İstanbul Büyükşehir adayını AKP 19 isimden belirleyecek

CHP diğer sosyal demokrat partilerle güç birliğine sıcak bakmaz ve aday belirleme konusunda henüz etkin bir çalışması dikkat çekmezken, AKP bugünden itibaren atağa geçti.

Dün bir okurumuz aradı. İstanbul'dan bir arkadaşıyla bir adaylık görüşmesi için CHP Genel Merkezi'ne gittiğini ancak partide geçmiş dönemlerdeki canlılığı göremediğini söyledi ve ‘‘CHP ne yapıyor; AKP'nin ağırlığı karşısında aday olmak isteyenlerin sayısında eskisi gibi bir yoğunluk olmadığını görüyorum’’ söyledi.

AKP ise yoğun bir çalışma yürütüyor. İstanbul il örgütü Abant'ta yerel yönetimlerle ilgili iki günlük bir kampa alındı. Kampa, başta il yönetim kurulu ve tüm ilçe başkanları eşleriyle katılıyor. Örgütte, 28 Mart seçimlerinde uygulanacak stratejiler ve adaylıklar konusunda yeni değerlendirmeler yapılacak. İstanbul İl Başkanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ‘‘Referanslarının İstanbul olduğunu’’ bildiren açıklamasına göre seçimler için hazırlıklarını tamamladıklarını söylüyor.

Müezzinoğlu ‘‘Biz diğer partilere bakmıyoruz; bütün ilçeleri nasıl kazanırız ona bakıyoruz. İstanbul'daki her 10 belediyeden en az 8'ini alacağız’’ diyor.

SORU-YANIT

Başbakan'ın kafasında İstanbul Büyükşehir adaylığı için bir isim var mı?

- Henüz olduğunu sanmıyorum, çünkü yaptığımız çalışmaların sonuçlarını bekliyor.

AK Platform toplantısı sonunda Büyükşehir ve ilçe belediyeleri için yaptığınız anketlerin sonucu ne oldu?

- Salon toplantıları, sokak taramaları, gelen mektuplar ve internet üzerinden elde 247 bin bilgi formunun sonuçları profesyonel bir şirket tarafından değerlendiriliyor. Büyükşehir Belediyesi için 76 isim önerildi; bunlardan 19'u değerlendirmeye alındı ve bunların vizyonu, güvenirliliği, dürüstlüğü, çalışkanlığı gibi sorularla yeniden yeni bir anket çalışmasına başlandı. Önerilen adaylardan 11-12'i bilinen isimler.

ADAYLAR YENİ YILDA

İlçeler...

- Her ilçeye de en az 6-7-8 isim önerildi. Bunlar da taranarak değerlendiriliyor.

Ali Müfit Gürtuna, geçen hafta Başbakan'la görüşmüş...

- Evet görüştü, daha sonra benimle de görüştü.

Ahmet Hakan, Sabah'taki köşesinde ‘‘Gürtuna aday olamayacak’’ diyor.

- Değerlendirmeler devam ediyor; şu an bir şey söylemek için erken.

Müezzinoğlu,
başka bilgi vermek istemiyor. Ancak İstanbul'da seçimi mutlaka alacaklarını iddia ediyor.

Partilerin adayları YSK'nın 5 Ocak'tan sonra seçim takvimini ilan etmesinin ardından belli olacak.

‘Ben haklı çıktım’

MAVİ Akım'la ilgili davada, ÖHS (Öztaş-Hazinedaroğlu-Stroyantrans Gaz) konsorsiyumunun çıkarları doğrultusunda sözleşme protokolünün 'avans ödemesi' başlıklı maddesini değiştirdikleri ve OHS'ye yeterli güvence almadan 46 milyon dolar avans ödedikleri iddiasıyla Botaş eski Genel Müdürü Gökhan Yardım ve Yönetim Kurulu üyeleri Kutluhan, Çınbay, Uğur Başer ve Hayri Nadır Bıyıkoğlu ve Arif Bilal Uzuner için 6'şar milyon 46'şar bin lira 'ağır' para cezalarına mahkum olmaları ile ilgili karar üzerine Vatan gazetesi ilginç belgeler yayınlıyor.

Gözaltına alınan bankacı Derya Ertuğrul'un ‘‘Mavi Akım projesini üstlenen konsoriyumun koordinatörü Ömer Hakan Bozkurt'un talimatıyla, bankadaki hesabından aldığım 50 bin doları, BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım'ın gönderdiği kişiye verdim’’ biçimindeki iddiası, mahkeme kararında soru işaretleri yarattı.

VERSO Araştırma Şirketi'nin sahibi Erhan Göksel dün Gökhan Yardım'ın kendisini maddi tazminata mahkum eden mahkeme kararını gönderdi.

Olayı şöyle anlattı:

‘‘Mavi Akım'ı ortaya çıkartan benim; çünkü bütün gelişmeleri biliyordum. O zaman yaptığım bir TV programında Gökhan Yardım'ın yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığını söyledim. O da bana yayın yoluyla hakaret davası açtı. 2001'in sonlarıydı sanıyorum, 10 milyarlık tazminat isteğine mahkeme 300 milyon ceza vermişti.. Şimdi Gökhan'a gülünç de olsa 6 milyon lira ceza verilmesi ve hele Vatan gazetesindeki son ifadeleri okuyunca ne kadar haklı olduğum ortaya çıktı. Hakkında verilen karar, gelişmeler karşısında tartışmalı hale geldi. Ben de Ankara 6. Asliye Hukuk Hakimliği'nin verdiği kararın yeniden görüşülmesini isteyeceğim.’’

Biliyor musunuz?

İÇİŞLERİ Mülkiye Müfettişlerinin İstanbul'daki belediyelerin meclis üyelerinin mal bildirimlerini gözetim altına aldıklarını; bu arada bildirimde bulunmamış bazı Meclis üyelerinin araya hatırlı kişileri sokarak eski tarihli bildirimde bulunmak istediklerinin ortaya çıktığını...

EMİNÖNÜ'nde bir partinin başkan adayının, rakiplerini destekleyen seçmenlerin evlerine 'zarflar' bıraktırdığını, bunları geri çevirenleri ise başkanlığa gelirlerse, mahallelerine hizmet götürmemekle tehdit ettiklerini...

Biliyor musunuz?

Mesaj panosu

TÜSES'
in ‘‘Yerel Seçimler ve Yerel Yönetim Reformu’’ paneli The Marmara'da bugün 14.00-17.30'da. Konuşmacılar: Ali Çarkoğlu, Ersin Kalaycıoğlu, Sezgin Tüzün, Yiğit Gülöksüz.

ŞİŞLİ Belediyesi'nin '2004 Nişantaşı Yılbaşı Festivali' bugün 19.00'da Abdi İpekçi Caddesi'nde konserler ve defilelerle başlıyor.
Yazarın Tüm Yazıları