Kavurgayı bilir misiniz

Hiç Anadolu’da tipik bir köy evinde konuk olarak kaldınız mı? Hele kışsa ve soba da yanıyorsa, akşam yemeğinden sonra ailecek yapılan soba başı muhabbetlerinin tadına doyum olmaz.

İşte bu muhabbetlerin değişmez eşlikçisidir çay ve yanında yenen çeşitli yemişler. Anadolu insanı yetiştirdiği ürünlerin kıymetini bilir ve bu ürününden her şekilde yararlanır. Bizim marketlerden satın aldığımız kuruyemişi evlerinde yaparlar onlar. Belki adını bile duymadığımız kavurga da bunlardan biridir. Buğday, arpa ya da nohut bol suyla ıslatılır. Bir süre bekletildikten sonra alınır ve sacda ya da yağsız tavada usta eller tarafından kavrulur. Dediğimiz gibi, Anadolu’da, özellikle köylerde, kış gecelerinin vazgeçilmez yemişidir kavurga. Bazı yörelerimizde sütün içine koyularak sütlü olarak da tüketilir. Kavurga genellikle günlük olarak tüketilir, çünkü çabuk bayatlar ve bayatladığında da tıpkı bayat kuruyemiş gibi yenmez olur.

eyveli saadet pastası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

l 1 adet kakaolu ya da sade kek

(pastaban)

l 1 su bardağı dolusu vişne kompostusu

(Vişne reçelinin tanelerini de kullanabilirsiniz.)

l 1 su bardağı ılık su

l 1 yemek kaşığı dolusu neskafe

l 2 yemek kaşığı dolusu tozşeker

l Varsa, 2 yemek kaşığı dolusu konyak veya viski



Kreması için;

l 4 su bardağı süt

l 2 yemek kaşığı dolusu un

l 6 yemek kaşığı tozşeker

l 2 paket vanilya

l 3 adet yumurtanın sarısı

l1 paket labne peynir (200 gr)

Kalp şeklinde bir karton şablon hazırlanıp iki parçalı hazır kek kalp şeklinde kesilir.

1 su bardağı ılık suyun içine toz şeker ve neskafe koyulup karıştırılır. Varsa konyak ya da viski ilave edilip şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Kekin iki parçası da bu neskafeli karışımla ıslatılıp kenarda bekletilir. Diğer taraftan, kremanın hazırlanması için; süt ve un küçük bir tencereye aktarılıp tozşeker ve vanilya eklenerek karıştırılır ve tencere kısık ateşin üzerine oturtulur. Tel çırpıcı ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınır. Henüz sıcak haldeyken yumurta sarıları teker teker eklenip mikserin yüksek devriyle çırpılır. Üzerine, labne peyniri ilave edilip mikserle 2-3 dakika daha çırpmaya devam edilir. Islatılan keklerden biri servis tabağına yerleştirilip üzerine hazırlanan kremadan 6-7 yemek kaşığı kadar sürülür. Vişne taneleri üzerine sıralanıp diğer kek de yerleştirilir. Kalan krema kekin üzerine ve kenarlarına sürülür. Pasta renkli şekerlemeler ya da kakao tozuyla süslenip servis yapılır.
Yazarın Tüm Yazıları