İzmir Öykü Günleri 2010 yılında uluslararası olacak

KONAK Belediyesi ev sahipliğinde, Edebiyatçılar Derneği ve Ege Kültür Vakfı işbirliğiyle, Türkiye Yazarlar Sendikası İzmir Temsilciliği ve Türkiye PEN İzmir Temsilciliği’nin katkılarıyla düzenlenen İzmir Öykü Günleri’nin açılış konuşmasında Konak Belediye Başkanı ve Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Hakan Tartan bütün edebiyat dünyasını sevindiren bir müjde verdi:

Haberin Devamı

“İzmir Öykü Günleri, öncelikle, edebiyatımız içinde öykücülüğümüzün yerini belirginleştirmeyi hedefliyor; öyküyü, başat ve baskın bir yazınsal tür olarak öne çıkarıyor. Bu yönüyle, İzmir Öykü Günleri, ülkemizde üretilen edebiyata, öyküyü önceleyerek yön verme çabasındaki, kapsayıcı ve sorgulayıcı bir etkinlik biçimidir. Sekiz yıldan bu yana, ülke edebiyatı içindeki hemen her eğilimden yazarın kendini özgürce temsil edebildiği, çok sesli, demokratik ve bağımsız bir edebiyat platformudur. Önümüzdeki yıl, 10. Öykü Günleri’ni uluslararası bir organizasyona taşıyacağız. Tıpkı “Uluslararası İzmir Şiir Buluşmaları”nda olduğu gibi, Türkiye’nin alanında tek, dünyanın da önemli etkinliklerinden birisi yapacağız.

Haberin Devamı

Bu yönüyle, İzmir Öykü Günleri’nin, ülkemizdeki benzeri kültür sanat etkinliklerinden ayrılarak bir fark ve ayrım yarattığı rahatlıkla ileri sürülebilir.”


BU
yılki onur konuğu Tarık Dursun K. idi. İzmirli olan ve şimdi de İzmir’de yaşayan iyi öykücü Tarık Dursun K.’nın sinema çalışmaları da önemlidir.


Onun öykü günlerinde onur konuğu olması, gerçekten bunu düzenleyenlerin isabetli bir kararıdır.


Öykü günlerinde gerek edebiyata, gerek sinemaya yaptığı katkılar bir arada değerlendirildi.


Öykücülüğü üzerine konuşmalar yapılırken, sinemacı yanı da ihmal edilmedi.


Gelen dinleyicileri bir sürpriz bekliyordu, onun filmlerinde başrol oynamış Ahmet Mekin ve Eşref Kolçak da katılanlar arasındaydı.


Anılarını aktardılar.


Ayrıca onun filmlerinden yapılmış bir kolaj, izleyicileri yıllar öncesine götürdü.


Yetmişe yakın öykücünün katıldığı bu günlerde benim ve dinleyiciler için özel bir bölüm vardı.


Türk edebiyatında 1950 Kuşağı olarak anılan öykücüler üzerine de konuşuldu, hiç kuşkusuz bu konuşmalardan en ilgi çekeni de bu kuşağın iyi temsilcilerinden biri olan Adnan Özyalçıner’in orada olmasıydı.

* * *


YEREL yönetimlerin, belediyelerin sanata yatırım yapmalarını ben görevleri arasında sayıyorum. O kenti yönetenler, kentin kültürel durumundan da sorumludurlar.

Haberin Devamı


Verdikleri hizmet içinde, orada yaşayanların kültürel gereksinimi de yer alır.


Bu açıdan etkinliklerin devamını diliyorum. Hele uluslararası bir nitelik kazanması, edebiyatımız için önemli bir adımdır.


Artık ülkeler birbirlerini sanatçılar, edebiyatçılar aracılığıyla tanıyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları