İzmir lokması

Bu tatlı için kabartma tozu gibi küçük paketlerde satılan çok pratik olan ve hamura çok çabuk karışabilen “instant” maya kullanmanızı tavsiye ederim. Ya da 42 gramlık yaş mayanın dörtte birini kullanın.

Haberin Devamı

Unu derin bir kaba aktarın. Üzerine toz mayayı serpiştirip (yaş maya kullanacaksanız, elinizle ufalayarak yine unun üzerine serpiştirin) tahta kaşıkla karıştırın. Üzerine zeytinyağını ekleyip bir taraftan tahta bir kaşıkla karıştırmaya devam ederken, bir taraftan da ılık suyu ilave ederek malzemeleri iyice çırpın. Böylece akıcı ama boza kıvamında bir hamur elde etmiş olacaksınız.
Son olarak, üzerine yumurtayı kırın ve hiç karıştırmadan oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin. Buradaki püf noktası yumurtanın hamurla karıştırılmadan bekletilmesidir. 30 dakika sonunda iyice kabarıp koyu boza kıvamına gelen hamuru tahta kaşıkla tekrar karıştırdıktan sonra kenarda bekletin. Diğer taraftan, 2 su bardağı sıvıyağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte iyice kızdırın. Yağın çok kızgın olması gerekir. Hamurdan tatlı kaşığıyla aldığınız küçük parçaları kızgın yağa bırakın. Ya da hamurdan bir avuç alıp baş ve işaret parmaklarınız arasında sıkın. Hamur toplarını tencereyi sallayarak üzerleri iyice sararıncaya kadar kızartın.
Kızaran hamurları el kevgiri yardımıyla tencereden alıp üzerine kâğıt havlu serdiğiniz servis tabağına yerleştirin. Tatlı kaşığını her seferinde tavadaki yağa batırarak hamurdan parça koparmak daha kolay olacaktır. Böylece hamur kaşığa yapışmaz.
Şerbeti hazırlamak için; su ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarıp kısık ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Sıcak haldeki lokmaları soğumuş olan şerbete aktarıp 1-2 dakika bekledikten sonra şerbetin içinden çıkarın. Bir servis tabağına alıp servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Hamuru için;
-  1,5 su bardağı un
-  1 poşet 11 gr’lık instant toz maya (42 gr’lık yaş mayanın yarısını da kulla-
nabilirsiniz)
-  Yarım su bardağı zeytinyağı
-  1 su bardağı ılık su
-  1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
Kızartmak için;
-  2 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti için;
-  3 su bardağı tozşeker
-  2 su bardağı su
-  yarım çorba kaşığı limon suyu

Yazarın Tüm Yazıları