İnce belli bardakta çay

Babamı dünyanın neresine götürürseniz götürün; mutlaka yanında "ince belli Çerkez kızı" dediği çay bardağını taşır.

Tabii bir de bu bardağın eşlikçisi olan Erzurum’un kıtlama şekerini. Aksi halde, içtiği çaydan hiç keyif almaz. Eğer çay çok sıcaksa, bardağı iki parmağıyla ağız kısmından tutar. Çay soğumaya başladıkça parmakları bardağın gövdesine doğru iner. Sonra da hemen boş bardağı uzatır, "Kızım bir çay daha" der. Bazen 7-8 bardak çayı peşi peşine içer. Hani şu yeni çıkan, "asta" ya da "aida" dedikleri iri cam bardaklarla asla çay içmez. Çocukları olarak bizler de evlerimizde onun için küçük boy bardakları hazır tutarız. Babam, kolaylık olsun diye termosa doldurulan çaydan da hiç hoşlanmaz ve böyle ikram edilen çayı derhal reddeder. Onun çayı kısık ateşte demini almış, sıcak ve hatta kaynar olmalıdır. Annemin 50 yıldır hiç üşenmeden çantasında taşıdığı Erzurum’un meşhur kıtlama şekerini de verirseniz, babamın çay keyfi doruklara çıkar. Ve benim canım babam, kıtır çıtır, höpür hüpür seslerine hiç aldırmadan çayının keyfini çıkarır.

Pizza margarita

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

Hamur 1;

á 1 çay bardağı ılık süt

á 1 çay bardağı ılık su

á 1 yemek kaşığı toz maya

á 1 çay kaşığı tuz

á 1 yemek kaşığı yoğurt

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

á 4 su bardağı un

Hamur 2; (10-12 kişilik)

á 3 su bardağı ılık su

á 1 su bardağı sıvıyağ

á 3 çay kaşığı tuz

á 1 yemek kaşığı tozşeker

á 2 yemek kaşığı kuru toz maya

á 1/2 su bardağı ılık su

(parmağınızı batırdığınızda yanmayacak)

á 9 su bardağı un

Sos için;

á 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane

Üzeri için;

á 2 adet sosis (ince dilimlenmiş olmalı)

á 8-10 adet siyah ya da yeşil zeytin

á 4 dilim salam

(tavla zarı formunda doğranmış olmalı)

á 1/2 su bardağı rendelenmiş tost kaşarı

Birinci hamur alternatifini hazırlamak için; ılık su ve ılık sütü yoğurma kabına aktardıktan sonra üzerine toz mayayı serpiştirip çatal yardımıyla yarım dakika kadar karıştırın. Üzerine tuz, yoğurt ve sıvıyağı ekleyip çatal yardımıyla 1 dakika daha hızlı hızlı karıştırın. Unu da yavaş yavaş ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Mutfak tezgahının üzerine bir yemek kaşığı kadar un serpiştirip, hazırladığınız hamuru unlu yüzeyde 4-5 dakika kadar yoğurun. Üzerini hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örtüp dinlenmesi ve kabarması için 60 dakika kadar bekletin. Domates salçası, zeytinyağı nane ve kekiği bir kasede karıştırın. Dinlenen hamuru, iyice yağladığınız fırın kabına bir parmak kalınlığında olacak şekilde yayın. Üzerine salçalı sosu kaşıkla gezdirip sosis, doğranmış zeytin ve salamı her tarafına eşit şekilde dağıtın. Üzerine peynir serpiştirip 20 dakika daha bekletin. Pizzayı 10 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 25-30 dakika pişirin. Fırından çıkarıp dilimleyerek sıcak sıcak servise sunun.

Meyveli anjelik pastası

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

Kek hamuru için;

á 5 adet yumurta

á 5 kahve fincanı tozşeker

á 5 kahve fincanı un

á 1 çay kaşığı tarçın

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

Pastanın kreması için,

á 1 adet yumurta

á 4 yemek kaşığı tozşeker

á 2 yemek kaşığı su

á 1 yemek kaşığı mısır nişastası

á 1 yemek kaşığı un

á 3 su bardağı süt

á 50 gr bitkisel margarin

Üzeri için;

á 10-15 adet taze çilek

á 1-2 adet kivi

á 1 paket tart jölesi

Tozşeker ve yumurtaları derin bir kaba aktarıp mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpın. Vanilya, tarçın ve kabartma tozunu ekleyip elenmiş unu ilave edin. Tahta kaşıkla alttan üste doğru karıştırın. Hamuru yağlanmış kalp şeklindeki kek kalıbına aktarın. 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırının alt rafında 15 dakika pişirin. Fırının ısısını 150 dereceye düşürüp 25 dakika daha pişirin. Ilık hale gelmesini bekleyip kalıptan çıkarın. Yumurta ve tozşekeri derin bir kaba aktarıp çırpma teli yardımıyla çırpın. 2 yemek kaşığı suda ezdiğiniz nişastayı da un ve sütü ekleyip pürüzsüz kıvama gelinceye kadar çırpın. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak, koyulaşıp kaynamaya başlayıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Margarini ekleyip mikser yardımıyla soğuyuncaya kadar çırpın. Buzdolabında 30 dakika bekletin. Keki tel ızgara üzerine alın. Hazırladığınız kremayı spatula yardımıyla kekin kenarlarını kapatacak şekilde sürün. Çilekleri ve kivileri uzunlamasına ortadan ikiye bölüp kekin üzerine dizin. Tart jölesini paketin üzerindeki tarife uygun olarak hazırlayıp fırçayla, meyvelerin üzerini kapatacak şekilde sürerek buzdolabında en az 4-5 saat bekletin. Kekin kenarlarını fıstık ya da fındıkla süsleyip dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları