İstanbul ve AB’nin çöpünü istemiyoruz

TEKİRDAĞ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat, Çorlu’nun dibine katı atık tesisi yapılması kararına karşın ciddi verilere dayanan itiraz dilekçesini Tekirdağ Valiliği’ne sundu... Çorlu’daki STK’lar da benzer hukuki ve teknik itirazlarda bulundular.

Haberin Devamı

Trakya'nın ihtiyacının -10 katı büyüklükteki arıtma tesisi neyi amaçlıyor

İktidarın dayatmasıyla kurulmak istenen ‘Entegre Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi’ne karşı ortaya konulan itirazlar özetle şu noktalarda toplanıyor:

- Çorlu’nun Karatepe bölgesinde böyle bir tesisin kurulması için ilgili kurum ve kuruluşların görüşü alınmamıştır. 1/5000 ve 1/1000’liklerin dışında 1/25.000 çevre düzen planlarına uyumlu değildir. Uygulamalı imar planları, 3194 sayılı İmar Kanunu’na usul yönünden aykırıdır.

- Çorlu Belediyesi planları iptal ettiğinden Hazine’nin, belediye aleyhinde açtığı dava sürerken, bu alanın Hazine adına kaydı hukuken yanlıştır.

- Bu büyüklükte bir tesisin 1/25.000’lik planda gösterilmemesi yanlıştır.

- Tesis bölge ihtiyacının birimlere göre 5 ile 10 katı büyüklüğündedir. Trakya yöresi için yüksek olan bu kapasiteye erişim ancak bölge dışında toplanacak atıklarla olasıdır. Bakanlığın 2009 verilerine göre Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve İstanbul’un toplam tehlikeli atık miktarı 67.245 ton/yıl olduğu göz önüne alınırsa bu derece büyük bir yakma tesisinin önlenemez çevresel etkileri olacağı bir gerçektir.

- Kemerburgaz’da en yakın yerleşim yerine 600 metre mesafede bulunan yakma tesisinden çıkan emisyonlar hâkim ya da hâkim olmayan rüzgârlarla bütün ekosisteme hem akut hem kronik olarak zarar vermektedir. Özellikle furan ve dioksin gibi son derece kanser yapıcı gazların rüzgârlarla taşınmasından bütün çevredeki yerleşkeler, ormanlık alan içinde yaşayan tüm canlılar zarar görmektedir. (İSKİ’nin tespitlerine göre bu tesisteki sakıncalar ve Hamidiye sularını etkileyen unsurlar anlatılıyor.)

- Önemli tarım arazileri üzerinde, köy yerleşimleri yakınında ve Çorlu merkezine 1.5 km mesafede kurulması planlanan tesisi; atık çamur, tehlikeli endüstriyel atıklar, atık yağlar, atık akü ve piller, diğer bir ifadeyle patlayıcı, parlayıcı, kansorejen, kalıcı kirleticileri işleyecek olan tehlikeli atık tesisidir.
Son derece tehlikeli atıkları bünyesinde toplayacak ve işlemden geçirecek tesisin yerleşim ve tarım arazilerinin içerisine kurulması kabul edilebilir değildir. Projeye ilişkin hazırlanan ÇED raporu tesisin çevresel etkilerini ortaya koymaktan çok bu etkilerin önlenmesi noktasında yapılacakların sıralandığı kimi zaman gerçeklikten uzak, çoğu zaman da uygulamada karşılığı olmayan önlemlerin vaat edildiği bir rapordur. Çok çeşitli türde atığın yoğun miktarlarda kabulü yapılması planlanan tesisin üzerine kurulacağı tarım toprağının ve çevresindeki tüm canlıların cıva, kurşun, dioksin ve furan gibi zehirli atıklara maruz kalacağı göz ardı edilemez bir gerçektir.”

Haberin Devamı

Yobazlar vatandaşı huzursuz ediyor

Haberin Devamı

ULVİ Yanardağ, Yeni Sabah, Güneş ve Hürriyet’te uzun yıllar çalışmış; Uğur Dündar’ın Arena ekibi arasında yer alan önemli bir gazetecidir. Önceki akşam telefon etti, “Sinirlerime dokunan bir konuyu anlatacağım” dedi. Dinledik:
“Bostancı’da ünlü kasaplar çarşısı son zamanlarda lokantaya dönüştü. Akşam oğlum ve aile dostumuzla lokantalardan birine gittik. Baştan farkında değildim. Lokantaya üç sakallı gelmiş. İşyeri sahibi ‘Hayırdır, buyrun, hoş geldiniz’ demiş, Gelenler de ‘İçerideki arkadaşlara bir selam vermeye geldik. Nasıllar, iyi midirler diye soracağız’ karşılığını vermişler.

İstanbul’un belirli semtlerinde bu tür ‘baskı’ girişimleri bilindiğinden, sahibi işyerine sokmamış kendilerine, nazikçe yol göstermiş.”
Yanardağ şunu demek istiyor:
“Bu kişiler bizi nasıl huzursuz ederler? Kim içki içiyor, onları tespite mi geldiler. Ne ‘selam’ını vermek istiyorlar? Bu cesareti kimden alıyorlar? Sayın Vali H. Avni Mutlu ve Sayın Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın hiç böyle bir şey duydunuz mu? İktidara haber veriniz; iyi şeyler olmayacak. Ne yazık ki, Türkiye’miz iyi yolda değil.”

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

DÜNYADA en büyük bor rezervlerinin Türkiye’de Bigadiç, Emet, Kırka, bölgelerinde bulunduğunu, konsantre bor üretiminin de Bigadiç, Emet ve Kestelek’te yapıldığını, rafine ürünlerin ise Bandırma, Kırka ve Emet’te gerçekleştirildiğini bildiren CHP Balıkesir milletvekilleri Namık Havutça, Ayşe Nedret Akova ve Haluk Ahmet Gümüş ile birlikte 23 arkadaşının “Türkiye’nin çıkarlarının nasıl korunacağının kapsamlı olarak TBMM tarafından araştırılması için bir önerge verdiklerini...

- CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu’nun, belde belediye başkanlarına da hususi damgalı (Yeşil Pasaport) almaları için pasaport kanununda değişiklik yapılmasını istediğini...

- AA ve Cumhuriyet’in eski Erzurum Temsilcisi Mehmet Gültekin’in eski eşi ve Mustafa Gültekin’in annesi Ayten Öztürk’ün bugün Erzurum’da toprağa verileceğini...

- AKP Kocaeli İl Genel Meclisi Üyesi Hacı Kocabay’ın, AKP’den ihale yolsuzluklarının olduğunu iddia ederek istifa ettiğini...

- CHP’nin ev sahipliğindeki Sosyalist Enternasyonel’in iki günlük ‘Arap Dünyası Özel Komitesi’ toplantısının bugün Harbiye’deki Hilton Oteli’nde yapılacağını...

Haberin Devamı

Ataşehir’de ilk kez çarşaf liste

CHP kongrelerinde “Çarşaf liste yok, blok var” yazımıza Ataşehir’den yanıt geldi. Yarınki ilçe kongresinde taraflar arasında uzlaşma sağlanmış. Bu durumda CHP’deki tüzük kurultayı sonrasında, çarşaf liste ilk kez Ataşehir’de uygulanacakmış; ‘Demokratik Tüzük-Çarşaf Liste’ sloganı ile girilecek seçimi, Belediye Başkanı Battal İlgezdi de destekliyormuş. Üç aday Kaya Uluyılmaz (mevcut İlçe Başkanı), Merih Türe (eski il yöneticisi-kadın aday) ve Hakkı Altınkaynak (il delegesi)... Muhalif kesim ise, Battal İlgezdi’nin, Sivas’tan aday getirdiğini ileri sürerken, Hakkı Altınkaynak’ın İstanbul delegesi olduğu bildirildi. Ataşehir’in 400 delegesi var.

Yazarın Tüm Yazıları