Kahvenin azı karar çoğu zarar

İsveç Kralı III. Gustaf, ölüm cezasına çarptırdığı ikiz kardeşlerden birinin, günde üç fincan çay, diğerininse aynı miktarda kahve içebileceğini söylemiş.

Sonuçta kahve içen kardeş diğerinden önce ölünce, kahve kraliyet doktorları tarafından "daha zararlı" ilan edilivermiş. Gerçi ölen kardeş 83 yaşındaymış ama yine de 18. yüzyıl şartlarında arkasından "Kahveden öldü" denmiş. Peki gerçekte durum nasıl? Yani, içtiğimiz kahve sağlığımızı tehdit ediyor mu? Aslında her şeyde olduğu gibi kahvenin de "azı karar, çoğu zarar". Kahvenin içeriğinde bulunan kafein, fazla alındığında tansiyonda yükselme, çarpıntı ve uykusuzluk gibi etkiler yapıyor. Peki "fazla" ne demek? Bünyeye ve kişinin sağlık koşullarına bağlı olmakla birlikte, uzmanlar genel olarak günde iki fincan kahvenin sağlığı tehdit etmediğini söylüyorlar. Ancak tiryakisi olunan şey Türk kahvesiyse biraz daha dikkatli olunması salık veriliyor. Çünkü Türk kahvesinde hazır kahveye oranla iki kat fazla kafein bulunuyor. Günde üç fincandan fazla kahve içimi kadınların baş belası olan kemik erimesini artırdığından özellikle menopoz dönemindeki kadınların daha dikkatli olması gerekiyor. Dikkatli olması gereken bir kadın grubu daha var ki, o da hamileler. Uzmanlar hamile kadınların aşırı kafein tüketiminden kesinlikle uzak durmaları gerektiğini belirtiyorlar.

Mısırlı semizotu salatası

2 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

á 1 demet semizotu (300-400 gr)

á 2 yemek kaşığı konserve mısır

á 2 adet orta boy kuru beyaz soğan

(Tatlı soğan da denir.) á 2 adet orta boy domates á 1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

á 2 yemek kaşığı yoğurt

á 1 yemek kaşığı tepeleme diyet mayonez á 1 çay kaşığı tatlı hardal

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı á 1 adet limon suyu

Semizotunun sadece yaprakları ayıklanıp sapları başka bir yemek için saklanır. Semizotu yaprakları yıkanıp süzülür. Diğer taraftan, tatlı beyaz soğan ince halkalar halinde doğranır. Domatesler de halka halka dilimlenir. Semizotu yaprakları büyük bir salata kasesine koyulur. Üzerine soğan ve domates halkaları eklenip iyice karıştırılır. Üzerine konserve mısırlar serpiştirilip bir kenarda bekletilir. Diğer taraftan, sosun hazırlanması için; yoğurt ve mayonez derin bir kaseye aktarılır. Üzerine tatlı hardal limon suyu ve zeytinyağı ilave edilip çatal yardımıyla, karışım pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpılır. Hazırlanan bu sos salatanın üzerine gezdirilip salata tekrar karıştırılarak sosu çekmesi için 10 dakika kadar bekletilir. Sosunu iyice çeken salata servise sunulur.

Balkabaklı çubuk baklava

12 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

Hamur için;

á 7 su bardağı dolusu un á 2 paket instant maya (11gr x paket) (1/2 paket yaş maya da kullanabilirsiniz, 42gr’lık paketin yarısı) á 2 çay kaşığı tuz á 1 su bardağı ılık su á 1 su bardağı yoğurt á 1 su bardağı sıvıyağ

İç malzemesi için;

á 3-4 dilim tatlı balkabağı á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan tozşeker á 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi á 2 çay kaşığı toz tarçın

Şurubu için;

á 2 su bardağı tozşeker á 3 su bardağı su

á 1 yemek kaşığı limon suyu

Başarılı olan insan rüyada bile kazanır

İç harcının hazırlanması için; soyulmuş balkabakları kuşbaşı et formunda doğranıp bir tencereye koyulur. Üzerine 2 su bardağı su ve tozşeker eklenip kısık ateşte, balkabakları iyice yumuşayıncaya kadar haşlandıktan sonra ocaktan alınır. Suyu süzülüp soğuması beklenir ve derin bir kaba aktarılır. İki paket toz maya derin bir kaptaki unun üzerine aktarılır. Piyasada kabartma tozu gibi pakette satılan bu toz mayanın kullanımı son derece pratiktir ve bu maya hamurun şekil almasını çok kolaylaştırır. Un ve maya karıştırılır. Tuz serpilip tekrar karıştırılır. Sırasıyla; ılık su, yoğurt ve sıvıyağ ilave edilip yaklaşık 4-5 dakika, kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Hamur toparlanır ve üzerine mutfak peçetesi serilip oda sıcaklığında yaklaşık 40 dakika bekletilir.

Dinlenen ve kabaran hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparılır. Hamur 1 yemek kaşığı un serpiştirilmiş tezgahın üzerinde merdane ya da oklava yardımıyla, 30-35 santim çapında açılır. Diğer taraftan, iç harcının hazırlanması için; soğuyan balkabaklarının üzerine çekilmiş ceviz ya da fındık içi ilave edilir. Toz tarçın da eklendikten sonra malzemeler çatal yardımıyla püre haline gelinceye kadar ezilir. Balkabaklı malzemeden 4-5 yemek kaşığı kadar alınıp yufkanın ucuna koyulur. Hamur ucundan başlayarak sarılıp rulo haline getirilir. Rulo, yaklaşık 2 santim çapında sigara böreği kalınlığında olmalı. Rulo keskin bir bıçakla 5-6 santim boyunda çubuk şeklinde parçalar elde edilecek şekilde dilimlenir. Bu parçalar yağlanmış fırın tepsisine yan yana ve aralıklı olarak dizilir. Baklavalar 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış fırında üzeri iyice sararıncaya kadar, 35-40 dakika pişirilip çıkarılır. Diğer taraftan şurubun hazırlanması için; tozşeker ve su orta boy bir tencereye aktarılıp kısık ateşte kaynatılır. Kaynayan şuruba limon suyu ilave edilip 4-5 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır, soğuması beklenir. Fırından çıkan sıcak baklavaların üzerine soğuk şurup gezdirilir. En az 30 dakika kadar bekletildikten sonra çıkarılır ve servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları