Kar realizasyonu biterse

Geçtiğimiz hafta yükselen petrol fiyatlarına ve emtia fiyatlarındaki artışa bağlı olarak Avrupa Merkez Bankası başkanı Trichet Euro faizlerinin güçlü kalması konusunda şahin duruş sergilemesine rağmen, Dolar tarafındaki olumlu gelişmelere bağlı olarak Euro / Dolar paritesinin gerilediğini gördük.

Bu hafta içinde açıklanacak ekonomik veriler ABD’den daha çok olsa bile, Avrupa verileri daha önemli çünkü Trichet’in geçtiğimiz haftaki açıklamaların ardından bu haftaki AB verileri AMB’nin faizleri yüksek tutma isteğini gerçek yönleriyle ortaya koyabilir.
 
ABD tarafına bakıldığında bu hafta içinde açıklanacak ekonomik veriler hem çok hem de önemli olmasına rağmen aslına bakarsanız ne şekilde açıklanacağı az çok beklentilere yansımış durumda ve bu durumda Dolar’ı fazla etkilemesini pek sanmıyorum. Açıklanacak olan sanayi üretimi, enflasyon, bütçe açığı ancak beklentilerin çok dışında gelirse ABD verileri pariteyi etkiler ancak dediğim gibi asıl sürprizler Avrupa tarafından gelirse gelir. Benim tahminim Avrupa verilerinden enflasyon, sanayi üretimi ve istihdamla ilgili verilerin güçlü kalmaya devam ederek petrol fiyatlarının da yükseldiğini dikkate aldığında yukarı yönlü atakların olabileceğini düşünüyorum. Hafta içinde 1.5280 seviyesinin altı kırılmazsa 1.5530’a doğru hareketler olabilir ama haftanın genelinde sıkışık ve yatay bir seyir izleyeceğimizi tahmin ediyorum çünkü yükselen petrol fiyatların yanında bir gerçek de yavaşlayan global ekonomi. Bu durumda paritenin yatay bir seyirde dalgalanacağını tahmin ediyorum.
 
Altında geri gekilmeler görülebilir
 
Dolardaki yükseliş olmasaydı şu belli ki altın bugün en az 930 Dolar civarında olması gerekirdi. Son günlerde petrol fiyatlarındaki yükselişler ve emtia fiyatlarının geneline bakıldığında görülen yükseliş hareketlerinin daha belirginleşmesi, özellikle gıda ürünlerindeki fiyatların gerilemesinin sadece kısa vadeli bir düzeltme olarak kalmasına neden olduğunu gösteriyor. Bu durumda emtia fiyatların yüksekliğinden kaynaklanan enflasyon beklentileri canlı kalaya devam ettikçe Dolar yükselse bile bu durum altın fiyatlarının yüksek kalmasına neden olabilir. Bu hafta içinde petrol fiyatlarında gelebilecek belirgin geri çekilmeler altın fiyatlarını zaman zaman baskı altında tutabilir. Bu durumda hafta içinde aşağı yönlü belirgin geri çekilmeler olsa da bu en azla 850 Dolar civarına kadar gelir. Ondan sonraki hareketler yukarı yönlü olabilir. Eğer alım yapılacaksa geri çekilmeleri beklemek lazım. Altın fiyatları şu an bulunduğu seviyeler olan 885 Dolar ve üzerine gitmesi için Doların belirgin bir şekilde düşmesi gerekiyor ama şu anda bu durum söz konusu olmadığından bugün için aşağı yönlü hareketler olabilir ancak hafta içinde gelebilecek yükselişler altını yatay kalmasına neden olur.
 
Petrol hane halkının cebine dokunmaya başlarsa
 
Petrol fiyatlarındaki yükseklik o kadar belirgin bir hal aldı ki bu durumda sadece sanayi kesimini değil hane haklı ekonomisini de olumsuz etkilemeye devam eder. Son zamanlarda petrol fiyatlarının düşmesine neden olabilecek neredeyse hiçbir faktör fiyata dahil edilmezken, petrol fiyatının yükselmesin neden olacak faktörler ki bunların başında hiç gerçekleşmeyen ancak beklentilerde varlığını sürdüren arz sıkıntısı beklentileri geliyor, petrol fiyatını nihayet 120 Doların üzerine oturmasına neden oldu. Belli ki bu ortamda bir manipülatif bir durum söz konusu. Çünkü büyük bir ihtimalle petrol fiyatını yakın bir zamanda çok aşağılarda göreceğiz ve o zaman kendimize madem bu kadar düşecekti de neden 126 Dolar’a kadar yükseldi diye sorabiliriz. Piyasa son zamanlarda arzdaki belirgin kısıtlamalara bağlı olarak petrolün yükseleceğini düşünürken acaba talepteki kısılmanın yaratacağı etkileri göz önüne alıyor mu bunu bilmiyoruz ama petrol fiyatlarındaki yükseklik en azından Doların yükselme senaryolarını desteklemiyor. Bu durumda ya Dolar gerileyecek ya da petrol fiyatları çok düşecek. Dolar gerilemesini bu hafta beklemediğimden o halde bu hafta içinde petrolde 120 Dolar’ın altına doğru oluşabilecek geri çekilmeler görebiliriz.
Yazarın Tüm Yazıları