Kastamonu Üniversitesi'nden dünyada ilk. Ormanda zararlı böceklerle mücadelede kullanılacak cihaz geliştirildi

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nde görevli öğretim elemanları, 3 yıldır sürdürdükleri çalışmalar sonucunda ormanlara zarar veren böceklerin yakalanması ve haklarında bilgi edinmesini kolaylaştıran bir cihaz geliştirmiş.

Haberin Devamı

AA muhabiri Ömer Erim Baştımar’ın haberine göre, Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, "Zararlı böceklerle mücadelede kullanılacak cihaz dünyada bir ilk. Başvurumuz sonucunda Türk Patent Enstitüsü de cihazımızı tescilledi" diyor.

Orman Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Korhan Enez ise şu bilgiyi vermiş:

"Daha önce de böcek yakalayan cihazlar tasarlanmıştı ama o cihazlarda zararlının tuzağa yakalanma anındaki koşullar tam olarak belirlenemiyordu.

Haberin Devamı

Bizim geliştirdiğimiz tuzak aparatı sayesinde böceklerin yakalandığı gün, ay, yıl, saat gibi bilgiler, yakalandıkları yere ilişkin anlık sıcaklık ve nem gibi parametreler dijital ortamda kaydedilerek merkeze aktarılıyor.

Cihazı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ilgili kurumlara kullanmaları için tavsiye edileceğiz.”

Peki bu bilgiler ne işe yarayacak?

Yanıtı şu:

"Bu veriler ışığında zararlı böceklerle daha iyi mücadele edilebilecek.

Hangi sıcaklık derecesinde veya hangi nemde daha çok alanda oldukları gibi bilgiler belirlenecek.

Bu bilgilere göre mücadele yöntemi bulunabilecek.”

EKİPTE KİMLER VAR

"Elektronik denetleme birimli feromon destekli tuzak prototipi ve sistem ekipmanı" isimli projede Orman Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Gonca Ece Özcan ile Yrd. Doç. Dr. Korhan Enez, Araç Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Osman Çiçek'in yanı sıra Tosya Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görevli Mustafa Yıldız da çalışmış.

* * *

Tüm ekibi kutluyorum.

Haberin Devamı

Dilerim bu cihaz kullanılır da zararlı böcekler nedeniyle ülkemizde yılda 300-400 bin metreküp ağaç kurumaktan kurtulur.

Fıstık sakızının kilosu

300 liradan satılıyor

Gaziantep'te antep fıstığı ağacının reçinesine halk arasında "fıstık sakızı" deniyormuş.

Açık renkli, kokulu, bal kıvamında ve yapışkan olan "Fıstık sakızı", ağaçların gövdesinden damlacıklar şeklinde toplanarak elde ediliyormuş.

Almacı Pazarı'nda aktarlık yapan Bülent Bilici, AA muhabiri Feride Pelin İnal’a konuşmuş:

“Fıstık sakızı ağaçlarının gövdesinden süzülerek oluşuyor.

50 gram sakız 2-3 günde ancak toplanabilir.

Çok zahmetlidir. Köylüler bu aylarda toplayıp bize getirir.

Haberin Devamı

Biz de 10 gramını 3 liraya satıyoruz."

Fıstık sakızının tedavi edici özelliği olduğuna inanılıyormuş.

Bilici bunun için şöyle diyor:

"Aktar amcalarımızın, dedelerimizin anlattığı bir hikâye vardır.

Kuş yaralandığı zaman kanadını fıstık sakızına değdirir iyileşirmiş.

Bizim dükkânın vazgeçilmez ürünlerinden biridir.

İstanbul, İzmir ve Ankara'dan müşterilerimiz de var."

Doktora tezlerini 3 dakikada

anlatmak için yarıştılar

“Demir Porifin Modifiyeli Hollow Fiber Membran Biyofilm Reaktör Kullanılarak Biyolojik Nox Giderim Sistemi Geliştirilmesi.”

Bu ne demek? Ne işe yarar?

Kocaeli’nde Gebze Teknik Üniversitesi’nce düzenlenen yarışmada, 5 üniversiteden 12 doktora öğrencisi, üçer dakikada tezlerini en iyi şekilde anlatmak için ter dökmüş.

Haberin Devamı

Yarışmada, öğrencilerin doktora tezlerinde kullandıkları araştırma yöntemlerini, ulaştıkları sonuçları ve bilimsel alana katkılarını ilgili konuda uzman olmayan kişilere, 3 dakika içinde herhangi bir ses veya video materyali kullanmadan, herhangi bir yardım almadan anlatmışlar.

1 saat süren yarışmanın ardından Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, televizyon programcı Deniz Bayramoğlu, gazeteci yazar Abbas Güçlü, haber sunucusu Buse Biçer'den oluşan jüri, en iyi sunumu yapan 3 öğrenciyi belirlemiş.

Yarışmada, İşletme Fakültesi doktora öğrencisi Serhat Sağ, "Açık İnovasyon Endeksinin Geliştirilmesi" teziyle birinci olmuş.

"Yüksek Enerjili Yoğunluğa sahip Li-S Bataryalar" teziyle Elif Ceylan Cengiz ile "Demir Porifin Modifiyeli Hollow Fiber Membran Biyofilm Reaktör Kullanılarak Biyolojik Nox Giderim Sistemi Geliştirilmesi" teziyle Faruk Can ikinciliği paylaşmış.

Haberin Devamı

Üçüncülüğü, "In Vitro Kültürden İzole Edilen Alev Ağacıyla İlişkili Bitki Büyümesini Teşvik Eden Endofitik Bakterinin Biyokimyasal ve Moleküler Karakterizasyonu" teziyle Irmak Şah elde etmiş.

Rektör Prof. Dr. Haluk Görgün yarışmanın amacını şöyle anlatmış:

"Farklı branşlarda çalışan insanlara bir konuyu 3 dakika içerisinde anlatmanın kanaatimce en önemli getirisi, bilimsel bilginin gündelik yaşantıya girebilmesidir.

İnsanların kendi aralarında herhangi bir konuyu tartışabilmesi gibi bilgi birikimlerini de aktarması, toplumun gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Bu anlamda bir bilim yuvası olan Gebze Teknik Üniversitesi’nin uluslararası nano kanser etkinliklerinde ilk defa Türkiye'yi temsil etmesi, ilk defa cam sanayi alanında yüksek lisans bölümü açması, ilk defa minyatür motor üretmesi ve ilk defa ülkemizi Silikon Vadisi'nde temsil eden yapıda yer alması gibi ülkemizde ilk defa '3 Dakikada Doktora Tezi Yarışması'nı hayata geçirmesi de dördüncü kuşak üniversite misyonuna sadık kaldığının göstergesidir.

Bugün ikincisini düzenlediğimiz ve artık ulusal mecraya yaydığımız bu yarışma sayesinde, son bilimsel çalışmalar ve teknik gelişmeler, geniş bir alana duyurulmuş olacak ve bununla beraber disiplinler arası öğrenci topluluklarının oluşumuna zemin hazırlanacak."

* * *

Doktora öğrencilerini bu yarışma için gösterdikleri cesaret nedeniyle kutluyorum.

İyi ki ülkemizde bu çalışmalar yapılıyor.

Hepsine başarılar diliyorum.

* * *

Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları