verin yemeğini. Eğer kedinizin sabah sizi yemek için uyandırma huyu çok şiddetliyse gün içinde azar azar yemek vererek günün en büyük öğününü gece yatmadan önce verin. Eğer gün içinde evde değilseniz ve çalışıyorsanız, zaman ayarlı mama kapları kullanın ya da mama tanelerini değişik yerlere saklayın. İçine mama konarak kedinin oynamasını ve içinden taneleri çıkartmasını zamana yayan delikli toplardan da kullanabilirsiniz.

Kediniz gece şiddetle miyavlayarak sizi uyandırıyorsa, bu durumu onu susturacak tedbirlerle engelleyebilirsiniz. Bunun için, içine birkaç çakıl taşı ya da demir para konmuş teneke kutular ya da gürültü çıkaran saç kurutma makinesi, elektrikli süpürge gibi aletleri kullanabilirsiniz. Gürültü çıkardığınızda kediniz susacak ve gürültüden korktuğu için bir süre sonra geceleri bağırarak sizi uyandırma huyundan vazgeçecektir. Burada dikkat etmeniz gereken, kedinizin ondan daha fazla gürültü çıkaran şeyin kaynağında sizin olduğunuzu anlamaması. Bu nedenle ona bağırmak yerine, mutlaka ona belli etmeden gürültü çıkaran eşyalardan yararlanın.

Eğer sabırlı iseniz, diğer bir düzeltme yöntemi, kedinizin gürültü çıkarmak ve sizi uyandırmak amacıyla yaptığı davranışları kale almamak. Bu oldukça zor olmakla birlikte, çıkardığı gürültülere yanıt alamayan kedinin bir süre sonra sizi uyandırmaya çalışmaktan vazgeçtiğini göreceksiniz.

Kedinizdeki bu uyandırma huyu çok şiddetli ise ve düzeltemiyorsanız, mutlaka veteriner hekiminize danışın. Medikal tedavilerle kedinizin uyku sistemini yeniden düzenleyebilir, siz de rahat edersiniz.

Kahraman Josh sahibini yangından kurtardı

A
iredale Terrier cinsi Josh o gün de her günkü gibi sahibi Özkan Öney ile yürüyüşünü yapmıştı. Akşam eve döndüklerinde sahibi televizyonun karşısında uyuyakaldı. Josh’ın onu çekeleyip koltuktan düşürmesiyle gözlerini açtığında ev kapkaranlıktı ve her yeri duman kaplamıştı. Öney kahve makinesinden çıkan, sonra da mutfak dolaplarına sıçrayan yangını evdeki yangın tüpüyle söndürdü. Josh o sırada da sahibinin yanındaydı. Özkan Öney ve eşi hayat kurtaran Josh’a minnettarlar. Hatta ona cesaret madalyası bile taktılar.

Josh, tüm vücudunu kaplayan kıvırcık yumak yumak tüyleriyle kahverengi bir koyunu andırıyor. Onu görünce sarılma isteğinize hakim olmak zor. Zaten bu yüzden sahibi Özkan Öney de "Josh’la beraber yürürken tek sorunumuz kadınların tacizine uğramak" diyor.

Beşiktaş’ta bir bilgisayar firması sahibi olan Öney (62) 35 yıldır köpek besleyen ve köpekler konusunda son derece bilgili biri. Airadale Terrier cinsi Josh’a 11 yıl önce sahip olmuş. Etiler’de bir sitedeki bahçeli evlerinde eşi Ümran Hanım’la birlikte Josh’a bakmaktan çok mutlular. 38 kilo, 62 cm boyundaki Josh Airdale ortalamasına göre biraz iri bir köpek. Bu cinsle ilgili geniş bilgisi var Öney’in: "Airedale için hep şu tanım yapılır: Diğer köpeklerin yaptığı her işi yapan çok özellikli köpek. Hırslı, hırçın, inatçı ve sert bir cins. Çok güçlü, koruma köpeği olarak kullanılıyorlar. Siz bir şey söyleyince dinler ama ancak hoşuna gidiyorsa yapar. Bu yüzden sahibinin köpek bakımı konusunda çok tecrübeli olması gerek. İlk defa köpek sahibi olacak birine kesinlikle tavsiye edilmez. Kendisine bir beyefendi gibi davranılmasını ister. Tüy dökmez, ancak çok hareketli olduğu için yaşayacağı evin bahçeli olması gerek."

Öney, aynı cinsten 5,5 yaşındaki diğer köpeği Pasha’yı 3 ay önce bağırsak rahatsızlığı sonucu kaybetmiş. Şimdi, 10 gün yoğun bakımda kalan ama yine de hastalığı yenemeyen Pasha’nın torununu severek anıyor onu. Bir arkadaşının baktığı 1 yaşındaki torun Airedale’i ayda birkaç kez görmeye gidiyor.

FAVORİSİ, MANTI VE DİYET BİSKÜVİ

Josh, her gün sahibiyle birlikte işyerine gidiyor. Öney, onun artık şirketin maskotu haline geldiğini anlatıyor: "İşyerimde 60 kişi çalışıyor. Josh şirkete gelmeye başladığında şirkettekilerin yaklaşık dörtte biri ondan korkuyordu. Şimdi hepsi Josh sayesinde köpekleri çok seviyor. Çoğunlukla benim odamda durur. Karnı acıktığı zaman da özellikle kadın personeli ziyaret eder. Onların sandviçlerini ve diyet bisküvilerini koydukları çekmeceleri koklayarak bulur ve kendi yöntemiyle açtırır. Önce onların ellerini, çekmecenin üzerine getirir patisiyle, sonra ellerine hafifçe bastırır. Acıtmaz ama patisini de çekmez. Sonunda çekmeceden yiyecekleri çıkarttırır. Bu yüzden biraz rejim problemimiz var."

İkili her gün işyerinden çıkıp Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek civarında geziyor. Artık bu bölgede de iyice tanınır hale gelmişler. "Akşam bazen Josh ile beraber yemek yeriz. Özellikle Bebek Mantıcısı’nda otururuz. Oranın çiğ böreğini çok seviyor."

YANGINI HABER VERDİ

Köpeğiyle mutlu mesut yaşayan Öney 1,5 ay kadar önce Josh’a sadece sevgi değil, minnet de duymaya başladı, çünkü onun sayesinde hayatı kurtuldu. Yine yürüyüşlerini yapıp eve gelmişlerdi. Öney’in eşi Ümran Hanım aynı sitede bulunan oğlunun evine gitmişti.

Öney sonrasını şöyle anlatıyor: "Ben alt katta maçı izlemeye başladım. Galatasaray 1-0 mağluptu, durumu 3-1 öne geçirince uyuyakalmışım. Yukarıda kahve makinesi alev almış ve dolabı tutuşturmuş. Kablolardan çıkan duman alt kata çökmüş. Bir an Josh’ın beni kolumdan tutup koltuktan yere çektiğini hissettim. Yere düşmüşüm, gözlerimi açtım. Ev kapkaranlıktı, çünkü sigortalar atmıştı, elime bir fener aldım ama o kadar yoğun bir duman vardı ki fener ışığı delmiyordu. Evde büyük boy bir yangın tüpü var, onu aldım. Tüpü tamamen bitirerek alevleri söndürdüm ama her taraf duman içindeydi. Josh da arkamda sanki bana yardım ediyor gibi duruyordu. Site güvenliği ve tüm komşular seferber oldu. Yangın söndüğünde ben ve Josh simsiyahtık. O gün Josh’u temizleyebilmek için üç kez yıkadık."

İKİNCİ EVİNDE DE KAHRAMAN

Öney, yanında Josh olmasa belki de bugün hayatta olmayacağının farkında. Josh’ın bir başka kahramanlığı da Öney’in şoförü Rasim Fehim’in (50) evinde olmuş. Fehim, Öney’ler seyahate gittiğinde Josh’a bakıyor, adeta onun ikinci sahibi. Fehim geçen yıl yazlık evlerinde başlarına gelen olayı şöyle anlatıyor:

"Gümüşyaka’daki yazlığın balkonunda oturuyorduk. Josh aniden fırladı, bir baktık ki balkon kapısının önünde bir şey yakalamış. 20 cm uzunluğunda iri bir çıyan... Hayvanı kaptığı gibi havaya fırlattı. Bu büyüklükte bir hayvan eve girse nereye saklanır, kimi ısırırdı Allah bilir. Josh çok akıllı bir hayvan. Sahip olarak Özkan Bey’i kabullenmiş ama benimle olduğu zaman, ben evden ayrıldığım anda ağlamaya başlar, ben eve dönünce de üzerime atlar."

HASTANE ODASINA RESMİNİ ASTI

Öney ve Josh’ın bağları gerçekten çok derin. Özkan Bey Amerika’da by-pass ameliyatı olduğunda odasında Josh’ın büyük bir resmi asılıymış: "Hastanede bir köpeğin resmini görenler şaşırıyordu. Hastaneden çıkacağım gün ateşim çıktı, meşhur hastane mikrobuna yakalandım. İkinci bir ameliyat geçirdim. O fotoğraf bana kuvvet verdi. Döndükten sonra iyileşinceye kadar Josh bana 1 metreden fazla yaklaşmadı. Ona ’Tamam, baba iyileşti’ dediğim anda boynuma atladı. Zaman içinde onun beni, benim onu çok iyi anladığımızı, bir platformda buluştuğumuzu düşünüyorum. Birbirimizi çok iyi anlıyoruz, birbirimize güveniyoruz. Bazı köpeklere çok sert eğitimler verirler, ama biz onun özelliklerini aynen muhafaza ettik. Mesela benim her sözümü dinlemez."

Ümran Öney de, "Josh’ın benim de hayatımda çok önemli. Ayrıca ona eşimin hayatını kurtardığı için ona minnet borcum var" diyor.

Ailesi 19 Haziran’da Josh’ın tüm sevenleriyle birlikte 11’inci doğum gününü kutlayacak. Ama bu, her yılkinden farklı bir doğum günü partisi olacak. Çünkü bu sene Josh boynunda sahibinin taktığı "Airdale Cesaret Madalyası"nı da taşıyor olacak.

Hayırsever kediler yarışacak

Geleneksel Süper Kedi yarışması yarın yapılıyor. Altı grupta yapılacak yarışmada Siyam, Ankara, Van, İran kategorilerinin yanı sıra Serbest başlığı altında diğer kediler ve 6 aydan küçük kediler de yarışacak. Kayıt ücretlerinden elde edilecek gelir Kadıköy Hayvan Dostları Platformu’na bağışlanacak. Crowne Plaza İstanbul, saat 11.00. T: 0212 560 81 00 (3127) Ayten SERİN

Pako pano

Maple; 2000, Kanada doğumlu bir Labrador. Ailesi Kanadalı ve Kanada’ya geri dönüyorlar. Ancak köpeklerini yanlarında götürmek istemiyorlar. Eğer Maple için yeni bir aile bulamazlarsa onu uyutacaklar. Maple’ı onu sahiplenmeyi beceremeyen "sahip"lerinden kurtarmak isterseniz: 0536 566 45 95 veya 0532 271 59 84.

Biz 2,5 aylık dört kedi kardeşiz. Çok güzeliz, bir o kadar da oyuncu ve insanseveriz. Hayırsever ablalar annemize sahip çıktılar, güven içinde sağlıklı bir ortamda doğduk ve büyüdük. Aşılarımız ve parazit tedavilerimiz yapıldı. Ama artık birer eve ihtiyacımız var. 0212 263 18 29, 0535 655 57 04.

Buzz, Husky cinsi, 2 yaşında, Sarı beyaz renklerde bir köpek. Sekiz gün önce Kartal Havacılar’da kayboldu. Kahverengi deri tasması var, Son derece uysal bir köpek. Nora.r@superonline.com

İstanbul Esentepe’de siyah bir Terrier bulduk. Sol patisinde beyazlık var. Pembe tasması üzerinde ama çok korkak oluğu için yanına yaklaşamıyoruz, kaçıyoruz. 0533 423 77 16, 0212 522 65 33.

1,5 aylık dört yavru kedimize anneleri ameliyat olacağı için acilen Ankara’da yuva arıyoruz. Tuvalet eğitimleri var, mama yiyorlar. 0312 426 74 88 veya 0535 461 79 89.

4 yaşındaki erkek Golden yeni bir aile arıyor. Çok uysal ve eğitimli.

minekaya@mynet.com

Alman Terrier’i köpeğimiz Gümüş Ankara Seyranbağları Mahallesi’nde çalındı. Bembeyaz, 5 yaşında, tüyleri 1 numara tıraşlı. 0312 433 64 57 veya 0536 463 59 09.

Suşi, üç ay önce sahibi tarafından veteriner kliniğine bırakıldı ve bir daha alınmadı. İki yaşında Chincilla kırması çok sağlıklı, kısırlaştırılmış ve aşıları tam bu kedi oğlana çok acil yuva aranıyor. Üç aydır kafeste ve çok sıkıldı. 0546 458 75 56.

1,5 aylık kedi bu hafta sonu yuva bulunamazsa sokağa gidecek. Sokakta tek başına yaşayamaz. kimsesizkedi@gmail.com

İstanbul Bostancı’da bir Terrier bulundu. Sahibini veya sahiplenmek isteyen birini arıyoruz. ferides@superonline.com
Yazarın Tüm Yazıları