İnsanlar iktidar gibi düşünmüyor

AKP’nin getirdiği Bütünşehir Yasa Tasarısı’nın meclisten geçmesi halinde belde belediyelerin kapatılacak olması CHP öncülüğünde kurulan sandıklar ile halka soruldu.

Haberin Devamı

Vatandaş, beldelerine sahip çıkarak belediyelerin kapatılmasına ‘Hayır’ dedi.

CHP’nin pazar günü 98 beldede yaptığı referandumda 123 bin 608 kişi oy kullandı, 121 bin 561 kişi “Belediyeme dokunma” dedi. Ortalama katılım oranı % 54 oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, “Bu sonuçlar, halkın iradesinin % 98 oranında ‘belediyelerime dokunma’ şeklinde ortaya çıktığını göstermektedir” dedi ve “Bu sonuçlardan sonra AKP belediyeleri dayatmacı bir anlayışla kapatma inadını sürdürecek midir?” diye sordu.

Bir örnek verirsek, 130 yıllık bir belediye olan Alaçatı’daki (Çeşme) referandum sonucu şöyle:

Seçmen sayısı 5150

Oy kullanan 5115

Geçersiz 7 

Kapatılsın 28

Kapatılmasın 2010

Bodrum Turgutreis beldesinde de kullanılan 3 bin 373 oydan 3 bin 324’ü ‘Hayır’, 40’ı ‘Evet’ dedi, 9’u ‘Geçersiz’ kabul edildi. Bitez’de ise 995 oydan 983 ‘Hayır’, 12 ‘Evet’ çıktı. Mordoğan’da 1587 oydan 1555 ‘Hayır’, 37 ‘Evet’ çıktı. Edremit Akçay’da 2.816 oydan, 2.761’i ‘Hayır’, 45’i de ‘Evet’ oldu, 10 oy da ‘Geçersiz’ sayıldı.

İktidar, Büyükşehir Yasa Tasarısı ile 2950 belediyeden 1582’sinin kapatılmasını öngörüyor.

İlk etabı tamamlanan referandumun ikinci etabı da 21 Ekim Pazar günü yapılacak. CHP elindeki 190 beldesininin 98’i dışındakilerle de seçmenleri sandığa davet edecek... Ayrıca, AKP’li, MHP’li BDP’lilerin başkanlığındaki beldelerde de halkın tercihini soracak. Bu bakımdan ikinci etaptaki yerel referandumun sonuçlarının kamuoyunu çok etkilemesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Birileri bizi dövüyor ama...

HÜRRİYET’in haberine göre, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Türk ekonomisinin başarılı bir süreçten geçtiğini belirtmiş. Sanayiciler genellikle buna benzer demeçler veriyor. Peki madem ekonomimiz çok iyi, her gün yapılan bu zamlar neden? Neden krizde olan Yunanistan, İtalya ve İspanya’dan daha pahalı benzin satın alıyoruz? Neden ücretlerimiz onlardan az? Neden açlık sınırında milyonlarca vatandaşımız var? Ödediğimiz KDV ve ÖTV oranları neden çok yüksek? Durumumuz, rakibinden devamlı dayak yiyip, ağzı burnu dağılmış boksöre antrenörünün ‘Çok iyi gidiyorsun, aferin, devam et’ demesine benziyor.
Birileri bizi dövüyor ama kim? Bir bulsak onu!
E. DEMİROĞLU

Haberin Devamı

Kahramanmaraş Müzesi’ni mutlaka görün

Günay’a teşekkür

K.MARAŞ Arkeoloji Müzesi, 6 yıllık bir restorasyondan sonra, 1 yıl önce yeniden açılmıştır. Genellikle arkeoloji müzeleri soğuk duran taşlar olarak algılanır. Bu kez Türkiye’de ilk kez, fosillere hareket verilen dinamik bir kurguyla tüm M.Ö. 15.000’den, M.S. 1100’e kadar Yukarı Ceyhan Hitit, Roma, Bizans uygarlıklarını kapsayan, herkesin anlayacağı bir biçimde yeni bir anlayışla anlatılmıştır. Benzer bir uygulamayı, dünyada çok müze ziyaret ettim ama sadece büyük ölçekte ABD’de Orlanda Universal Sitesi’nde gördüm. Müzenin restorasyonunu yapan genç ekibi ve Kültür Bakanlığı’nı (Ertuğrul Günay) kutluyorum. Gezi turları K.Maraş müzesini tur kapsamına alabilecekleri gibi, isteyenler uçakla veya otoyolla İstanbul ve Ankara’dan günübirlik hem Arkeoloji Müzesi’ni hem de K.Maraş’ı ziyaret edebilir. Müze severlerin kaçırmamaları gerekir.
Aslan ÖZMEN

Haberin Devamı

Eminönü’ne ucube!

SON günlerde Eminönü Yeni Cami Meydanı’na Büyükşehir Belediyesi ucube, prefabrik bir zabıta merkezi dikti. Başka yer yokmuydu da her gün binlerce insanın geçtiği meydana ve estetikten yoksun bir şekilde dikildi. Asıl ucube anıt bu olsa gerek. Tarihi değerlere resmi kanallarla zarar veriyoruz. O meydan halkın ortak malı, ‘ben istedim dikerim’ mantığı olmaz. Gidin görün ne demek istediğimi anlayacaksınız. Oradan geçen turistler bu mimari şaheserin Yeni Cami ile uyumunu kıskanıyorlardır eminim! Hiç mi estetik gözüyle bakan yetkili yok bu ülkede?... Umudumu artık kaybediyorum.
Bora SOYLU

Mesaj Panosu

- SEFERİHİSAR’daki Tohum Takas Şenliği’ni yazmışsınız. Üyesi olduğum agaclar.net sitesinde üç senedir, düzenli bir şekilde sanal tohum takas etkinliği yapılıyor. 1.12.2012’ye kadar üyelerden gelen tohumlar tek merkezde (İzmir Aliağa) toplanıyor. İzleyebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-calismalari/28540.htm
Murat ÖZ
- SU hakkı kampanyası... ‘Su Hakkı Anayasal Güvence Altına Alınsın!’ Bugün Taxim Hill Otel’de 12.00’de. Konuşmacılar: Melda Onur, Ufuk Aras, Osman Özgüven, Ömer Madra, Doç. Dr. Cengiz Aktar, Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Şenol Karataş, Nuran Yüce...(bilgi@suhakki.org; 0555-863 16 36)

Yazarın Tüm Yazıları