İnanmasam da listeleri okurum

ULUSLARARASI ölçütlerle düzenlenen listelere itibar etmesem de mutlaka okurum.

Okumamın nedeni de bizden birinin adının bulunup bulunmadığıdır. Bu konuda milliyetçi duygularım kabarır, o gözle değerlendiririm. Tabii milliyetçilik haricinde, bu listelerde yer alabilecek insanları neden çok seyrek yetiştirdiğimizi de düşünürüm.

Time’ın Dünyadaki En Etkili 100 Kişi listesine gene bu duygularla baktım, kimseyi göremeyince de doğrusu kıskançlığımı dizginleyemedim.

Benim sanat alanlarında seçtiklerim şu adlar:

Cate Blanchett, Brat Pitt, Martin Scorsese, Anna Netrebko, Yossou N’Dour, David Mitchell, Brian Grazer, Leonardo DiCaprio, Angelina Jolie, Michail J. Fox, Oprah Winfrey, George Clooney, Raina al-Abdullah.

* * *

ADLARIN fotoğrafları ve seçilmelerinin, ünlenmelerinin gerekçelerini içeren yazı var.

Ünlüleri de diğer ünlüler yazmış.

Birkaç örnek vereyim.

Oprah Winfrey’i Nelson Mandela yazmış. Ünlü talk show’cu, "Güney Afrika’nın genç kızlarının yaratıcı düşlerinin simgesi," diye nitelenmiş.

Brad Pitt’ten sonra Leonardo DiCaprio’yu ünlü Oscar’lı yönetmen Martin Scorsese yazmış. Benim sevdiğim türdeki müziğin temsilcisi olarak, Rus soprano Anna Nebretko yer alıyor.

Otuz beş yaşındaki soprano Kirov Operası’nda yetişti, şimdi Salzburg’dan Tokyo’ya kadar bütün büyük kentlerin en aranılan opera sanatçısı.

Tanınmışlık, ünlenmek önemli mi?

"Hayır", diyenler olabilir. Ama gene kendimize soralım, burada bir Türk siyasetçisinin, bir Türk edebiyatçısının, bir opera sanatçısının adını görmek istemez miydiniz?

Bir siyasetçimizin, onun eşinin adını bulunca ne kadar çok sevinirdim.

Ürdün Kralı Abdullah’ın ülkemize de gelen eşi de listede var. Şimdiye kadar kendimizi beğensek de, övsek de bir First Lady’mizin adı dünyaya yayılmadı.

Küresel kavramı, artık önümüze böyle listeleri çıkaracak.

Çalışmamız, amacımız, çabamız sadece bu listeye girmeye göre yönlendirilsin demiyorum. Ama bunları da hatırda tutmakta yarar var.

* * *

BAZI fırsatları kullanmak gerekiyor.

Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nda 2008 yılında Türkiye Onur Konuğu olacak.

2010’da Avrupa Kültür Başkenti, İstanbul olacak.

Dünya, kültür bileşimindeki yerimizi sınavdan geçirecek. Belki de bu listeye girmesi gereken isimleri, bu önemli etkinliklerde biraz daha tanıtabiliriz.

Basit gibi görünen bir liste neler düşündürüyor.
Yazarın Tüm Yazıları