İran Türkleri Farslılaştırılıyor

LÜTFEN, Güney Azerbaycan Türkleri’nin sesini dünya kamuoyuna duyurunuz. Çünkü, İran sınırları içinde kalan ve 300 bin kilometrekarelik topraklarda yaşayan Güney Azerbaycan’daki Türklere, İslam devriminin ilk yıllarından beri yapılan baskılar devam etmektedir.

İran’daki Azerbaycan Türkleri, asimilasyon tehlikesiyle karşı karşıyadır. ‘Türk’ kelimesi, Azerbaycan genci için neredeyse bir kábus haline gelmiştir. Doğu Azerbaycan Vali Yardımcısı Süphan İlahi, Tebriz’de yayınlanan gazetelerin temsilcileriyle 2 Ekim 2005 günü yaptığı toplantıda, ‘Pan-Türkistlere karşı yönetim tarafından gerekli çözümlerin üretileceğini’ söyleyerek, İran Türkleri’nin Farslılaştırılması için her türlü yola başvurulacağının işaretlerini vermiştir.

Samed NAİMİ

MUHALEFETE DİKKAT

AZERBAYCAN yazılarınızı büyük üzüntüyle okudum. Siz sadece demokratik geçmeyen seçimlerle işbaşına gelmiş insanlarla görüşmüşsünüz. Bunu Azerbaycan gerçeği gibi gösterdiniz ki hiçbir alakası yok... Avrupalı bir demokrat olarak siz, halkın ve demokratik muhalefetin yanında yer almalıydınız. Sizin tutumunuz 12 yıllık devlet politikasına uygun. Bu tutum Azerbaycan’da Türkiye’ye olan güveni sıfıra indirdi.

Haydar ALİBEYLİ ffa363-6@yahoo.de

İKİ MAFYA GRUBU

BİRÇOK sorunu olan Azerbaycan’da Resul Guliyev olayına neden bu kadar yer verdiniz. Olay çok basit; iki mafya grubu arasındaki çıkar çatışması... Eğer olayların köküne inmek isteniyorsa Ferman Demirkol’un ‘Diktatörler Uyumuyor’ kitabı okunmalıdır. Bu şahıs uzun yıllar Azebaycan’da çalışmış bir hukuk hocasıdır ve Aliyevler’le Rasul Guliyev arasındaki çekişmenin kökünü doğru ve tarafsız olarak anlatmaktadır. Her bir Azeri Türkü, kalbinde bir Türkiye ve Atatürk sevgisiyle doğuyor. Doğrudur, zamanında baba Aliyev bu sevgiyi öldürmek için çok şeyler yaptı, hatta işi Türkiye vatandaşlarına vize uygulamaya kadar bile götürdü, fakat başaramadı. Lütfen bu sevgiyi harcatmayınız.

Bir öğretim üyesi-İSTANBUL

TÜRK HALKINA TEŞEKKÜR

BEN
bir otelin basın bürosunda çalışıyorum. Azerbaycan yazılarınızı okudum, harika olmuş, elinize sağlık. Şu an bu zor günlerimizde yanımızda olduğunuz, Azerbaycan’ımıza arka çıktığınız, destek verdiğiniz için başta siz olmak üzere Türk halkına teşekkür ederim. Her zaman yanımızda olduğunuz için sağolun!

Yeter ALİYEVA-BAKÜ

Samanyolu ve Kanal 7’yi TRT solladı

TRT, laik Cumhuriyet anlayışını ilk kez bu Ramazan’da yok saydı; din istismarcılığı yaptı. M. Kemal Öke’nin ‘Düşünce İklimi’ programında Prof. Hayrettin Karaman’ın şeriat propagandası yaptığını hayretle izledik. İftar saatinde yayınlanan ‘Ramazan Sevinci’ programında Dr. Senai Demirci, henüz bulûğ çağına gelmemiş çocuklara dualar ve ilahiler okutturdu. Yine küçük bir kız çocuğunun resminin yeraldığı ‘Ey oruç tut beni’ yazısının sık sık ekrana getirilmesi dikkat çekti. ‘Minik Dualar Grubu’nun klibi yayınlandı. Kanal D haberlerinde M.Ali Birand bu olayı ‘TRT’nin çelişkisi’ olarak nitelendirdi. CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Başbakan Erdoğan’a ‘Cumhuriyet’in 82. yılında TRT’de laik hukuk sistemini eleştiren bir program yayınlanmasına göz yumulması ne kadar doğrudur?’ diye sordu.

TRT Yasası’nın 5. maddesinin d ve m bentlerinde ‘din ve mezhep ayrımı yaratmak’ ve ‘inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak’ hükümleri olmasına karşın yayınlanan bu tür programlara RTÜK bir işlem yapmakta mıdır? TRT müfettişleri neden suskun kalıyor; savcılar niye harekete geçmiyor?

Neler oluyor

OKURLARIMIZIN, Diyanet İşleri ve TRT’ye dönük şikayetlerini içeren küçük bir soru demeti:

Ramazan boyunca ve Kadir Gecesi’ndeki mevlitte, TRT ekranlarında eskiden izlediğimiz mevlithanlar ve duahanları neden göremedik? Onların ‘suçu’ tarikat ve cemaat yandaşı olmamak mıdır?

TRT, din programı yaptırdığı kişilere ne kadar para ödemektedir?

Diyanet İşleri Başkanlığı Yüksek Din Kurulu, ‘Sakal-ı Şerif’ konusunda bugüne kadar neden bir açıklama yapmadı?

Diyanet İşleri Başkanlığı, cami avlularının ‘panayır’ haline dönüştürülmesine (Sultanahmet Meydanı ve Fatih Camisi gibi...) neden ses çıkartmıyor? Cami avluları ‘meta’ yeri midir? Diyanet’in, yayınladığı genelgeleri dinlemeyen belediyelere karşı bir uyarı yapılmış mıdır?

Eyüp’te bir işportacının, ‘mukaddes’ zemzem suyundan yapılmış sahlep satması ne olarak yorumlanmalıdır? Olağan bir ticari faaliyet midir; yoksa ‘cennet’ vaadeden din istismarcılığı mıdır?

AKP A.Ş.

BARTIN
Devlet Hastanesi, bilgisayarlı giriş ve yönlendirme hizmet personeli alımı için 1 Eylül günü 400 kişi başvurdu. 30 kişi işe alındı. İşe alınan kimler mi?

AKP İl Genel Meclis Üyesi Recep Kantarcıoğlu’nun oğlu Fatih Kantarcıoğlu, AKP İl Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Yılmaz’ın kızkardeşi Semra Yılmaz, AKP Kozcağız Belde Başkanı Sabri Kızılay’ın oğlu Önder Kızılay, AKP Milletvekili Asım Kulak’ın danışmanı Hüseyin Gevrek’in akrabası Bedriye Zırtıloğlu, AKP Milletvekili Asım Kulak’ın kayınbiraderi Erdem Rüstem, AKP Gençlik Kolları İl Başkan Yardımcısı Sinan Kireç’in yakını Gülcan Kireç.

Allah’tan partinin adı Adalet ve Kalkınma Partisi. Garibana, hısım akrabası olmayana yaşama şansı bırakmayanlar şunu unutmasınlar ki, zaman haksızı, güçlüyü güçsüzü ortaya çıkaracaktır.

Fatma DÖŞEME-Mağdur

Haşim Bayram’dan korkan basın!..

KONYA’da, Kombassan Genel Kurulu’nu takip eden DHA muhabiri Kerem Pulgat, Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram ve korumaları tarafından tartaklandı, kamerası kırıldı. Basın emekçisi Pulgat’a yapılan saldırıyı Konya’daki 8 gazeteden sadece Yeni Meram Gazetesi haber yaptı. Konya yerel basını, meslektaşlarına yapılan saldırıya kulaklarını tıkadı, gözlerini kapadı. Anadolu’daki basının hali maalesef budur. Küçük bir reklam pastası uğruna bir basın mensubunun tartaklanmasına duyarsız kalmak, yarın başka saldırılara da duyarsız kalmayı gerektirir.

Bahri KILINÇEL KONYA

Soruşturma açıldı

ERZURUM Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, ‘Erzurum’da Panayır’ (28.10.2005) başlıklı yazımıza şu açıklamayı gönderdi: ‘Belediyemiz tarafından Zümrüt Fuarcılık AŞ’ye günde 2500 insanımızın faydalandığı iftar çadırını kurması karşılığında yapılan yer tahsisi, bölgede otantik bir ortam oluşturulmasına yönelikti. Daha önce seyyarların işgali altındaki bu bölgede kurulan çadırlarda, firma ile yapılan anlaşma gereği hediyelik ve süs eşyaları satılacaktı. Anlaşmaya uymadığı ve seyyar satıcı mantığıyla hareket ettiği için sözleşme gereği firma hakkında yasal işlemler başlatıldı. Çadırlar ise kısa süre içerisinde kaldırılacak.’

GÜNÜN SÖZÜ

‘Her insan iyi doğar, her toplum onu bozar.

(Montesquieu)


Biliyor musunuz

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Başkan Vekili İdris Güllüce’nin imzasıyla, Göztepe Parkı’ndan sonra Göztepe-Kozyatağı ve Bostancı üçgenindeki yeşil alanlara 6 cami daha yaptırma kararı alındığının ortaya çıktığını...

MESAJ PANOSU

‘EMİNÖNÜ CHP örgütü üyesiyim. Başkan Nevzat Er’e soruyorum: Ramazan ve kandil için ilçe afişlerle donatıldı ama Cumhuriyet Bayramı için ise hiç bir şey yapılmadı. Bakan M.Ali Şahin’in Fatih’ten ‘getirttiği’ yardımcısınız Mahir Katırcı ‘Cumhuriyet’i yok sayıyor? Kendisini, Şahin’e şikayet etmeyi düşünüyor musunuz?’
Yazarın Tüm Yazıları