Kalite paradoxurus’un midesinde

Bilin bakalım, dünyanın en kaliteli kahvesi nerede ve nasıl üretiliyor? En kaliteli kahvenin Endonezya’da üretildiğini söylesek kimse şaşırmaz ama nasıl üretildiği şaşırtıcı.

Paradoxurus adlı etobur memeli bir hayvan yaşıyor Endonezya’daki adalarda ve bu hayvan kahve ağaçlarındaki en kaliteli kahve çekirdeklerini yiyor. Asıl şaşırtıcı olan ise kahve çekirdeklerinin bu hayvanın midesinde öğütülmeden durabilmesi. Çekirdeklerde meydana gelen tek değişiklik, paradoxurus’un midesindeki enzimlerin onları fermantasyona uğratması.

Midede bir çeşit aroma kazanan kahve çekirdekleri dünyanın en kaliteli kahve çekirdekleri olma unvanını hak ediyor. Sumatra ve çevre adalarda yaşayan kahve üreticileri, bu hayvanın böyle bir özelliğe sahip olduğunu nasıl keşfetmişler bilinmez ama akıllılık edip paradoxurus beslemeye başlamışlar.

Akıllı kahve üreticilerinin bu yolla toplayabildikleri kahve miktarıysa dünya üzerindeki kahve tüketim miktarını göz önünde bulunduracak olursak çok az... Yılda yalnızca 250 kilo... Ve belki onu bu kadar değerli yapan da kısıtlı miktardaki üretim.

Hani bir hikaye vardır, tavuk altın yumurta yumurtlar ve “parlak zekalı” insan da tavuğu kesip altın yumurtaların hepsine birden sahip olmak ister. Ve elinde kalan sadece ölmüş bir tavuk olur. ışte bu kez hikayenin sonu öyle bitmiyor ve insan zekasını konuşturup altın yumurtlayan tavuğu en iyi şekilde beslemeyi seçiyor.

Sebzeli harmandalı pilavı

6 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişme süresi: 25 dakika

MALZEME LıSTESı
* 4-5 yaprak beyaz lahana
* 2 su bardağı pirinç (lüks baldo pirinç kullanmanızı öneririm)
* 4 su bardağı sıcak tavuk suyu
* 5 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 adet orta boy havuç
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 2 diş sarmısak
* 1 yemek kaşığı kuşüzümü
* 1-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
* 2 yemek kaşığı limon suyu
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 çay kaşığı yenibahar
* 4 çay kaşığı kuru nane ve tozşeker

YAPILIŞI
Pirinç, 2 çay kaşığı tuz katılan bol sıcak suda en az 50-60 dakika kadar bekletilir. Akan suyun altında yıkanıp süzülür. Diğer taraftan, dışı kazınan havuç, soyulmuş kuru soğan ve sarmısaklar mutfak robotuna aktarılıp püre haline gelinceye kadar çekilir (havuç ve soğan rendelenip, sarmısaklar pirinç tanesi büyüklüğünde de doğranabilir). Beyaz lahana yapraklarının kalın damarları kesilip atılır. ıncecik doğranıp ovalanarak yumuşatılır. Zeytinyağı geniş bir teflon tencerede kızdırılır. Üzerine robotta çekilmiş havuç, soğan ve sarmısak eklenip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kavrulur. Süzülmüş pirinç ilave edilip sürekli karıştırılarak 4-5 dakika daha kavrulur. Pirinç kavrulurken nişastasını dışarı verir ve hafifçe şeffaflaşır. Lahana yaprakları, fıstık, kuş üzümü, toz şeker ve limon suyu eklenip birkaç kez karıştırılır. Sıcak tavuk suyu ya da sıcak su ve bir tablet tavuk bulyon tencereye aktarılır. Tuz, karabiber, kuru nane ve yenibahar serpilip tencerenin kapağı kapatılarak pilav orta ısılı ateşte pişirilir. Pilav, suyunu iyice çekince ocak kısılır, 2-3 dakika daha pişirildikten sonra da ocaktan alınır. Pilav, tencerenin kapağı açılmadan en az 20-30 dakika dinlendirilir. Servise sunulmadan önce üzerine ince kıyılmış dereotu serpiştirilip karıştırılır ve sıcak sıcak servise sunulur.

Emine teyzenin susamlı patates keki

8 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişme süresi: 55 dakika

MALZEME LıSTESı
* 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
* 1 su bardağı sıvıyağ
* 1 su vardağı ılık süt
* 2 su bardağı un
* 2 su bardağı mısır unu
* 1 paket kabartma tozu
* 1 çay kaşığı karbonat
* 2 adet orta boy haşlanmış patates
* 1 demet dereotu
* 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Üzeri için;
* 1 adet yumurta
* 2 yemek kaşığı dolusu susam

YAPILIŞI
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine sıvıyağ ve ılık sütü aktarın. Un ve mısır ununu başka bir kapta karıştırıp karbonat ve kabartma tozunu da ilave edin. Unlu karışımı yumurtalı malzemeye katarak çatalla iyice karıştırın. Diğer taraftan, haşlanmış patatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Dereotunu da incecik doğradıktan sonra, patatesle birlikte yumurtalı karışımın üzerine aktarın. Kırmızı pul biberi de serpiştirip malzemeler iyice karışıncaya kadar çatalla çırpın. Orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabını sıvıyağla yağlayıp, hazırladığınız patatesli kek harcını bu kaba aktardıktan sonra, üzerini kaşığın tersiyle düzeltin. Yumurta ve susamı küçük bir kasede çatalla çırpın. Bu karışımı kaşık yardımıyla kekin üzerine sürün. 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında en az 50-55 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları