Kadınların yağlarla savaşında yeni silah Islak liposuction

Spora ve diyete rağmen vücutlarının şeklini bozan yağ kitlelerinden şikayet eden kadınlar için liposuction en çok başvurulan yöntemler arasında.

Son yıllarda liposuction yöntemindeki en önemli gelişmelerin başında "ıslak liposuction" geliyor. Bu yöntemde liposuction yapılacak bölgelere özel cihazlarla bazı solüsyonlar veriliyor. Ardından o bölge şişirilip yağlar sıvıyla geri alınarak kanamanın en alt düzeyde tutulması sağlanıyor. Kadınlar yaz aylarında mayo giydiklerinde vücutlarındaki fazlalıklardan bir an önce kurtulmak istiyor. Bu nedenle en çok başvurulan yöntemler arasında liposuction, karın germe ve meme küçültme, toparlama ameliyatları geliyor.

Liposuction bir zayıflama yöntemi değil. Sadece diyetisyen gözetiminde zayıflama diyeti yapan, beslenmesine dikkat edip sporu yaşam şekli haline getirdiği halde fazla yağlarından şikayet edenlerde kullanılacak bir yöntem. Bacak içleri, basen, karın, kol içlerinde biriken ve vücudun profilini bozan yağların alınmasında liposuction etkili oluyor. Ama her bölgeye özel farklı çaplardaki kanüller (ince uzun borular) var. Liposuction uygulanan her bölgeye özel bakımlar yapılması, eğer karında uygulanıyorsa belli bir süre korse giyilmesi gerekiyor. Yöntem 18 yaşın altındakilere yapılmıyor. Daha çok 30-40’lı yaşlardaki kadınlardan talep geliyor.

TECRÜBESİZ ELLERDE UYGULANMAMALI

İyi ellerde uygulandığında dokuda çöküntüler oluşmaz. Ancak bu konuda yeterince tecrübesi olmayanlar tarafından uygulanırsa, dokunun yapısında çöküntüler ortaya çıkabilir. Liposuction yapılan ortamın şartları da önem taşıyor. Ayrıca operasyon sonrasında morluk, kanama olabiliyor. Zamanla ortadan kalkıyor. Bu yöntemle yağ aldıranlar, işlemden bir ay sonra denize girebiliyor. Çok sıcak dönem yerine biraz daha serin dönemin beklenmesi konfor açısından önemli. Yağ alınmış yerlerde yeniden yağ fazlalıklarının oluşma riski az. Ancak bu defa da yağ alınmayan yerlerde fazlalıklar oluşabileceğinden beslenmeye özen göstermek ve spora devam etmek gerekiyor.

Genç kızlar büyük meme istiyor

Meme ameliyatları da kadınlardan çok rağbet görüyor. Genç kızlar daha çok meme büyütme ameliyatlarına, 30-40 yaş grubundaki doğum yapmış kadınlar ise meme küçültme ameliyatlarına yöneliyor. Meme büyütmede, son yıllarda silikon jel protezler tercih ediliyor. Meme altından girilerek operasyonun izi en aza indiriliyor. Protezlerde yenilikler var. Sertleşmeyi azaltan, doğal yapıda, kaza anında kendiliğinden parçalanmayan ve sızmayan protezler kullanılıyor. Meme küçültme ise yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Meme küçültmeden sonra meme ucunda his kaybı olabiliyor, ama bir süre sonra düzeliyor. Süt kanallarıyla ilgili uygun teknik kullanılırsa emzirmede sorun yaşanmıyor.

Karın germe ameliyatı sonrası iki ay ağır spor yok

Karın germe ameliyatları, özellikle de hamilelikten sonra vücutlarını beğenmeyen kadınlar için ideal. Hamilelik sonrası dönemde karın bölgesindeki deride çatlak, sarkma, yağlanma oluyor. Zorlanmayla birlikte kasların arası açılıp kurbağa karnı şeklinde görünüm ve karın fıtıkları oluşuyor. Karın gömlek gibi aşağıya iniyor. Karındaki sarkık olan deri, göbeğin altında kalan bölgede kalan tüm çatlaklar ve yağların hepsi, bir iç çamaşırı çizgisi altında kalacak şekilde bir kesiyle ortadan kaldırılıyor. Bu iz zamanla azalıyor, ince bir ip şeklini alıyor. Kişilerin vücudunda yara iyileşmesi iyiyse erken dönemde iyi sonuç alınıyor. Bazı kişilerde yara iyileşmesine bağlı olarak izlerin geçmesi zaman alıyor. Ameliyattan sonraki iki aylık dönemde ağır sporlardan, efor gerektiren işlerden uzak durmak gerekiyor.

Kadınlarda mantarın 8 nedeni

Vajinadaki enfeksiyon kaynaklı akıntılar, kadınların jinekoloji uzmanına en fazla başvurma nedenleri arasında yer alıyor. Kadınlarda en fazla şikayet yaratan konuların başında "mantar enfeksiyonları" geliyor. Şu durumlarda sık görülüyor:

Özellikle antibiyotik kullanımlarından sonra

Şeker hastalığı varsa

Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde

Hormonal değişiklik ve gebelikte

Obezite gibi durumlarda

Yüksek doz doğum kontrol hapları kullananlarda

Sık vajinal duş yapanlarda

Sperm öldürücü jel kullananlarda sıklıkla görülür.

Belirtileri: En sık görülen şikayetler kaşıntı ve akıntıdır. Ayrıca ilişkide ağrı ve idrar yaparken yanma da eşlik edebilir.

Tedavisi: Şikayeti fazla olmayanlarda lokal antifungal tedavilerden (vajinal ovül veya kremler) yüzde 80-90 oranında fayda görülür. Ağızdan alınan tek doz ilaçlar da kullanılanabilir. Ayrıca ek olarak dış genital organlar için kremler de uygulanabilir. Şiddetli enfeksiyonlarda 4-5 gün sonra doz tekrar edilmelidir. Mantar nemli ortamı sevdiğinden dış genital bölge kuru tutulmalıdır.

Acıbadem Kocaeli Hastanesi

Kadın Hastalıkları ve

Doğum Uzmanı Dr. Yıldız Tuncay
Yazarın Tüm Yazıları