İnşallah Tijen kurtulur

YILIN ANNESİ OLSUNHani her sene, "Yılın annesi" falan seçiyorlar ya, bence tamamen palavra.

Eğri oturup, doğru konuşalım: Bizim anneliğimiz, sağlıklı çocuk anneliği. Asıl "Yılın annesi" seçilmesi gerekenler, Tijen Hanım gibi özürlü çocuk anneleri. Allah yardımcıları olsun. (Şenay)

- Doğru söze ne nedir? Alkışlanır. Haklısınız, umarım elinde imkan olan bazı kurum ya da kişiler de sizin gibi düşür.

HEPİMİZ ANNEYİZ AMA


İçim acıyarak okudum yazınızı. Ve kendi kendime sordum: Benzer bir şey benim başıma gelseydi, bu kadar sabırlı olabilir miydim? Tamam, hepimiz anneyiz ama Tijen Hanım gibi anne olmak, öyle her annenin harcı değil. Bazı geceler, kızım uyutmuyor beni ya da yorgun işten döndüğümde istiyor ki, onunla oyun oynayayım. Ona, "Uykum var beni rahat bırak" diyorum, ya da "Dur bir nefes alayım..." Peki Tijen Hanım ne yapsın? En azından ona "Yılın Annesi" unvanını borçluyuz. Ne dersiniz? (Nilüfer Ü.)

- Doğru, annelik insana sabrı, sabretmeyi öğretiyor ama Tijen’in bu hayatta öğrenmek zorunda kaldığı şeyler, bizim öğrenmek zorunda kaldıklarımızdan çok daha ağır. "Yılın annesi" seçilir mi seçilmez mi bilemem, ben sadece, orada köşeye sıkışmış o güzel kadın, "Baksana, yalnız değilmişim! Beni de düşünen birileri varmış" demesini istiyorum. Sesimizi duyuyor musun Tijen?

TİJEN KABUL EDERSE


Eğer Tijen Hanım kabul ederse, Oğulcan ile iletişim kurmaya çalışmak istiyorum. Onunla anlaşabilirsem, beni severse Tijen Hanım’ın kendine ayırabileceği bir-iki saati olur. Bu da çözüm değil biliyorum ama daha fazlasını yapabilme imkanım yok. Belki Tijen Hanım tanımadığı bir insanla buluşmak veya tanışmaktan çekinebilir, Balmumcu’da Adidas’ta çalışıyorum, evim Yeşilköy’de. Onların istediği bir yere gidebilir, istedikleri bir yerde tanışabilirim onlarla. Nasıl rahat edeceklerse, bana uygundur. (Esra Ö.)

- Esracım, ne kadar iyisin ve tatlısın. İçinden gelerek yazdığın belli. Tijen isterse seninle iletişim kurar, sen hep böyle kal, öpüyorum.

LOBEKTOMİ ÇÖZÜM OLABİLİR


Şimdi söyleyeceğim şey, size korkunç gelebilir ama bir çözüm de olabilir. Bir aralar, "lobektomi" yapılıyordu. Beyinin ön parçası, yani lobu alınıyordu. Ağır şizofreni vakalarında uygulanıyordu ve ameliyat edilen kişi kuzu gibi oluyordu. Vahşi bir yaklaşım olduğu için terk edildi ama Güden Ailesi çaresizlik seviyesine göre, bunu da hesaba katabilir. (Ahmet S. T.)

- Haklısınız, gerçekten vahşi bir şey. İnsan bunu yapabilir mi yapamaz mı bilemiyorum. Birden Guguk Kuşu filmini hatırladım, ne kadar etkilenmiştik. Yine de önerinizi yazarak iletmiş oluyorum.

O TİJENLERDEN BİRİ DE BENİM


Yıllarca aynı konularla boğuştum durdum. "Şimdi bitti mi?" diye soracak olursanız, "Hayır bitmedi." Ama bir şekilde, düzen tutturduk. Özürlü iki kızım var. Ama Oğulcan kadar ileri düzeyde zihinsel gerilikleri yok. Eğitilebilir durumdalar. 15 yıl kadar eğitim desteği verdik. Şimdi biri 32, diğeri 27 yaşında. Onlarla o kadar çok şey paylaştım ki, bu birikimlerimi bir kitapta bile topladım. Tijen Hanım bilsin ki, birçok yerde onun gibi, onun konumunda başka anneler de var. Belki bir eğitim kurumu öneremem ama çeşitli konularda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunabiliriz. İletirseniz sevinirim. (Ender T.)

- Tijen, esas olarak sizin konumuzdaki annelerle temas kurmak, onların tecrübelerinden yararlanmak istiyordu. İletiyorum.

HALİS KURALAY BEN


Dört yıl önce Bebek’te röportaj yapmıştık. Umarım beni unutmamışsınızdır. Halis Kuralay ben, "Hayata dokunmak" kitabının yazarı. Şu an, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde özel eğitim hizmetlerine bakan şube müdürüyüm. Görme, işitme, zihinsel engelliler, otistikler, üstün yetenekli çocuklar... Yani, genel eğitimin dışına taşan hemen her şey benim alanıma girmekte. Oğulcan’ın ailesiyle görüşmek isterim. Şimdiye kadar neler yapmışlar bilmek isterim. Teşekkürler, selamlar. (Halis K.)

- Sizi unutabilmem mümkün mü? Çok sevindim sizden haber aldığıma. Tijen Hanım’la irtibat kurabilmeniz için elimden geleni yapacağım. Yardımcı olmaya gönüllü olmanıza da çok sevindim. Söyleyeceğiniz bir şey olduğunda beni aramaya çekinmeyin. Çok sevgiler.

SEKSTEN BAŞKA ŞEYLER DE VAR

Bu dünyada, seksten başka şeylerin de olduğunu görmüş olmanızdan memnuniyet duyduğumu söylemek isterim. Hayat, sadece hazlardan ve zevklerden ibaret değildir. Onda, tahammül edilmesi imkansız acılar, katlanılmaz ve üstesinden gelinemez zorluklar da vardır. Umarım Tijen Hanım gibi insanların yaşadığı acılar, hayata dair algılamalarınızı biraz değiştirir. (H. Atacan)

- Ben sadece seksten bahseden biri değilim. Hiçbir zaman da olmadım. Sadece, sekse tabu muamelesi yapan, seksten hiç bahsetmeyen biri değilim. Hayat, acılardan, zevklerden mutluluklardan, hazlardan oluşmuş bir bütündür. Ben de hayatı, bütün duygularıyla kucaklamaya çalışıyorum. Hepsi o kadar. Araştırın, geçmişte de Oğulcan ve Tijen’in öyküsü gibi pek çok haber yaptım. Ama tabii insan sadece görmek istediğini görüyor.

WEB SİTESİ YAPAYIM


Oğulcan’la ilgili yazını okudum. Ben öyle çok zengin biri değilim, maddi açıdan bir desteğim olamaz, ama yetkililerin dikkatini çekmek ya da bir yardım kampanyası oluşturmak için şöyle bir fikir geldi aklıma: Bir web sitesi yapabilirim. Masraflarını da karşılarım, o sorun değil. Senin yaptığın röportajı, o siteye koyarız, Güden ailesiyle ilgili yeni haberleri de. Gerekli izinleri de alırız, annesi adına bir hesap numarası veririz, oraya bağış yapar insanlar. Ya da büyük firmaların reklamlarını koyarız, onlardan alınan özel reklam gelirleri o hesaba aktarılabilir. Ne dersin? (Serhan)

- Çok teşekkür ederim. İmkanı olmayan insanların yaratıcılıkları beni iki kat daha fazla mutlu ediyor. Hayata geçmesi şimdilik zor ama dur bakalım, bir konuşalım, edelim. Bir insanın iyi niyetli olması kadar iyi bir şey yok. Öptüm.

TEBRİKLER


24 Ocak tarihindeki yazınızı okudum. Mutlu oldum. Kimsenin merak etmediği kızınız ya da cinsel fantezileriniz yerine, bir annenin dramını yazmışsınız. Bu anne için yardım da istemişsiniz. Tebrikler. (Öztürk A.)

- İyi bir şeyi neden kafa atarak söyleme ihtiyacı duyuyorsunuz? Yoksa bu sefer kötü bir şey söyleyemediğiniz için bu bir intikam alma yöntemi mi?

SADECE DUA EDEBİLİRİM

Yazının sonuna geldiğimde ağladığımı fark ettim. Keşke elimden bir şey gelse. Ama bu konuda ne uzmanım, ne de ona yardımcı olabilecek şeylere sahibim. Sadece dua edebilirim. Dualarım hep Oğulcan ve annesi için olacak. Sevgiler. (Rabia C.)

- O kadar kıymetli ki bu söylediğiniz... İnanın, ben sizin dualarınızın Tijen’e en az maddi yardım teklif edenler kadar etkili olacağına inanıyorum. Dualarınızı ondan eksik etmeyin. Sevgiler.


NİMET ÇUBUKÇU DA DESTEK

Oğulcan ve annesi Tijen Güden’in durumunun, Kurumumuz’un görev alanına girmesi nedeniyle ve ayrıca, Devlet Bakanı Sayın Nimet Çubukçu’nun da talimatları doğrultusunda, kurumumuz tarafından değerlendirilmesi için ailenin iletişim bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Mümkün ise adres ve telefon bilgilerinin tarafımıza iletilmesi ya da Tijen Hanım’ın 0312 312 55 58 No’lu telefondan bize ulaşması ya da 0312 310 61 04 No’lu faksa dilekçe göndermelerini rica ediyoruz. İletişim bilgilerine ulaşıldıktan sonra durumlarına ilişkin inceleme ve değerlendirmenin ailenin ikamet ettiği İl’deki İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nde görevli sosyal hizmet uzmanları tarafından yapılması sağlanacaktır. (Hulusi Armağan Yıldırım/ Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Özürlü Bakım Hizmetleri Dairesi Başkan V.)

- İlgilendiğiniz için çok teşekkürler Sayın Bakan Nimet Çubukçu, ve Armağan Yıldırım. Umarım, Tijen’in sorununa kalıcı bir çözüm bulabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları