İşte ruhu besleyen gıdalar

Bu yiyecekler, sadece bedeninizi beslemekle kalmıyor, ruh sağlığınıza da iyi geliyor.

Haberin Devamı

Ruh sağlığımızı zorlayan o kadar çok faktör var ki... Sokağa çıkın, 10 metrede kızacak 10 sebep bulursunuz. Yorgunluk, mutsuzluk, stres ve depresyonla baş etmek için bazı gıdalardan destek alabilirsiniz. Beslenme uzmanı Ferin Batman ruhunuzu besleyecek yedi gıdayı şöyle sıralıyor:

Pazı: Koyu yeşil yapraklı, bu sebze magnezyum içeriğiyle beyinde enerji düzeyini arttıracak biyokimyasal reaksiyonlara katılıyor. 2009’da Avustralya’da yapılan bir çalışma, yüksek magnezyum alımının depresyonu azalttığını gösterdi. Pazı yerine bir başka yeşil yapraklıyı, ıspanağı da tercih edebilirsiniz.
Kuzu ve dana eti: Özellikle yeşillikle beslenen hayvanların etlerinde oldukça yüksek miktarda konjuge limoleik asit bulunuyor. Bu, beslenme uzmanlarının sevdiği bir yağ türü. Vücutta metabolizmayı uyarıyor. Öte yandan stres hormonlarını da azaltıyor. Kırmızı etin demir içerdiğini biliyorsunuz. Kansızlık sorunu yaşayan çoğu kadın yorgunluk ve mutsuzluktan şikâyetçi. Kırmızı et bunlar için ilaç gibi.
Bitter çikolata: Buna kim itiraz edebilir? Batman, “Tabii ki gofretlerden bahsetmiyoruz” diye uyarıyor. Neden mi? Çünkü çikolatayı sağlık için yararlı kılan özelliği, içerdiği kakao miktarı. Yapılan araştırmalara göre, kendinizi mutsuz hissettiğiniz anlarda, enerjiniz tükendiğinde ya da tatlı isteğinizi bastırmak için 20 gram bitter çikolata yeterli!
Yoğurt: Düzenli süt içerek veya yoğurt yiyerek alacağınız enerji ve kalsiyum, ruhunuza da iyi geliyor. Kalsiyum beyne mutluluk veren sinir ileticilerinin hareketini sağlıyor. Anksiyete, depresyon, huzursuzluk, unutkanlık ve yavaş anlama gibi sorunların çözümü için de kalsiyum kaynaklarının yeterince tüketilmesi gerekiyor.
Kuşkonmaz: Triptofan denilen bir aminoasit içeriyor. Bu hormon, vücutta mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin sentezine katılıyor. Serotoninin beyinde görevli en önemli ileticisi. Ayrıca yüksek folat içeriğiyle de depresyonun üstesinden gelmede yardımcı. Kuşkonmaz her yerde bulunmuyor. Bulmakta zorlanıyor veya sevmiyorsanız aynı maddeyi hindi eti veya yumurtadan da alabilirsiniz.
Çeri domates: Domates likopen içeriğiyle beyin gelişimini destekliyor. Yine beyinde, depresyona neden olan etkenlerle savaşıyor. Likopen özellikle domatesin kabuk kısımlarında yüksek miktarda bulunuyor. Çeri domateslerini kabuklu yemek kolay. Likopen emilimini arttırmak için bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin.
Yumurta: Çinko, B vitamini, iyot ve kaliteli protein içeriğiyle yüksek enerji sağladığı gibi aynı zamanda gün boyu enerjinizi koruyor. 2008’de yapılan bir araştırmaya göre kahvaltıdaki iki yumurta, kilo kaybını destekliyor ve diyet süresince psikolojinizi de destekliyor.

Yazarın Tüm Yazıları