Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

İstanbul’da Uluslararası Suluboya Rüzgârı

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

"Uluslararası Atanur Doğan Suluboya Çalıştayı", 21 Haziran – 01 Temmuz 2013 tarihlerinde, İstanbul Suluboya Topluluğu & Tomurcuk Vakfı ortaklığında Kadıköy Şirket-i Hayriye Galerisi’nde gerçekleştirildi.

Çalıştaya adını veren ünlü ressam Atanur Doğan’ın ifadesine göre; İstanbul Suluboya Topluluğu & Tomurcuk Vakfı ile gerçekleştirilen projenin temelini dostluk, paylaşım ve hoşgörü oluşturdu. Bu vasıfların eksik olduğu bir dünyada hiçbir sorunun çözülemeyeceği gerçeğiyle, tüm engel ve önyargıların aşılması sonucunda güzel bir hayal inanılmaz bir gerçeğe dönüştü.

Resim tekniklerinin en eskilerinden olan şeffaf suluboya tekniğinin öğretilmesi ve sevdirilmesini amaçlayan Çalıştay’da Tomurcuk Vakfı Resim Atölyesi Gençleri usta suluboya sanatçıları ile birlikte çalışma şansını yakaladılar. Sanatseverler tarafından ilgi ile izlenen performanslarda üretilen resimler, ileri bir tarihte, Tomurcuk Vakfı yararına düzenlenecek bir sergide sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Haberin Devamı

Tomurcuk Vakfı, zihinsel engelli çocukların anneleri tarafından üç adımda gerçekleştirilmiş bir sivil toplum kuruluşu. İlk adım olan Tomurcuk Eğitim, Kültür, Dayanışma ve İşletme Kooperatifi 2006 yılının Ağustos ayında hayata geçirilmiş. Bu kooperatif kurulurken; doğuştan ya da sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmiş çocukların kendi kendilerine yeterli birey haline gelmelerinin ve toplumsal yaşama katılımın en önemli öğelerinden olan üretime katılmalarının sağlanması amaçlanmış.

İkinci adım olan Tomurcuk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi 2007 yılının Haziran ayında faaliyete geçmiş. Amaç; engelli gençlere ve çocuklara Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitimcilerle akademik eğitim verilmesi. Kooperatif üyesi anneler her gün dönüşümlü olarak bu merkezde bulunuyorlar. Merkez’de; bir yandan okul çağında olup eğitimleri devam eden zihinsel engelli çocuk ve gençlerin rehabilitasyonlarına yönelik çalışmalar yapılırken diğer yandan da eğitimlerini tamamlamış yaşları 18’in üzerinde olan gençler tam zamanlı olarak çeşitli atölyelerden faydalanıyorlar. Sonuç olarak, özgüvenlerini geliştirecek pek çok olanak sunulan bu gençlerin ve çocukların maksimum düzeyde sosyalleşmeleri sağlanıyor.

Haberin Devamı

Üçüncü ve son adım olan Tomurcuk Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı, 2010 yılı Ocak ayında hayata geçirilmiş. Kooperatif zihinsel engelli çocukların anneleri tarafından kurulmuşken, vakıf babaları tarafından oluşturulmuş. Bu vakıf ile; anne ve babaların Tomurcuk Gençleri’ne dair hayalleri daha geniş bir platforma taşınmış. Velilerin çocuklarının kendilerinden sonraki yaşamlarını güven altına almaya dair soyut kurguları bu yeni kurumsal oluşum sayesinde somut hale dönüşmüş. Tomurcuk Vakfı çalışmalarına, halen, bu ana amaç doğrultusunda devam ediyor.

Tomurcuk Vakfı’nı İstanbul Suluboya Topluluğu ile ortak bir proje yürütmeye götüren kişi ise, sanat danışmanları ve gönüllü eğitmenleri olan Ressam Günsu Saraçoğlu.

Haberin Devamı

İstanbul’da Uluslararası Suluboya Rüzgârı

Saraçoğlu’nun Tomurcuk Vakfı gençleri ve aileleri ile yolları, vakfın gönüllü resim eğitmeni olarak görev yapmaya başlaması ile kesişmiş. Sanatçı, öğrencileri ile ilgili duygu düşüncelerini; “Ben zannediyordum ki; onlara birçok şey öğreteceğim, bana ihtiyaçları var. Zaman içerisinde gördüm ki, ne kadar da çok yanılmışım. Artık, ben onlardan birçok şey öğrenmeye başladım ve benim onlara çok ihtiyacım var. Koşulsuz sevginin olabileceğini gördüm onlarda. Saf düşünce ve duygu dünyalarına girmeme müsaade ettiler. Onlarla birlikteliğimde duyguların ne kadar basit ifade edilebileceğini, bu şekilde kişinin yalnızlığından ne kadar kolay kurtulabileceğini gördüm.” sözleri ile ifade ediyor. Ve şöyle sesleniyor onlara: “Bana bir ayna tuttunuz; kendime, ruhuma ve kişiliğime çeki düzen veriyorum sayenizde. Teşekkürler çocuklar. İyi ki varsınız hayatımda.”

Ben de, “iyi ki böylesine özverili insanlar var hayatımızda” diyorum. Böyle insanların var olduğunu görmek umutlarımı arttırıyor.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları