Kedilerde kulak polipleri

Kulak polipleri, kedilerde çok sık görülmemekle birlikte eğer tedavi edilmezse ciddi hasarlara yol açabilir.

Kulak poliplerinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte; kulaktaki bakteri, mantar ve enfeksiyonların yol açtığı yangıya bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bir başka teori ise, anne karnındayken yaşanan gelişme bozuklukları sonucunda ortaya çıktıkları yönünde.

Hastalık genel olarak dış veya orta kulak enfeksiyonu belirtileri ile seyreder. Kedi kafasını sallar ve sürekli olarak kaşımaya çalışır. Kulak bölgesi genellikle ağrılıdır ve kedi o bölgeyi elletmek istemez. Bazen kulak kanalından kanlı bir akıntı da gelebilir. Hastalığın şiddetine göre denge bozuklukları ve gözlerde de problem oluşabilir. Bu polipler burun kanallarında ve boğaz bölgesinde de ortaya çıkabilir. Bu durumda yutkunma ve nefes alma güçlüğü dikkati çeker.

Veteriner hekiminizin kulak kanalını muayene etmesi ile polipler kolayca tespit edilebilir. Tedavide en etkili yöntem, poliplerin cerrahi müdahale ile uzaklaştırılması.

Poliplerin alınmasından sonra birkaç hafta içinde problemler ortadan kalkar. Operasyonu takip eden günlerde denge bozuklukları gibi problemler görülebilir ancak kısa süre içinde bunlar da kaybolur.

Özellikle sağlıklı genç kedilerde görülen bu hastalığın erken teşhis edilebilmesi ve kulağın zarar görmemesi için, kulakla ilgili problemlerde kedinizi vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Çocuğunuza bir hayvan hediye etmeden bu yazıyı okuyun

Son yıllarda karne hediyesi olarak canlı hayvan hediye etmek moda oldu. Yine o günlerdeyiz. Evde canlı hayvan beslemek gerek çocuklar gerekse aile bireyleri için son derece iyi bir terapi. Yaşamı onlarla paylaşmanın keyfine diyecek yok. Ama bir yandan da çok hassas bir konu bu. Evde hayvan bakmanın yararları saymakla bitmez, ama canlı hayvanlarla yaşamanın da zorluğu çok. Özellikle kedi ve köpek gibi hayvanlarla hayatı paylaşmak çok fedakarlık istiyor. Bilinçli aileler o hayvanlarla gül gibi geçinip gidiyor ama bazı çocuklar çok istedikleri hayvanlardan bir süre sonra bıkıyor. Üstüne bir de ailenin bilinçsizliği eklenince, evde yaşayan hayvanlar, tatil zamanı gelince birdenbire sokak hayvanı oluveriyor. Çocuğunuza canlı bir hayvan hediye etmeden önce tekrar düşünün ve bu sorumluluğu onunla paylaşıp paylaşamayacağınıza karar verin. Cahit AKYOL

Okullar kapandı, tatil başladı. Ailelerin çoğu başarılı çocuklarını ödüllendirildi. Bu ödül bazı evlerde tatilde okuması için bir kitap, bazı evlerde ise çeşitli oyuncaklar veya bisiklet oldu. Bazı aileler de, köpek, kedi, tavşan yavrusu, kuş ve balık gibi canlı hayvanları satın alma kararını verdi.

İşte bu konu çok hassas. Bir canlı küçük bir çocuğa hediye olarak verilebilir mi? Konuyla ilgili olarak Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Psikolog Nur Dinçer Genç ile görüştük. Psikologların tespitine göre 9-10 yaşından küçük çocuklara karne hediyesi olarak kedi-köpek gibi hayvanların alınması sakıncalı.

Çocuk ve ergen psikoloğu Nur Dinçer Genç ailelere bu konuda çok iş düştüğünü anlatıyor: "Çocuklar canlı hayvan alınması konusunda aileye baskı yapıyor. Ama mağazada çok sevimli gözüken bu hayvanların bakımı evde sorun yaratabiliyor. Sadece o hayvanı sevmek veya kafesinde izlemek yetmiyor. Yemeği, bakımı var. Çocuk bu sorumlulukları alabilecek mi? Bu konuyu anne-baba ve çocuk oturup konuşmalı. Çocuğa uzun uzun havyanla yaşamanın zorlukları anlatılmalı."

Dinçer, çocuğun hayvanlarla geçinip geçinemeyeceği konusunda ise karar merciinin aile olması gerektiğini anlatıyor. Çocuğa bir hayvan alınacaksa, onun sorumluluklarını üstleneceğine dair söz alınmalı. Çocuk istekli olsa da, aileye düşen iş çok. Örneğin, bir çocuğun tek başına bir köpekle sabah-akşam sokakta dolaşmasının imkansızlığı gibi...

Psikolog Nur Dinçer Genç, canlı hayvanların çocuklara hayatı öğretmesi açısından çok öğretici olduğunun da altını çizerken "Hayvanlarla yaşamak sorumluluk almak demektir. Bu çocuk için çok öğreticidir. Çünkü canlı hayvan çocuklara hayatı öğretir. Hayatın bir parçası olan, hastalık ve ölüm gibi konuların yaşamda normal olduğunu gösterir onlara. Havyanın kabının kafesinin temizlenmesi, zamanında yemeğinin verilmesi; köpekse belli sürelerde evin dışına çıkartılma zorunluluğu olması çocuğa kuralları da öğretir."

Psikolog, bir süre bakıldıktan sonra terk edilen hayvanların çocuğun psikolojisinde de etkili olacağını söylüyor: "Eve alınan canlıyı bir süre sonra sokağa bırakmak çocuk için iyi bir model oluşturmaz. Çocuk, ’ailem beni de sokağa bırakabilir’ düşüncesine kapılabilir."

KÜÇÜKLERE KUŞ, BALIK BÜYÜKLERE KEDİ, KÖPEK

Küçük bir çocuğun büyük bir köpeğe bakması zor. Yedi-sekiz yaşındaki bir çocuk bir köpeği gezdiremez. Dokuz-on yaşından büyük çocuklara kedi köpek, daha küçüklere de kuş, balık gibi bakımı daha kolay hayvanlar alınmalı. Kedi ve köpeğin aşısı, veteriner ziyaretleri ve tırnaklarının kesimi gibi konularla anne-baba ilgilenmeli ve sadece geri kalan bakımları çocuğun üstlenmesi sağlanmalı. Ayrıca ailenin tatile çıkması durumunda kedi ve köpeği bırakacak yer de sorun olur. Ama kuş veya balıklara komşular veya akrabalar sizler tatildeyken seve seve bakabilirler.

ANNE BABANIN DAVRANIŞI ÇOCUĞA ÖRNEK OLUYOR

Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Üre, özellikle kent merkezlerinde yaşayan çocuklara en iyi karne hediyesinin evcil hayvan olacağını savunanlardan. Evcil hayvan beslemenin, ilköğretim çağındaki çocukların güven ve sorumluluk duygusunun gelişmesine ve psikolojik olarak sağlıklı büyümelerine katkı sağlayacağını ileri sürüyor. Prof. Üre, evde hayvan beslemenin ayrıca ilkokul 5. sınıf öncesindeki çocuklarda konuşma yeteneğine katkı sağlayabildiğini anlatıyor. "Anne ve babası çocuğa nasıl davranıyorsa, çocuk da bir ebeveyn gibi beslediği hayvanına aynı şekilde davranır."

Pako pano

Safkan kurt sahibi tarafından terk edildi. Onu sahiplenmek ister misiniz? 0535 778 41 68.

Alibeyköy’de dişi bir siyam kedisi buldum. Sahibini arıyorum. 0535 257 09 69.

Biz üç arkadaşın evinde toplam 18 yavru kedi var. Acilen onları sahiplenecek birilerine ihtiyacımız var. 0533 529 16 51, 0546 458 75 56, 0543 254 65 77.

Terk edilen Seter yuva arıyor. 0505 667 47 72.

Sokakta yaralı halde bulduğumuz Korat cinsi kızımız iyileşti. Şimdi ona yuva arıyoruz. Köpeklerle de çok iyi anlaşıyor. 0555 422 88 95.

Yeşilyurt Kuşkonmaz sokakta yaşayan Alman Kurdu köpeğimiz Kont kayıp. Çok duygusal bir köpektir, eğer bulamazsak eminiz fazla yaşamaz. 0532 332 79 77.

Gecenin bir köründe bahçede bulduğum kediyi isteyenler 0555 422 88 95 numarayı arayabilir.

Merhaba, ben Zeynep, 13 yaşındayım. Üsküdar Fıstıkağacı’ndaki sokak köpeğimizin 8 yavrusu oldu. Acilen onlara annesiyle birlikte sahip çıkacak birilerini arıyoruz. avril_zeynep@hotmail.com

İstanbul-Şile Ağlayankaya mevkiinde kaybolmuş Papillion cinsi ama yüzü tam bir Pekingese olan siyah-beyaz dişi köpek buldum. 0532 335 91 06.

Şişli Elmadağ’da krem rengi labrador bulunmuştur. Sahibinin 0535 662 33 47’yi araması rica olunur.
Yazarın Tüm Yazıları