İzmir kahramanları

Ege-Koop yanlış yapıyor! Tek kişinin Konak’a heykelini dikmek istiyor.

Oysa İzmir’e bayrak çekenlerin onuru, başta Atatürk olmak üzere, Fahrettin Altay Paşa’dan başlayıp Yüzbaşı Şerafettin’e, Teğmen Hamdi’ye, Teğmen Ali Rıza Akıncı’ya ve Sarı Kışla’ya bayrak çeken Yüzbaşı Fikret Yüzatlı’ya kadar bir çok kişinindir.

EGE-KOOP Başkanı Hüseyin Aslan, "Kordon’da Nal Sesleri" isimli tiyatro eserine sponsor oldu. Bu eser, günümüze, yani Kuvayı Milliye’nin 90. yılına tam denk düşen değerli bir çalışmadır, tüm yaratanları kutluyorum.

Tiyatro eseri, tıpkı roman gibi kurgusal sanat eseridir, tarihe bire bir denk düşmek zorunda değildir. Tiyatro eserinin esinlendiği değerli öğretim üyesi Kemal Arı’nın "Üçüncü Kılıç" kitabı da, adı üstünde tek yazarlı kişisel bir kitaptır, üstelik Yüzbaşı Şerafettin’in ailesinin finanse ettiği bir kitaptır. Hatta, Kemal Arı’nın 16 Kasım 2008’de Ege-TV’de saat 21.05’teki, "9 Eylül günü Yüzbaşı Şerafettin koynundan kanlı bayrağı çıkardı ve göndere çekti" sözleri, hepimizi, konu ile ilgili tüm aileleri derin hayretlere düşürmesine rağmen, kişisel bir görüştür, söyleyen inanıyorsa karşı çıkmanın ve ülkenin bu buhranlı döneminde yeni tartışmalar çıkarmanın anlamı yoktur.

Ancak, Ege-Koop, sözü geçen tiyatro eserine dayanarak, Konak’a Şerafettin Bey’in heykelini dikmeye kalkışırsa, bu toplumsal kamu girişimdir ve tüm halkımızı ve tarihimizi, yani "kamu vicdanını" bağlar, nereye bağlar biliyor musunuz?..Vefasızlığa ve tarihsizliğe!

GERÇEKLER..

Gerçekleri tek tek sayalım.. İzmir’e 9 Eylül’de bayrak çekenlerin başında, Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa gelir.. Devam edelim.. Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa’nın, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa’nın, 1. Ordu Kumandanı Nurettin Paşa’nın birinci elden bu zaferde öncü rolleri vardır.

Devam edelim..İzmir’e önce süvari birlikleri girmiştir. O halde, 5.Süvari Kolordusu Kumandanı Orgeneral Fahrettin Altay Paşa’nın ve tüm kolordu kumandan, subay ve erlerinin bu zaferde payı vardır. Kolordunun üç tümeni, İzmir’i ele geçirmiştir. Yani Kurmay Albay Mürsel Bakü komutasındaki 1. Süvari Tümeni, Kurmay Albay Zeki Soydemir komutasındaki 2.Süvari Tümeni, Kurmay Albay Suphi Kula komutasındaki 15. Süvari Tümeni, üç ayrı koldan şehre girmiş ve zaferi perçinlemiştir. Bu komutanların ve askerlerinin İzmir’in kurtuluşunda payı eşittir.

İZMİR’E BAYRAK ÇEKENLEN

Gelelim bayrak çekenlere.. Kadifekale’ye "Teğmen Celil" bayrak çekmiştir. Kordon’daki postaneye daha sonra orgeneral olan "Üsteğmen Selahattin Selışık" (Avukat Ayla Selışık’ın babası) bayrak çekmiştir. Konak’taki Sarıkışla’ya, daha sonra orgeneral olan eski Hava Kuvvetleri Komutanımız Zeki Doğan komutasındaki "Yüzbaşı Fikret Yüzatlı" (İşadamı Feyyaz Yüzatlı’nın dedesi) bayrak çekmiştir ve daha sonra İsmet Paşa’nın yaveri olmuştur. Karşıyaka’da ise bu görevi, "Binbaşı Zekai Kaur" ve "Bombacı Ali Çavuş" gerçekleştirdi.(Belgeleri hazırdır)

Gelelim Konak Meydanı’ndaki Hükümet Konağı’na.. Halkapınar’da vurulan ilk dört şehidimiz, Fahrettin Altay Paşa komutasındaki 5.Süvari Kolordusu, 2.Tümen, 4.Alay, 2.Bölük, 2.Süvari Takım Kumandanı Teğmen Ali Rıza Akıncı’nın askerleridir.

Konak Meydanı’na ilk gelen Teğmen Ali Rıza Akıncı, bir grubun verdiği sopalı bayrağı Hükümet Konağı’na çekmiş, kısa süre sonra gelen Yüzbaşı Şerafettin (İzmir)ve Teğmen Hamdi (Yurteri) ile, bu kez üçü omuz omuza, sopalı bayrağı çıkarmış, alay sancağını göndere çekmişlerdir. Rütbesi yüksek Yüzbaşı Şerafettin Bey öne çıkmıştır.

Bayrak çekme şerefi, Gazi Paşa’dan başlayıp, en aşağıdaki üç subaya kadar hakça uzanır. 9 Eylül’ün şerefini tek kişiye indirgeyemezsiniz! Bu tiyatroda olur, kitapta olur, ama milli heykelde, tarihi anıtta olamaz!

9 EYLÜL ANITI

Bunları geçmişte Ege-Koop panellerinde belgeleriyle anlattım.. Panelleri yöneten Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, ben konuşurken neredeydi acaba?.. Bunları hiç hatırlamaz mı?..

Şimdi çıkmış, Konak’a, Yüzbaşı Şerafettin’in tek başına heykelini dikecekmiş!.. Yazıklar olsun!.. Bunca insanın hakkı çiğnenir mi?.. İzmir bu kadar sahipsiz mi?.. Oysa, Konak’a 9 Eylül’ün tüm kahramanlarını yansıtan bir muhteşem anonim "9 Eylül Anıtı" yakışır!

Hakkı yenmiş tüm aileler, Teğmen Ali Rıza Akıncı Lisesi öğrenci velileri, şu günden itibaren Büyükşehir Belediyesi’ne ve valiliğe, öte yandan cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza, genel kurmay başkanlığımıza, tüm parti genel başkanlıklarına, milli ve tarihi hakları konusunda, başvurularını başlatmış bulunmaktadır. Alınları açıktır!

9 Eylül’de bayrak çeken subaylar

Fotoğrafta, İzmir Hükümet Konağı’na 9 Eylül 1922’de Türk bayrağını çeken Yüzbaşı Şerafettin, Teğmen Hamdi (Yurteri) ve Teğmen Ali Rıza (Akıncı) görülüyor. Çekilen bayrak Teğmen Ali Rıza Akıncı’nın elindedir. Bayrak çekerek tarihe geçenler 3 kahraman subayımızdır. (Fotoğraf. Yaşar Aksoy arşivi)

Cumhurbaşkanımız, bayrak çeken teğmenin okulunu açıyor.

İşte Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, İzmir Valisi Kutlu Aktaş döneminde, Çiğli’deki tarihi bir törene onur vermekte. Cumhurbaşkanımız Çiğli’deki Teğmen Ali Rıza Akıncı Lisesi’ni açıyor. Çünkü Ali Rıza Akıncı’nın, İzmir’e bayrak çekenler arasında olduğu devlet tarafından incelenmiş ve onaylanmıştır. Cumhurbaşkanı yanında Ali Rıza Akıncı’nın eşi rahmetli Meliha Akıncı gözyaşları içinde, hemen yanlarında ise ’ben’ bulunuyorum. Biz, hepimiz, orada bulunanlar, resimde görülenler, o gün hayal mi gördük acaba?..

Kahramanların hakkı yenmesin

İzmir Hükümet Konağı’na bayrak çeken kahramanlardan Teğmen Ali Rıza Akıncı’nın oğlu, 83 yaşındaki emekli Hava Yüzbaşı Vural Akıncı, mağdur edilmeye çalışılan bir ailenin İstiklal Madalyası taşımaya hak kazanmış büyüğü olarak şu açıklamayı yaptı:

"- Yüzbaşı Şerafettin değerli bir kumandandır, babamın takımının bağlı olduğu bölüğün kumandanıdır, hem de İzmir’e girişte 2. Tümene vekalet etmektedir. Bir üst kumandan olarak kelle koltukta en önde şehre girmesi, askeri teamüle göre imkansızdır. 9 Eylül sabahı kendi takımından 4 askerini Halkapınar’da şehit bıraktıktan sonra, Konak Meydanı’na ilk gelen ve halkın verdiği bir ucu sopalı bayrağı Hükümet Konağı’na çeken benim babamdır.

Daha sonra "ordu bayrağı" oraya gelir.. Beş dakika sonra gelen Yüzbaşı Şerafettin ve Teğmen Hamdi ile bu kez alay sancağını göndere hep birlikte çekmişlerdir. Hadi, halkın verdiği ilk bayrağı çekenin babam olduğunu unutalım, ama sonra 3 kişi birden ordu bayrağını birlikte göndere çekmişlerdir. Nice kitap ve belge bunu doğrular. Yüzbaşı Şerafettin, tek başına bayrak çekmemiştir.

AİLECE HELALLEŞTİK

Dahası Yüzbaşı Şerafettin’nin Hükümet Konağı’ndan sonra, Sarı Kışla’ya da bayrak çektiğini ileri sürenler oldu. Sarıkışla’ya bayrak çekenin daha sonra orgeneral olan Zeki Doğan komutasındaki Yüzbaşı Fikret Yüzatlı (daha sonra İsmet Paşa’nın yaveri) olduğu, geçtiğimiz yıllarda Cumhuriyet gazetesindeki yayınlarda apaçık ispatlanmıştır.

Babam, her 9 Eylül’de şehre bayrak çeken subay olarak İzmir’de ağırlandı, merasimlerde konuştu, geçit törenlerinde anıldı, ilk 9 Eylül’de ve bir yıl sonra yine 9 Eylül günü Hükümet Konağı balkonunda çekilen temsili tüm fotoğraflarda bayrak babamın elindedir. Yüzbaşı Şerafettin bunlara itiraz etmediği gibi, Kemeraltı’nda ordu tarafından filme çekilen ilk 9 Eylül resmi geçidinde babamı önüne alarak yürüyüşü başlatmıştır. TRT’de Şadan Gökovalı, Zeynel Kozanoğlu gibi değerli insanlar babamın bayrak çekme anılarını defalarca görüntülü olarak yayınlamadı mı?.. Devletimiz, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel eliyle İzmir’e ilk bayrak çekenlerden Teğmen Ali Rıza Akıncı Lisesi’ni hizmete açmadı mı?..Bu lise, Çiğli’de hala çalışmalarını sürdürmüyor mu?..İzmir Valiliği giriş salonunda duvardaki resimli plakette, İzmir’e bayrak çeken 3 subayın isimleri birlikte yazılı değil mi?

Yüzbaşı Şerafettin, yıllar sonra, 1944’te ağır hasta olduğu Bursa Hastanesi’nden çıktığında, Mudanya’da rıhtımda "Konya" vapurunu beklerken, kendisini geçirmeye gelen babam ve anneme, "Bayrak hakkınız yenmemeli, İzmir’e ilk ben girmedim, bayrak çeken teğmenimdir, helal edin, Ali Rıza’nın hakkı teslim edilmeli" demiştir ve bizim aileyle kendisi helalleşip birbirlerine sarılmışlardır. Biz, bu yaşta yalan mı söyleyeceğiz?.. Gidin bakın Karacaahmet Mezarlığı’na, babamın mezarının başındaki kitabede, ’İzmir’e bayrağı ilk çekene fatiha..’ yazar. Bu kabir, ordumuzun isteği doğrultusunda yapıldı.

VATAN HAKKI

Gazeteci Yaşar Aksoy, bizim ve diğer kahramanların 9 Eylül haklarının ortaya çıkması için bir ömür boyu mücadele etti. Yüzbaşı Şerafettin büyük insandı, ailemiz daima ona saygı göstermiştir. Ama Şerafettin Bey’in ailesi ve onun hakkında kitap yazan öğretim üyesi veya heykelini dikmeye kalkan Ege-Koop da, ailemizin, Teğmen Hamdi’nin, Fahrettin Paşa’dan Atatürk’e kadar hepimizin, Sarı Kışla’ya bayrak çeken Yüzbaşı Fikret Yüzatlı’nın ’vatan hakkına’ saygı duymalıdır. Konak’a, en önde Mustafa Kemal’in olduğu anonim bir ’9 Eylül Anıtı’ yakışır, tek kişinin değil!.."

Vicdanımız kan ağlıyor!

Rahmetli Teğmen Ali Rıza Akıncı’nın büyük oğlu ve babasının İstiklal Madalyası’nı taşımaya hakkı olan Emekli Hava Yüzbaşı Vural Akıncı (83), babalarının ve diğer kahramanların hakkının yendiğini gözyaşları içinde açıkladı.
Yazarın Tüm Yazıları